x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protecție în toate statele UE pentru victimele infracțiunilor civile

Protecție în toate statele UE pentru victimele infracțiunilor civile

22 Mai 2013   •   15:27
Protecție în toate statele UE pentru victimele infracțiunilor civile

Victimele urmăririlor în scop de hărțuire, hărțuirilor sau violenței motivate de gen, care au primit protecție într-un stat membru vor primi aceeași protecție dacă se mută sau călătoresc în alt stat membru, fără să fie nevoie să îndeplinească formalități lungi, datorită unei legi adoptate de Parlament miercuri. Aceste reguli privind dreptul civil completează Ordinul european de protecție care, în unele state membre, oferă aceeași protecție pentru victimele infracțiunilor penale.

Regulamentul se va aplica direct în toate statele membre și va stabili că protecția acordată într-un stat membru va fi menținută atunci când victima se mută sau călătorește într-un alt stat membru. Procedura de cerere a protecția va fi, de asemenea, simplificată, prin îndepărtarea tuturor formalităților intermediare.

"Noi trebuie să facilităm procedura de cerere pe care trebuie să o parcurgă victimele, astfel încât acestea să fie protejate oricând călătoresc sau se mută în alt stat membru, a spus Antonyia Parvanova (ALDE, BG), co-raportorul Parlamentului pentru regulamentul privind protecția în cazul infracțiunilor civile. "O parte importantă a acestei protecții o reprezintă asigurarea faptului că victimele violenței motivate de gen pot obține servicii specializate de sprijin din partea unor funcționari pregătiți corespunzător, oriunde în UE", a adăugat ea.

"Co-raportorul Antonio López- Istúriz (PEE, ES) a spus: "Vrem să ne asigurăm că orice victimă a unei infracțiuni poate obține protecție, fiind liberă totodată să se miște în UE. Astfel vom întări aria libertății, securității și justiției în Uniune. Sunt mândru că putem oferi un viitor mai bun și mai sigur, mai ales femeilor și copiilor".

Acest regulament privind chestiunile civile referitoare la integritatea fizică și psihologică a persoanelor, inclusiv amenințările la libertatea, securitatea și integritatea sexuală completează Directiva privind ordinul european de protecție, care acoperă chestiunile penale. Cele două instrumente vor include împreună cele mai multe măsuri posibil a fi luate de statele membre.

Proceduri rapide

Pentru a asigura recunoașterea și aplicarea protecției în întreaga Uniune, regulamentul include un certificat standard în mai multe limbi care conține informațiile esențiale. Prin utilizarea sa, costurile de traducere vor fi minime, astfel încât persoana protejată nu va avea nicio cheltuială suplimentară.

Ce urmează?

Regulamentul va fi aprobat formal de Consiliul de Miniștri și va intra în vigoare la 11 ianuarie 2015. Danemarca nu va participa la acest mecanism.


×