x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protecţia copilului, împotriva copiilor?

Protecţia copilului, împotriva copiilor?

de Diana Scarlat    |    20 Sep 2008   •   00:00
Protecţia copilului, împotriva copiilor?

În prima zi de şcoală, 60 de copii nevăzători au fost trimişi acasă după ce au parcurs zeci sau sute de kilometri pînă la Bucureşti. Li s-a spus că nu mai sînt bani pentru ei. Într-o săptămînă nu s-a rezolvat nimic. Ieri, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a promis că le va rezolva problemele elevilor cu deficienţe de vedere.

În prima zi de şcoală, 60 de copii nevăzători au fost trimişi acasă după ce au parcurs zeci sau sute de kilometri pînă la Bucureşti. Li s-a spus că nu mai sînt bani pentru ei. Într-o săptămînă nu s-a rezolvat nimic. Ieri, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a promis că le va rezolva problemele elevilor cu deficienţe de vedere.

Luni după-amiază, după o noapte de nesomn şi o zi de coşmar, copiii şi părinţii veniţi în Capitală au plecat descumpăniţi, unii cu lacrimi în ochi. Direcţia de Protecţia a Copilului i-a trimis acasă cu seninătate, spunîndu-le simplu că au bătut drumul degeaba pînă la Bucureşti, deoarece Sectorul 2 nu-şi mai permite să le plătească masa şi cazarea. “În momentul acesta nu mănîncă la cantină nici unul dintre elevii şcolii. S-a asigurat masa doar copiilor din sector, dar ei au spus că nu vor să mănînce dacă nu vin şi colegii lor”, ne-au povestit profesorii Şcolii speciale pentru Deficienţe de Vedere, cu clasele I-VIII, din Bucureşti – Sector 2. Tot profesorii au strîns bani pentru a le asigura micuţilor masa zilnică. La o săptămînă de la începerea şcolii, între Primărie şi consiliile judeţene din ţară nu s-a ajuns la nici o înţelegere. De fapt, nu a existat nici un fel de comunicare.

În judeţele din care provin copiii trimişi acasă, în vacanţă forţată, nimeni nu pare interesat de soarta lor. Iar legislaţia este ambiguă, servindu-le tuturor drept paravan.

 

Cine plăteşte?

A trecut o săptămînă de înfometare a celor 99 de elevi care învaţă la şcoala specială de nevăzători. Au rămas la cursuri elevii din Bucu-reşti şi din Ilfov, cărora le este asigurată masa de prînz la cantina internatului “Neghiniţă”, atunci cînd lucrurile se desfăşoară normal. Dar nu mai e nimic normal la internatul administrat de Direcţia de Protecţie a Copilului Sector 2, după ce s-a luat decizia să nu se mai dea hrana ilnică decît copiilor din sector.

Ieri s-a rezolvat o parte a situaţiei micuţilor nevăzători, deoarece Fundaţia Dan Voiculescu le va asigura masa de prînz celor 99 de elevi începînd de luni. “Noi vom fi aici la ora 12:00, cu mîncarea pentru toţi elevii. Ne întîlnim la poarta cantinei, iar dacă nu ne primesc, venim la şcoală”, a promis ieri Dan Voiculescu, prezent la o întîlnire cu profesorii şcolii şi cu reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Întîlnirea a fost precedată de o manifestaţie a membrilor Clubului de Excelenţă Dan Voiculescu şi voluntari ai fundaţiei, veniţi să-şi exprime solidaritatea cu cei 60 de elevi nevăzători care ar trebui să înceapă şcoala. Tot ieri, Dan Voiculescu i-a asigurat pe profesori că va rezolva cumva problema cazării copiilor în cursul săptămînii viitoare.

 

Legislaţia-paravan

Legile 108/1998, 272/2004 şi 448/2006 ar trebui să vină în sprijinul micuţilor năpăstuiţi de soartă, dar sînt formulate ambiguu. Pe de-o parte, în Legea 448/2006 se precizează că “Finanţarea învăţămîntului special şi special integrat se face din bugetele judeţelor, respectiv bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, unde funcţionează unităţile de învăţămînt special, indiferent de domiciliul copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinţe educative speciale”. Pe de altă parte, în articolul 56, la punctul 2, în aceeaşi lege, se menţionează că cererea pentru plata prestaţiilor sociale se înregistrează la autoritatea administraţiei publice locale competente în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap”. De-aici, fiecare şi-a ales partea convenabilă. Pînă se vor pune de acord autorităţile şi se va găsi cineva care să plătească 800 de lei pe an pentru întreţinerea fiecărui copil, cei 60 de elevi trimişi acasă vor pierde în continuare zilele de şcoală. Pe micuţi îi sprijină în prezent doar Fundaţia Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: observator dan