Părinţii îşi vor putea lăsa copiii pe perioada programului de lucru în îngrijirea unor “bone acreditate‘‘, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse privind serviciile de educaţie şi îngrijire a copilului pe timpul zilei
Părinţii îşi vor putea lăsa copiii pe perioada programului de lucru în îngrijirea unor “bone acreditate‘‘, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) privind serviciile de educaţie şi îngrijire a copilului pe timpul zilei. “Proiectul răspunde unei directive din 2002 a Consiliului European, care a stabilit că statele membre vor trebui să aibă astfel de servicii pentru 90% dintre copiii de peste 3 ani şi 33% dintre copiii sub 3 ani, pentru a permite mamelor accesul pe piaţa muncii. România s-a angajat ca până în 2010 să aibă astfel de servicii‘‘, ne-a declarat Teodora Bertzi, secretar de stat în MMFES.
SERVICII. Actul se află în dezbatere publică şi prevede acordarea de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 luni şi 3 ani în creşe, precum şi îngrijirea copiilor de bone acreditate la domiciliul acestora. Bonele vor fi autorizate de autorităţile administraţiei publice locale, după ce vor urma cursuri de formare profesională. O bonă poate îngriji la domiciliul propriu cel mult patru copii.
Proiectul de lege stabileşte desfăşurarea de activităţi în afara orelor de grădiniţă sau de şcoală, până la absolvirea clasei a patra primare. Serviciile furnizate pentru un copil nu pot depăşi 10 ore pe zi şi se pot desfăşura, în unele cazuri, şi pe timpul nopţii sau la sfârşit de săptămână. Finanţarea se va face din bugetele consiliilor locale, din bugetul de stat, contribuţiile lunare ale părinţilor, dar şi din sponsorizări.