x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Propuneri stupide pentru Legea Mediului

Propuneri stupide pentru Legea Mediului

de Monica Andrei Capatos    |    16 Oct 2007   •   00:00
Propuneri stupide pentru Legea Mediului

O dezbatere publică despre salvarea spaţiilor verzi s-a dovedit a fi ieri un subiect neinteresant pentru edili. La discuţia care a avut loc la Ministerul Mediului nu a venit decăt o reprezentantă a Uniunii Consiliilor Judeţele, care a avut o propunere stupidă, de a lua in calcul şi pămăntul din ghivecele de flori de pe aliniamentele stradale atunci cănd va fi calculat spaţiul verde pe cap de locuitor. • Interese meschine la Sibiu - Pavajul bate spaţiul verde



SALVAŢI SPATIUL VERDE!
O dezbatere publică despre salvarea spaţiilor verzi s-a dovedit a fi ieri un subiect neinteresant pentru edili. La discuţia care a avut loc la Ministerul Mediului nu a venit decăt o reprezentantă a Uniunii Consiliilor Judeţele, care a avut o propunere stupidă, de a lua in calcul şi pămăntul din ghivecele de flori de pe aliniamentele stradale atunci cănd va fi calculat spaţiul verde pe cap de locuitor.


Discuţiile pe tema modificării Legii Mediului, mai exact a Ordonanţei 195/2005, astfel incăt pe nici un spaţiu verde să nu se mai poată construi n-au prea fost trecute pe lista de priorităţi a autorităţilor responsabile de calitatea aerului şi a mediului in care trăim. La dezbaterea de ieri organizată de Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, avănd ca temă modificarea legislativă astfel incăt zonele verzi să nu mai fie transformate in şantiere, n-a venit mai nimeni. Excepţie a făcut o reprezentantă a Uniunii Consiliilor Judeţene, care a propus ca şi terenurile extravilane ale oraşelor să fie transformate in spaţii verzi. Insă cea mai şocantă propunere a sa a fost cea referitoare la modalitatea in care să se numere metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Şi anume să se ia in calcul şi pămăntul din ghivecele cu flori de pe aliniamentele stradale. Sună incredibil, dar a fost o propunere, respinsă, evident.

"Am decis ca pănă la sfărşitul lui 2010 fiecare localitate trebuie să aibă 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Această obligaţie va intra in atribuţiile fiecărei autorităţi locale, iar ministerul va asigura finanţarea proiectelor şi va controla ducerea acestora la indeplinire", a spus Varga.


ABUZURI. Principala modificare va fi aceea că actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea prevederilor Ordonanţei vor fi lovite de nulitate absolută.

"Dacă facem o comparaţie cu anul 1990, jumătate din spaţiile verzi au fost distruse. Articolul 71 din Ordonanţa 195/2005, pe care vrem să-l modificăm in şedinţa de miercuri a Guvernului, a dus numai la abuzuri, multe parcuri au fost degradate", a adăugat secretarul de stat. Autorităţile locale au la dispoziţiei 90 de zile, de la data intrării in vigoare a actului normativ, pentru a realiza un program in care să fie evidenţiate etapele de realizare a celor 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor.

"După 90 zile, Garda Naţională de Mediu va incepe controalele la autorităţile locale, care riscă amenzi intre 35.000 şi 40.000 lei pentru incălcarea prevederilor din noua Ordonanţă", a precizat Lucia Varga.

In ceea ce priveşte amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă prevederile, acestea sunt cuprinse intre 10.000 şi 15.000 lei.


DEMERS.
Paralel cu iniţiativa celor de la Ministerul Mediului, săptămăna trecută in Senat a fost adoptată propunerea legislativă iniţiată de senatorul Marius Marinescu pentru modificarea Legii 24 din 2007. Astfel, a fost interzisă emiterea autorizaţiilor pentru construcţiile şi amenajările pe orice tip de spaţii verzi prevăzute in planul urbanistic general. Urmează ca aceasta să fie supusă spre aprobare şi la Camera Deputaţilor.


Copaci tăiaţi!

Zeci de arbori dispar aproape zilnic de pe spaţiile verzi ale Capitalei. In Piaţa Romană, in rond, in staţia de autobuze 300, 226, 133 era pănă acum căteva zile umbră. S-au tăiat din curtea imobi-lului de lăngă ASE patru copaci plus unul din curtea clădirii de pe colţ.
De asemenea, in Parcul Herăstrău, in spatele Expoflora, a fost tăiat recent un copac pentru ca terasa din zonă să poată fi extinsă iar spaţiul verde betonat. A tăia un pom intr-o zonă monument istoric, este aproape imposibil, dar de multe ori interesele primează. O altă defrişare masivă a avut loc zilele trecute la Piaţa Presei Libere 3-5 unde au fost seceraţi aproximativ 100 de copaci pentru a se construi un ansamblu de birouri.

×
Subiecte în articol: verde! mediului