Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi preşedintele României, Traian Băsescu, au pledat pentru modificări legislative, astfel încât să fie posibilă confiscarea averilor obţinute ilegal de infractori. Declaraţiile au fost făcute ieri la şedinţa de bilanţ al activităţii Ministerului Public (MP) pe anul 2010, ţinută la sediul Institutului Naţional de Statistică.
Procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Laura Codruţa Kovesi, a propus majorarea duratei reţinerii de la 24 la 48 sau 72 de ore, ca şi în majoritatea statelor europene, pentru confiscarea averilor nejustificate ale condamnaţilor, dar şi pentru preluarea poliţiei judiciare. Anul trecut, procurorii au sechestrat bunuri în valoare de 300 de milioane de euro, în cazuri de evaziune fiscală şi contrabandă.
Kovesi a subliniat că pentru ca procurorii să devină cu adevărat eficienţi se impun intervenţii legislative, astfel încât să nu ne mai aflăm în situaţia de a confisca doar ultima mită ori ultimele sume obţinute de traficanţii de droguri. „Justiţia va fi într-adevăr eficientă atunci când un condamnat va pierde toate bunurile dobândite nelegal. Atunci n-o să mai avem situaţii în care infractorii îşi asumă riscul de a petrece un timp la închisoare, ştiind că după eliberare vor conduce maşini de lux şi vor locui în vile obţinute prin ilegalităţi” a spus Kovesi, arătând că 82% dintre intervievaţii la cercetarea sociologică au spus că sunt de acord cu confiscarea averii unei persoane condamnate care nu poate justifica dobândirea acesteia. „Avem nevoie de norme care să răstoarne sarcina probei cu privire la caracterul licit al averii persoanelor condamnate, reglementare care funcţionează deja în majoritatea statelor europene, iar Curtea de la Strasbourg a considerat-o ca fiind în concordanţă cu standardele în materia drepturilor omului”, a spus Kovesi. Şeful statului, Traian Băsescu, a precizat de asemenea că trebuie intensificate eforturile în lupta cu cei care fură banul statului. „Bătălia cu evaziunea fiscală trebuie să continue tot mai apăsat, tot mai fără menajamente”, evaziunea fiscală fiind o vulnerabilitate la siguranţa naţională, peste 30% din resursele statului fiind evazionate ori suspectate a fi evazionate, conform CSAT.
„Este important ca aceia care încalcă legea să fie condamnaţi, băgaţi la închisoare, dar în mod egal este importantă şi recuperarea pagubei. Fără asta, Victoria instituţiilor statului împotriva infractorilor nu va fi completă niciodată. Trebuie să gândim dacă nu cumva în anumite dosare, prin lege, să poată fi pus sechestru pe bunuri încă de la începutul urmăririi penale, şi nu la sfârşitul ei, când nu mai ai pe ce pune sechestru. Poate se impune instituirea dreptului procurorilor de a pune sechestru pe bunurile celor care sunt suspectaţi încă din prima fază a anchetei (n.r. – prima fază a anchetei este cea a actelor premergătoare începerii urmăririi penale)”, a spus preşedintele Traian Băsescu.
Pe de altă parte, şeful statului s-a arătat oarecum „iertător” faţă de Autoritatea Naţională a Vămilor şi de la Garda Financiară, instituţii pe care Ministerul Finanţelor – după scandalul corupţiei – vrea să le desfiinţeze şi să le comaseze într-o direcţie sub coordonarea ANAF. Preşedintele a spus că le-ar mai da o şansă celor două instituţii să-şi dovedească eficienţa până la sfârşitul acestui an. Totodată, el a cerut eliminarea judeţelor „albe” în care, potrivit autorităţilor, nu se întâmplă nimic, dar clanurile, interlopii gen Bercea Mondial fac legea. „În doi-trei ani să nu mai avem nici un... Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru’?... Bercea Mondial. Să nu mai auzim de nici un cap de ăsta care le rezolvă el pe toate, care are influenţă de nu i se întâmplă nimic, deşi are zeci de dosare, oameni care probabil îşi pot permite să-şi afişeze bogăţia fără ca vreo instituţie a statului să-i întrebe ceva”, a spus şeful statului.
A cerut judecătorilor să pronunţe o soluţie „oricare ar fi ea” în dosarele de mare corupţie, a avertizat că ştie despre blocajul dosarelor „încă de la procuror” şi le-a cerut anchetatorilor să facă acţiuni şi la „vămile din interior, de pe teritoriul ţării, unde se petrece esenţa fraudei vamale, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA”, dar şi la Vama Constanţa. Şeful statului le-a trasat şi cele trei mari priorităţi pentru 2011 şi 2012: lupta împotriva corupţiei şi la nivel înalt, şi local, lupta împotriva evaziunii fiscale şi împotriva clanurilor.