x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Punctul de pensie, blocat

Punctul de pensie, blocat

10 Sep 2010   •   00:00

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor este blocată din cauza disputelor dintre Putere şi Opoziţie. Deputaţii din Comisie au în dezbatere proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, dezbatere care durează deja de câteva luni, dar lucrurile s-au blocat definitiv atunci când s-a ajuns la articolul care stabileşte valoarea punctului de pensie.

PSD şi PNL au propus ca punctul de pensie să fie egal cu 45% din salariul mediu brut pe economie, luat în calcul la elaborarea proiectului de buget pe anul în curs, dar PDL dorea ca valoarea punctului de pensie să fie stabilit anual prin Legea bugetului de stat fără nici un fel de reper. Miercuri după-amiază, şedinţa s-a suspendat după ce la votul asupra acestui articol s-a înregistrat paritate, 9 la 9, iar joi dimineaţă deputaţii PSD şi PNL s-au retras de la lucrări invocând faptul că nu se poate lua nici o decizie, întrucât situaţia de paritate a reapărut.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, deputat, dar şi vicepreşedinte al Comisiei, insista să introducă în proiect amendamente legate de Ordonanţa 58, lucru care i-a nemulţumit pe liberali şi pesedişti şi i-a făcut să părăsească sala, în frunte cu preşedintele de şedinţă, Ioan Cindrea (PSD). În urma lui, pedeliştii l-au pus pe Botiş să conducă lucrările, dar deja nu mai exista cvorum. Marele absent este deputatul UNPR Marian Sârbu, fostul ministru al Muncii, care are probleme de sănătate, iar pedeliştii sunt în mare dificultate, pentru că le lipseşte un vot pentru a avea majoritate. Deputatul PDL Gelu Vişan a solicitat să fie adus în comisie Eugen Nicolicea, în locul lui Sârbu, iar Botiş s-a apucat să facă hârtii către Biroul Permanent în acest sens. În final şedinţa a fost suspendată, urmând ca discuţiile să se reia marţea viitoare.

×
Subiecte în articol: observator