Profesorii au ieşit în stradă marţi, de Ziua Mondială a Educaţiei, spunând că le-a ajuns cuţitul la os şi că nu mai pot preda în România pe salarii de femei de serviciu.
Cu aceleaşi urări "de bine" pentru Guvern şi pentru preşedinte, "Să muriţi bine!", "De-mi-si-a!" sau "Jos Gu-ver-nul", în Piaţa Victoriei din Capitală au manifestat peste 5.000 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), iar câteva sute de cadre didactice din Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi din Federaţia "Spiru Haret" au protestat în faţa Palatului Cotroceni. Preşedintele FEN, Constantin Ciosu, a declarat că moartea mamei preşedintelui i-a determinat să renunţe la unele dintre bannere şi să schimbe lozincile scandate, dar mitingul nu a fost anulat, fiind anunţat încă de la începutul lunii septembrie. "Vine iarna cea geroasă, noi stăm chirciţi în casă" sau "N-avem bani, n-avem mâncare, /Vouă ce vă pasă oare?", se putea citi pe pancartele profesorilor care au protestat în faţa Palatului Cotroceni.
Profesorilor li s-au alăturat şi asociaţiile de părinţi, care au răspuns apelului sindicaliştilor de a participa împreună la protest. "Am venit să fim alături de voi, să cerem Guvernului salvarea Şcolii româneşti, programe reformate, manuale nu maculatură de aruncat la gunoi, resursă umană motivată", a declarat Mariana Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar (FNAPIP).
Membrii FSLI s-au adunat în faţa sediului Guvernului în jurul orei 10:30, iar după ora 12:30 au pornit în marş pe Calea Victoriei, până la Ministerul Muncii, unde au continuat protestul. Profesorii au mărşăluit pe fundalul sonor al marşului funebru, care anunţă îngroparea Învăţământului românesc. O delegaţie formată din liderii FSLI s-a întâlnit cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, stabilind o nouă rundă de negocieri pe Legea salarizării pentru astăzi, la ora 17:00. Ministrul Muncii a vrut să arate încă o dată cât de deschis este la dialog cu sindicatele şi şi-a făcut apariţia la marginea "ţarcului" în interiorul căruia protestau profesorii în faţa Ministerului Muncii, vorbind cu unii dintre ei, până când l-au recunoscut mai mulţi manifestanţi şi a fost nevoit să se retragă în sediu, pentru a se apăra de huiduielile mulţimii. Botiş a mai ieşit o dată la declaraţii în faţa ministerului şi după scurta discuţie cu liderii de sindicat, spunând că le-a promis dascălilor reînceperea negocierilor pe grilele de salarizare.
Cadrele didactice afiliate la FSLI, FEN şi "Spiru Haret" au protestat ieri pentru salvarea Şcolii Româneşti, prin revenirea la un nivel decent al salariilor, finanţarea echitabilă a sistemului de învăţământ public, stoparea desfiinţării abuzive a unor unităţi şcolare şi depolitizarea sistemului de învăţământ. Cadrele didactice au dat şi note proaste miniştrilor din Guvernul Boc. Au adus la protest o catedră, un scaun vechi şi două table pe care au scris notele pentru premierul Emil Boc şi ministrul Daniel Funeriu. Nici unul nu a fost "promovat" pentru măsurile luate. Boc a luat nota 2 la Legea salarizării, 3 la finanţarea învăţământului, 1 la aplicarea Legii 221, 2 la Legea pensiilor şi 1 la măsurile anticriză, iar Funeriu a luat nota 4 la reforma Învăţământului, 2 la Legea educaţiei, 2 la calitatea în educaţie, 2 la programele şcolare şi 1 la dialog social.
Liderul FSLI, Aurel Cornea, a declarat, după întâlnirea cu ministrul Muncii, că aşteaptă soluţionarea revendicărilor la întâlnirea care va avea loc astăzi cu ministrul Ioan Botiş, când se va discuta legea salarizării unitare şi legea salarizării din 2011. O altă delegaţie a sindicaliştilor a discutat cu ministrul Educaţiei, despre problemele specifice învăţământului. Profesorii i-au reproşat ministrului Educaţiei politizarea excesivă a sistemului de învăţământ, însă Daniel Funeriu a respins acuzaţiile. La finalul discuţiilor cu ministrul Educaţiei, secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a declarat că nici Funeriu nu a oferit un răspuns concret la revendicările profesorilor, cum nici ministrul Muncii nu a venit cu vreo soluţie.
Liviu Pop a precizat că sindicaliştii cer în continuare demisia Guvernului şi că vor continua protestele. FSLI a înaintat şi ministerelor Muncii şi Educaţiei petiţia "Salvaţi Şcoala Românească" ce conţine revendicările dascălilor. Profesorii acuză scăderile salariale, disponibilizările din sistem şi miile de demisii din această vară sau cereri de concedii fără plată pe durata unui an, cauzate de scăderile salariale. FSLI arată că în 2010 au dispărut 15.000 de posturi, după ce în 2009 au fost reduse alte 17.000, iar aproximativ 2.000 de cadre didactice şi-au dat demisia sau au cerut concedii fără plată, această situaţie reprezentând un record al ultimilor ani. Potrivit secretarului general al Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ (FSLI), Liviu Pop, aproximativ 1.000 de cadre didactice au solicitat concedii fără plată la nivel naţional în această toamnă, pentru a putea pleca în străinătate "la cules de căpşuni", deoarece nu îşi mai pot permite un trai decent cu salarii de 500 sau 600 de lei, unii fiind nevoiţi să plătească şi naveta din aceşti bani.
Citește pe Antena3.ro