x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROIECTE, PROMISIUNI, RELAŢII CU SUBALTERNII/Oprescu, vatmanul bucureştenilor

PROIECTE, PROMISIUNI, RELAŢII CU SUBALTERNII/Oprescu, vatmanul bucureştenilor

de Monica Andrei Capatos    |    24 Ian 2009   •   00:00
PROIECTE, PROMISIUNI, RELAŢII CU SUBALTERNII/Oprescu, vatmanul bucureştenilor

Primarul Sorin Oprescu a declarat într-un interviu Mediafax că obiectivele sale sunt: modernizarea urbanistică, infrastructura, consolidarea clădirilor, reorganizarea transportului în comun, reînfiinţarea creşelor, iar, întrebat de candidatura la Preşedinţie, declară că bucureştenii l-au suit într-un tramvai din care va coborî peste vreo 12 ani.



N-a ocolit nici subiectele legate de banii pe care-i mai are la dispoziţie, de procesele cu foşti directori, cum ar fi Virgil Cârstea, fostul şef de la parcuri şi lacuri, şi Adrian Bold, fostul arhitect-şef, şi nici de modul în care a comunicat cu fostul viceprimar Răzvan Murgeanu. Întrebat despre banii care au rămas necheltuiţi, Oprescu a spus că în bugetul de stat a fost o serie întreagă de lucrări pe care de-a lungul timpului le-a închis. "Le-am oprit şi mă aflu sigur în faza de a merge la justiţie, pentru că am considerat că sunt bani care sunt aruncaţi pe fereastră. Unul dintre obiective, pentru a avea şi un exemplu, este Pasajul Eroilor: 42 de metri liniari pasaj pietonal, cu două lifturi adiacente - 150 de milioane de lei. Să mă ierte Dumnezeu, 150 de miliarde de lei vechi, pentru chestiunea asta mie mi se pare un circ din ăsta general. La alte lucrări au existat penalizări. Erau lucrări care au fost terminate imediat după schimbarea administraţiei". În ceea ce priveşte creditul extern, din 500 de milioane de lei luaţi de fostul edil Adriean Videanu au mai rămas 100.

STRIGĂTOR LA CER
În legătură cu stadiul actual al proceselor aflate pe rolul instanţelor de judecată, prin care foştii directori Adrian Bold şi Virgil Cârstea au acţionat în justiţie Municipalitatea, primarul general a fost foarte tranşant. "Justiţia se pronunţă în diversele ei faze, o să folosesc toate căile permise de lege de atac pentru a merge la recurs în cazul domnului Cârstea, cred că este prea devreme, justiţia nu s-a pronunţat în cazul domnului arhitect Bold. Eu înţeleg, în general, oamenii în toate dimensiunile lor, dar atunci când există dovezi certe şi nu vreau să influenţez absolut nimic, dar când există dovezi certe, dovezi accesibile ochiului liber, când mergi prin oraş sau când afli despre o serie întreagă de lucruri susţinute de documente, a te îndoi şi a-ţi schimba poziţia faţă de ce vrei tu pentru oraşul ăsta mie mi s-a părut câteodată... nu ştiu, strigător la cer şi pentru cei care n-au făcut altceva decât să întreţină."

N-a fost evitată nici numirea lui Adriean Iordache, şeful de la juridic, în funcţia de prefect. Omul despre care se spune că va avea o misiune importantă, aceea de a bloca toate proiectele primarului general. "Domnul Iordache va fi prefect, eu sunt primar ales, fiecare îşi face treaba lui. Refuz să cred că cineva vine să acţioneze împotriva intereselor cetăţeanului. Eu dau socoteală cetăţenilor Bucureştiului pentru ceea ce fac în calitatea în care ei m-au ales, Iordache dă socoteală în calitatea pe care e şi tot cetăţenilor - cum o dai, cum o iei. Aşa că refuz să cred că nu va exista o colaborare pentru oraş."

Au fost comentate şi declaraţiile fostului viceprimar general, Răzvan Murgeanu, care a spus că demisia sa este motivată şi de faptul că nu a colaborat cu Oprescu. "N-am înţeles nici o declaraţie a dânsului, cumva că l-aş împiedica să îşi facă responsabilităţile şi, mă rog, să credeţi că a avut responsabilităţile repartizate. Dacă ne referim însă la semnătura care consfinţeşte o serie întreagă de acordări de sume celor care prestează pentru Primăria Capitalei, în ultimă instanţă la serviciile de apă, canal şi aşa mai departe, care intrau în responsabilităţile sale şi nu am a-i face nici un reproş aici, asupra responsabilităţii pe care a avut-o pe zonele astea. Dacă ne referim însă la faptul că n-a existat colaborare, că n-a existat semnătură financiară care să poată să.... atunci e cu totul altceva. Eu mă aflu într-un proces de şase luni, mă aflu într-un proces de analiză pentru că am promis bucureştenilor că o să aibă alte servicii. Eu răspund pentru orice act pe care îl semnez şi răspund ca ordonator principal de credite. Nu îmi bat joc de banul public."

"BILETUL LA CONTROL"
Poate cea mai importantă întrebare a fost cea legată de candidatura la Preşedinţie, asta având în vedere cele vehiculate în ultima perioadă. "De câteva luni încoace, tot aud această întrebare şi tot încerc să lămuresc lumea că este greu să te hotărăşti. Atunci când ai promis ceva unei comunităţi, când e o provocare pentru mine de a face ceea ce le-am promis că fac... că mulţi nu văd decât partea de cârnat şi de tort. Da, era nevoie şi de aşa ceva, era nevoie ca să afle şi America de Sud de noi, şi Peru, şi Columbia şi Venezuela şi America de Nord, ca să înnobilăm gestul. Oprescu a promis, Oprescu a făcut. Este greu să pleci în faţa acestor provocări şi să te cocoţi acolo unde ai vrea, n-ai vrea şi aşa mai departe. Nu întotdeauna, din toate, nimereşti pe cel mai bun tramvai, care te duce pe unde vrei. Important e că cetăţeanul bucureştean m-a suit într-un tramvai - fac biletele acuma - le dau biletele şi, la sfârşit, când m-oi da jos din tramvai, peste vreo 12 ani, dacă ei mă vor ca vatman, am să-i întreb înainte să mă dau jos: Biletul la control! Voi îl mai aveţi? Eu cred c-o să-l aibă. Şi dacă o să-l aibă, e satisfacţia vieţii mele!"

"Important e că cetăţeanul bucureştean m-a suit într-un tramvai - fac biletele acuma - le dau biletele şi, la sfârşit, când m-oi da jos din tramvai, peste vreo 12 ani, dacă ei mă vor ca vatman, am să-i întreb înainte să mă dau jos: Biletul la control! Voi îl mai aveţi? Eu cred c-o să-l aibă. Şi dacă o să-l aibă, e satisfacţia vieţii mele!"
Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei

×
Subiecte în articol: observator