„În cadrul unei reacții unitare la nivelul intregului sistem penitenciar, față de disprețul cu care guvernanții tratează polițiștii de penitenciare, SNPP a centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activității prin refuzul muncii suplimentare”, se arată într-un comunicat al SNPP:
Sindicaliștii cer menținerea în anul 2025 a tuturor drepturilor aflate în plată cel puțin la valoarea din anul 2024 și eliminarea prevederilor care generează diminuări salariale pentru politisții de penitenciare, din cuprinsul „OUG privind măsurile bugetare 2025”.
„Numărul minim de posturi necesare în Poliția Penitenciară este de 20.000 conform standardelor aprobate, în prezent fiind ocupate 13.400 de posturi (în scădere). În contextul în care capacitatea legală de deținere a sistemului penitenciar românesc este crescută constant, prim-ministrul României a asumat ferm, în dialog cu sindicatele, o suplimentare a numărului total de posturi prevăzute prin HG cu cel puțin 10%, suplimentare care nu s-a materializat. Mai mult de atât, Guvernul a blocat constant concursurile de ocupare a posturilor, a eliminat pensiile militare, iar în anul 2025, prin OUG privind măsurile bugetare, operează diminuari drastice în special ale salariilor personalului operativ, respectiv ale polițiștilor de penitenciare din prima linie care își asumă riscurile cele mai mari în misiuni”, se arată în comunicat.
Potrivit acestuia, acțiunea din 31 decembrie 2024 va demonstra o dată în plus „că Poliția Penitenciară se menține funcțională doar pentru că polițiștii de penitenciare acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum uriaș, unic în România”.
„Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus chiar și pe o perioadă scurtă de timp, generează blocaje în special în sectorul operativ. La data menționată personalul operativ se va prezenta la serviciu dar nu va intra în unități. Prin urmare, turele operative aflate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate în dimineata zilei de 31 decembrie, apelul deținuților nu se va efectua, iar o serie lungă de structuri și activități se vor bloca (vizite, plimbări, puncte de lucru, prezentări la instanțe etc)”, mai transmit sindicaliștii.
Aceștia arată că decizia de reluare a activităților sau de menținere a refuzului generalizat de muncă suplimentară aparține organizatiilor sindicale coordonatoare și va reprezenta voința membrilor de sindicat semnatari, în funcție de răspunsul guvernanților și angajatorilor la revendicări.
„Acțiunea din 31 decembrie 2024 reprezintă un avertisment pentru guvernanți precum și dovada că suntem determinați să încetăm activitățile total în luna ianuarie 2025! Guvernul va trebui să identifice soluții alternative pentru misiunile de pază, escortare și supraveghere din penitenciare! Actiunile de refuz al muncii suplimentare vor fi susținute cu proteste în fața tuturor penitenciarelor din Romania”, mai transmite SNPP.
(sursa: Mediafax)