x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest la resedinta lui Guest

Protest la resedinta lui Guest

07 Mai 2004   •   00:00

Curtea resedintei ambasadorului SUA a fost ieri transformata in loc de joaca pentru copii. Nu orice copii, ci prichindei adoptati de americani. Zece familii din SUA au venit la Bucuresti sa protesteze fata de noul proiect de act normativ care interzice practic adoptiile internationale.

lavinia tudoran

Baroana Emma Nicholson nu si-ar fi dorit sa se afle ieri la resedinta ambasadorului american la Bucuresti, Michael Guest. Ar fi intalnit zece familii americane suparate foc pentru ca, din cauza sa, sustin ele, au fost stopate adoptiile internationale si ca va fi adoptata o lege care va inchide practic calea strainilor care doresc sa infieze copii din Romania. Prietenosi ar fi fost doar copiii. Cei pe care i-am vazut ieri veneau din alta lume. Veseli, imbracati frumos si foarte jucausi. Putini stiu limba romana.

AMARUL. Parintii sunt insa iritati si ca s-a auzit despre ei ca si-ar abuza copiii, ca i-ar fi cumparat pe bani grei. Multi sustin ca au imprumutat bani pentru a veni la Bucuresti.

„Trebuie sa facem totul pentru ca noua lege sa fie schimbata", a declarat gazda, ambasadorul Guest. Dupa ce a spus ca familia este foarte importanta pentru un copil, Guest i-a chemat in fata invitatilor chiar pe parintii sai.

Diplomatul crede ca abordarea adoptiilor internationale din perspectiva SUA versus Uniunea Europeana nu este corecta. Interzicerea adoptiilor nu reprezinta o regula a acquis-ului comunitar, iar pozitia baroanei Nicholson nu este impartasita de toti europarlamentarii, a explicat Guest. Delegatia Comisiei Europene in Romania a reactionat, precizand ca adoptia internationala „poate fi luata in consideratie numai daca un copil nu poate fi plasat in asistenta maternala sau intr-o familie adoptativa sau nu se poate bucura de o forma de protectie corespunzatoare in tara de origine".

PRECEDENT. Protestul parintilor a avut loc dupa mai multe luari de pozitie ale demnitarilor din SUA. Luna trecuta, adjunctul secretarului de stat a avertizat ca proiectul legii adoptiilor este o „tragedie". Imediat, 23 de membri ai Congresului au cerut modificarea proiectului.

„Nu vom schimba legea"

Linda Robak este din Conneticut si are 50 de ani. Ea a asteptat doi ani si jumatate pana a reusit sa o adopte pe Laura, o prichindica de cinci ani. Ii spune Lala sau Lali. Ciupeste romaneste, dar abia la anul o sa inceapa lectiile. Linda va merge sambata cu Laura la parintii sai biologici, la Barlad. Este o femeie curajoasa. Nici nu s-au terminat bine discursurile, ca s-a si dus la presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptii, Gabriela Coman, prezenta si ea la evenimentul de ieri. „Nu mi-a spus mai nimic, decat pozitia oficiala. Oricum, nu am crezut ca vom schimba legea venind aici", ne-a declarat Linda.

Intre SUA si Uniunea Europeana

Situatia in care se afla Romania in urma presiunilor contradictorii din partea Uniunii Europene (UE) si a SUA in ceea ce priveste adoptiile este dezbatuta pe larg in editia de ieri a cotidianului britanic The Guardian. Guvernul roman se afla practic intre ciocan si nicovala. Bruxelles-ul i-a pus in vedere ca vrea o lege ferma care sa interzica adoptiile internationale, pentru a pune capat traficului de copii si organe, altfel aderarea la UE nu se va concretiza. In acelasi timp, SUA sustin ca orfanii romani ar trebui sa aiba sansa de a creste intr-o familie care ii iubeste, mai ales ca sistemul romanesc intampina dificultati in a le gasi un camin adecvat. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: observator