x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prostituatele românce, mafia şi peştii fac legea într-un orăşel spaniol

Prostituatele românce, mafia şi peştii fac legea într-un orăşel spaniol

29 Iul 2010   •   00:00
Prostituatele românce, mafia şi peştii fac legea într-un orăşel spaniol

Situat în apropiere de graniţa cu Franţa, La Jonquera atrage numeroşi francezi în căutare de servicii sexuale ieftine, furnizate de femei ce provin inclusiv din România, în timp ce primarul luptă împotriva imaginii de "mare bordel" asociată localităţii.



Autorizate în Spania, bordelurile sunt peste tot şi "conferă o imagine proastă oraşului La Jonquera, denumit «bordelul Europei»", îşi exprimă regretul un patron de bar sub acoperirea anonimatului.

Deschiderea, în octombrie, a unei noi clădiri care poate primi până la 600 de clienţi a provocat nemulţumirea locuitorilor, relatează AFP, citată de Mediafax.

Jordi Cabezas, primarul acestei localităţi cu 3.000 de locuitori şi situate în apropiere de autostrada Perpignan-Barcelona, a încercat timp de patru ani să împiedice construcţia clădirii. Justiţia a autorizat recent deschiderea acestei case de toleranţă în centrul localităţii, la câţiva metri de un supermarket frecventat de locuitori.

Mai departe de sat, Dallas este unul dintre cele mai mari bordeluri din regiune. Nico, administratorul acestuia, îl numeşte "hotel pentru femei", refuzând termenul de casă de toleranţă sau bordel.

Românce, bulgăroaice, rusoaice şi latino-americane închiriază camera cu 80 de euro pe noapte. "Proxenetismul fiind interzis în Spania, nu iau niciun comision, ele sunt independente", susţine bărbatul, care încasează bani din intrare şi consumaţie.

Potrivit lui, 500 de clienţi frecventează în fiecare seară Dallas.

În jurul barului, aproximativ 100 de tinere îmbrăcate sumar şi cu tocuri de 15 centimentri acostează clienţii direct în franceză, cu un "bonjour, ça va?", 90 la sută dintre clienţi fiind cetăţeni francezi.

"În cartierul meu, toată lumea ştie de Dallas", explică Mohamed, în vârstă de 19 ani, venit din Béziers (sud). "În Franţa, asta se face pe străzi, este murdar. Aici ni se oferă un cearşaf de unică folosinţă, un prezervativ, săpun şi şampon pentru duş", apreciază tânărul.

"Fetele sunt mai ieftine decât în Franţa", adaugă Eddy, care locuieşte la periferia Parisului şi are 26 de ani.

Primarul din la Jonquera luptă şi împotriva altui tip de prostituţie: în parcările imense pentru camioane sau pe marginea şoselei naţionale, prostituate venite din Europa de Est şi din Nigeria îmbie provocator şoferii.

În iulie 2009, primarul a lansat un plan prin care sunt pedepsiţi cu o amendă de 300 de euro clienţii şi prostituatele prinşi în flagrant pe străzi.

"Clienţii plătesc imediat pentru că nu au chef să primească amenda acasă", dar nu şi fetele, dezvăluie primarul.

Pe străzile sinuoase din împrejurimi, prezervativele folosite aruncate pe jos sunt martori ai prostituţiei practicate masiv în acest orăşel traversat în fiecare zi de 6.000 de camioane şi de francezi veniţi să caute alcool, tutun, carburant sau sex la preţuri mai mici decât în ţara lor.

"Aceste femei sunt controlate de mafie şi de peşti", susţine Jordi Cabezas, care denunţă, de asemenea, traficul de droguri şi problemele de violenţă asociate prostituţiei.

"Nu fac asta din plăcere", mărturiseşte Lola, o prostituată bulgară venită în Spania în urmă cu patru săptămâni. "Am două credite de plătit şi un fiu de cinci ani, care a rămas în ţară", afirmă ea.

×
Subiecte în articol: observator