"După consultările cu reprezentanţii angajaţilor care au protestat azi şi cei ai sindicatelor, privind motivele protestului spontan, conducerea TVR a decis reanalizarea acelor documente aferente selecţiei care, pe fondul interpretării lor, au generat nemulţumirea salariaţilor”, se arată într-un comunicat al Televiziunii Române.
În consecinţă, calendarul anunţat angajaţilor instituţiei pentru depunerea documentelor necesare participării la selecţie va fi modificat şi comunicat în timp util, cu respectarea dispoziţiilor incidente. "În cadrul întrevederii (n.n. care a avut loc astăzi, 8 octombrie, în jurul orei 15.00, în Sala de Consiliu a TVR), cei prezenţi au înţeles necesitatea nuanţării instrumentelor de selecţie, astfel încât aceasta să aibă rezultatul dorit atât de angajaţi, cât şi de conducere: echipe performante şi buni profesionişti în toate compartimentele. Conducerea TVR este în continuare deschisă dialogului pe acest subiect, dorind ca selecţia salariaţilor să se desfăşoare în aceleaşi condiţii de transparenţă ca şi etapele de până acum ale elaborării şi implementării Programului de redresare economică a SRTv”, se mai arată în comunicat. La întrunirea de astăzi au participat Dragoş Bocanaciu, Alexandru Chivu, Ioan Albu, Geo Tuică, Sorin Burtea, Marian Balcan, Csongor Papp.
UPDATE 16:13 - Deşi curtea TVR e plină de protestatari, iar posturile private fac live-uri de acolo, pe cele două site-uri ale instituţiei din strada Pangratti nu apare nici o referire la protest.
500 de angajaţi ai Televiziunii Publice protestează, la această oră, în faţa instituţiei, fiind nemulţumiţi de decizia de restructurare a posturilor.
Angajaţii TVR sunt nemulţumiţi şi de modul în care se fac evaluările, dar şi de criteriile pe baza cărora se vor face disponibilizările.
Cererea-tip pe care nu vor s-o semneze angajaţii TVR (.pdf)
Pe 28 august, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat Programul de redresare economică a instituţiei, care prevede între altele şi restructurări. Iniţial, numărul angajaţilor care urmau să fie disponibilizaţi era de 962, dar ulterior, CA a aprobat modificarea schemei organizaţionale propusă în Programul de redresare economică a instituţiei, astfel încât vor fi desfiinţate 872 de posturi.
Mulțimea adunată în fața TVR-ului scandează demisia președintelui director general, Claudiu Săftoiu, și amenință că nu vor ceda în fața acestui proces de disponibilizări.
Potrivit lui Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din TVR, proteste au loc şi în Timişoara şi Craiova.
"Este o administraţie care a pornit să facă un proces de restructurare, gândindu-se cum să sacrifice oamenii, care nu au absolut nicio vină pentru dezastrul actual din Televiziunea Română. Este un protest spontan al oamenilor, iar noi, ca sindicat, încercăm să gestionăm situaţia. Solicităm public întreruperea acestui proces de restructurare, în modul în care este gândit în momentul de faţă şi gestionat de actualii conducători. Din punctul nostru de vedere, aceşti conducători nu mai au nicio legitimitate, pentru că se ştie ce s-a întâmplat cu Curtea Constituţională, care a declarat că modul în care a fost constituit actualul Consiliu de Administraţie nu a respectat prevederile Legii 41. Sunt oameni care au ieşit nu numai pentru că sunt speriaţi de viitorul lor, dar nu înţeleg de ce trebuie să plătească un simplu angajat pentru erorile manageriale care au fost vizibile în TVR, în ultimul deceniu. Practic, noi trebuie să plătim pentru greşelile şi furturile pe care le-au făcut alţii", a declarat Dragoş Bocanaciu, la România TV.
Bocanaciu s-a referit şi la cererile de evaluare pe care sunt obligaţi să le semneze angajaţii din TVR. "Este practic o cerere pe care un condamnat la moarte o semnează cu propria lui mână şi spune că este de acord cu glonţul. În cererea respectivă se scrie negru pe alb că sebsemnatul este de acord cu regulamentul procesului de selecţie în vederea concedierii colective şi a luat cunoştinţă de acest regulament. Este inadmisibil să ceri unui om să fie de acord să fie dat afară. Din informaţiile pe care le avem, proteste de acest fel se mai desfăşoară în momentul de faţă la Timişoara şi la Craiova", a mai declarat Bocanaciu.
Citește pe Antena3.ro