x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest ţigănesc la Baia Mare împotriva evacuării din locuinţele ilegale

Protest ţigănesc la Baia Mare împotriva evacuării din locuinţele ilegale

de Agerpres    |    11 Sep 2012   •   10:25
Protest ţigănesc la Baia Mare împotriva evacuării din locuinţele ilegale
Romii care locuiesc ilegal in locul numit 'Pirita' de la periferia municipiului Baia Mare s-au opus, marti, operatiunilor de evacuare si demolare a locuintelor improvizate, desi au fost avertizati de acest lucru in urma cu o saptamana.
Demolarile initiate de marti dimineata de primaria municipiului Baia Mare au alertat mica comunitate de romi care traieste in cocioabe improvizate. Imediat ce au aparut utilajele destinate actiunii, romii au inceput sa faca scandal impotrivindu-se demolarilor programate.
Enervat, unul dintre cei care urmau sa fie evacuati si-a incendiat coliba cu substanta inflamabila, fiind nevoie de interventia prompta a pompierilor militari.
Desi pompierii au intervenit imediat, posesorul adapostului nu si-a mai putut salva lucrurile distruse de flacari.
'Romii locuiau ilegal in zona Pirita, iar vineri (7 septembrie) a expirat termenul la care ar fi trebuit sa paraseasca locul. Majoritatea romilor sunt din alte zone ale tarii si s-au stabilit la marginea orasului fara niciun drept. Toate colibele improvizate vor fi demolate pentru a putea introduce terenul in folosinta', a declarat pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al Primariei Baia Mare, Dan Coarda.
Acesta a precizat ca toate cele 24 de locuinte improvizate vor fi demolate, terenul va fi ecologizat si introdus in circuitul urban.
Administratia municipiului Baia Mare se afla de sapte luni intr-o ampla campanie de mutare a romilor din zonele unde locuiesc ilegal prin trimiterea spre localitatile de bastina, iar romilor care detin documente de identitate eliberate de politia locala administratia le asigura locuinte sociale.
De asemenea, primaria municipiului Baia Mare are in vedere constructia unui cartier de locuinte modulare pentru romi care locuiesc provizoriu intr-o cladire abandonata a combinatului metalurgic Cuprom si mutarea celor cateva sute de familii de romi care inca mai locuiesc pe marginea parului Craica din imediata apropiere a unui cartiere de locuinte.

×