x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest de amploare la Chișinău. Manifestanții cer demisia guvernului și a Maiei Sandu. Centrul orașului blocat de poliție

Protest de amploare la Chișinău. Manifestanții cer demisia guvernului și a Maiei Sandu. Centrul orașului blocat de poliție

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2023   •   15:30
Protest de amploare la Chișinău. Manifestanții cer demisia guvernului și a Maiei Sandu. Centrul orașului blocat de poliție
Sursa foto: Hepta

Un protest de amploare se desfășoară, marți, la Chișinău. Manifestanții cer demisia guvernului și a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Accesul spre centrul orașului este blocat de poliție.

Opozanții actualei conduceri pro-occidentale a țării strigă "Jos Guvernarea", "Jos dictatura", "Jos Maia Sandu",  "Noi suntem poporul!", transmite Radio Chișinău. Ei cer administrației de la Chișinău să plătească integral facturile la energie. 

Manifestanții au mers în coloane spre Piaţa Marii Adunări Naţionale deși autoritățile au blocat accesul spre centrul orașului. 

"Poliția municipală a închis centrul orașului Chișinău începând de marți dimineață și până pe 2 martie, la ora 18. Este interzisă circulația în centrul Chișinăului și pe străzile adiacente, atât pentru vehicule, cât și pentru persoane, pentru vizita președintei Greciei, Katerina Sakellaropoulou.

Este interzisă și desfășurarea în zonă a întrunirilor. Totuși, mai multe persoane au reușit să ajungă în centrul capitalei și protestează la această oră. Cei care nu au mai reușit să ajungă la miting blochează intrarea în oraș prin artera din nordul Chișinăului.

Sunt tensiuni foarte mari acolo și au fost trimiși scutieri pentru a debloca circulația. Se pare că ieșirea din oraș a fost deblocată, dar, la ora aceasta, rămâne blocată banda de intrare dinspre Săuceni", a transmis jurnalistul Claudiu Ștefan, la Antena 3 CNN .

Protestul este organizat de Mişcarea pentru Popor, din care fac parte Partidul "Şor" şi Partidul "Acasă Construim Europa" (PACE), al colonelului Gheorghe Cavcaliuc, fost şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie (IGP) în perioada când Partidul Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, s-a aflat la putere. 

"Am venit să cerem un răspuns clar de la guvernare: când o să achite toate facturile pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie, şi vrem sa îi întrebam ce planifică ei în ţara noastră, să le spunem că nu vrem război", a spus vicepreşedinta Partidului "Şor", deputata Marina Tauber, cercetată penal de autorităţile de la Chişinău, scrie dechide.md.

Ruta Chişinău-Stăuceni a fost blocată oe jumătate de oră pe ambele sensuri de către manifestanți, precum și intrarea în Capitală dinspre Băcioi. Organele de ordine au intervenit pentru fluidizarea traficului. Protestatarii au coborât din autocare și au scandat lozinci antiguvernamentale. 

Purtătoarea de cuvânt a PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate) aflat la guvernare, Adriana Vlas, a spus că protestul este o 'încercare de destabilizare a situaţiei în ţară'.
"Şor, prin manipulare, încearcă să se folosească de vulnerabilitatea oamenilor, pentru a se ascunde de justiţie", a spus aceasta.

Totodată, Inspectoratul General de Poliţie transmite că "nu îngrădeşte sub nicio formă libera deplasare a cetăţenilor spre capitală, doar asigură neadmiterea blocării traseelor, ceea ce ar putea perturba alte măsuri stabilite în Chişinău".

Tensiunile persistă de mai multe luni în Republica Moldova, ca urmare a scumpirilor la electricitate și gaze naturale dar și a tensiunilor geopolitice din zonă, provocate de războiul din Ucraina și de situația din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. Totodată, declarațiile Maiei Sandu privind o posibilă lovitură de stat, infirmate ulterior, au amplificat situația. În același timp, Ucraina a desfășurat trupe la granița cu Transnistria. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: chisinau protest opozitie maia sandu