DOBROGEA ● Rechinii imobiliari atacă malul Mării Negre
Plajele virgine de pe litoralul Mării Negre sînt vizate şi ele, la fel
ca parcurile şi zonele verzi ale Bucureştiului, de rechini imobiliari.
Firme din toată ţara vizează betonarea plajelor şi transformarea zonei
costiere în staţiuni sau în cartiere de vile.
DOBROGEA ● Rechinii imobiliari atacă malul Mării Negre
Plajele virgine de pe litoralul Mării Negre sînt vizate şi ele, la fel ca parcurile şi zonele verzi ale Bucureştiului, de rechini imobiliari. Firme din toată ţara vizează betonarea plajelor şi transformarea zonei costiere în staţiuni sau în cartiere de vile.
Unul dintre proiecte este deja finalizat. În zona strict protejată Grindu Lupilor, aproape de malul mării, o ministaţiune este deja funcţională. Un "centru de monitorizare ornitologică", situat chiar în zona strict protejată, a devenit vilă de protocol destinată şefilor din Ministerul Mediului şi altor politicieni. Deşi e localizată în interiorul unei zone strict protejate ecologic, de 2.075 ha (extrem de valoroasă datorită vegetaţiei şi faunei foarte rare), accesul la această cabană de protocol este facilitat de un drum de 9 kilometri amenajat recent, despre care Jurnalul Naţional a publicat mai multe anchete, dar care a fost finalizat de aurităţi, pentru că nimănui nu i-a păsat. Drumul străbate grindul dinspre satul Sinoe spre Gura Portiţei, a fost reamenajat şi lărgit, iar în timpul construcţiilor ultilaje grele au fost aduse în zonă. Lîngă cabană s-au ridicat şi alte clădiri, astfel că ministaţiunea este gata.
ALTE STAŢIUNI, LA NORD DE CONSTANŢA. Puţin mai la sud, între localităţile Corbu, Vadu şi Săcele există mai multe proiecte-mamut de dezvoltare. Multe dintre ele există deja pe internet. Dacă părţile se înţeleg, zeci de hectare ar putea fi betonate, îmbordurite şi transformate în staţiuni care să depăşească Mamaia şi să se adreseze turiştilor cu venituri mari. Un om de afaceri din Constanţa chiar a afirmat recent în presă că este deranjat de faptul că lucrurile nu se limpezesc mai repede şi că nu încep odată lucrările. "Să nu mă facă guvernatorul Cononov să spun că i-am dat şpagă un teren", a declarat omul de afaceri Liviu Bamburic, potrivit ziarului constănţean Replica. Terenurile din zonă au fost cadastrate şi intabulate ilegal de primarii celor trei localităţi, iar reacţia Administraţiei Rezervaţiei şi a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile a fost una întîrziată şi uneori stîngace. Mai ferm au acţionat reprezentanţii Administraţiei Domeniilor Statului, care au anulat în instanţă intabulările ilegale de pe terenurile lor.
"Nu ştiu nimic"
Reacţia celor responsabili cu apărarea Deltei Dunării? La fel ca din 2005 încoace: "Nu ştim, nu cunoaştem, e adevărat că sînt unele presiuni, dar nu putem vorbi despre ele, sînt grupuri de interese care ne presează, dar nu le vom numi aici". Asta este ceea ce a declarat de-a lungul anilor în presă guvernatorul Paul Cononov (PNL), unul dintre cei mai proşti manageri pe care i-a avut Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Numit politic în primăvara lui 2005, Cononov a creat o mulţime de probleme în Deltă.Citește pe Antena3.ro