x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Puţurile ucigaşe

Puţurile ucigaşe

de Adriana Oprea-Popescu    |    Ionela Gavriliu    |    10 Iul 2009   •   00:00
Puţurile ucigaşe
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Avea 2 ani şi 8 luni şi a murit stupid, pentru că părinţii au lăsat-o nesupravegheată într-o curte în care era un puţ neasigurat. Nu este singurul caz de acest gen, în care copiii plătesc cu viaţa pentru greşelile părinţilor.



Din "zânica" lui Gabriel n-a mai rămas în curtea sărăcăcioasă din Vâlcelele, Călăraşi, decât suzeta, oliţa de noapte şi hăinuţele atârnate pe sârmă. Georgiana Adriana Văcăruş, fetiţa de 2 ani şi 8 luni, era zâna bună a fratelui ei mai mare. Ieri-dimineaţă, fetiţa se juca în curte când tatăl ei a plecat în vecini ca să încarce telefonul mobil, ei neavând curent acasă. Din poartă şi-a văzut fetiţa cum cade în puţul din curte. Era 8:30 dimineaţa. Când s-a întors, spune el, n-a mai apucat să facă nimic. S-a dus la vecina care era asistentă şi a rugat-o să sune la 112. La 8:37 a fost anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călăraşi. Purtătorul de cuvânt al ISU, Ovidiu Tătăranu, spune că a fost trimisă o autospecială de descarcerare spre Vâlcelele. Totodată a fost anunţat şi SMURD-ul, care a trimis o ambulanţă. În prima jumătate de oră, cei care au ajuns la faţa locului au auzit-o pe Georgiana plângând din tubul îngust. Era la 10 metri sub pământ. Apoi, scâncetele au încetat. Familia spune că în puţ nu era apă şi că acesta era acoperit cu o tablă peste care fusese pusă o piatră. Salvatorii au introdus în puţ în tot acest timp mai multe tuburi cu oxigen. Familia copilului urmărea operaţiile de salvare de pe prispa casei. Nu li se dădeau prea multe informaţii de către cei care, de ore bune, se chinuiau să sape o groapă în jurul puţului, pentru a le scoate copilul de sub pământ. "Mai bine muream eu", zice bunicul Georgianei, cel care îşi învinuieşte fiica de faptul că în ziua respectivă a plecat la muncă, la câmp, în locul soţului. Mama Georgianei ţinea fotografia fetiţei în mână şi se ruga la o iconiţă cu Maica Domnului ca fata ei să fie în viaţă.

VERDICT: "FETIŢA E MOARTĂ"
În poarta casei, curioşii satului se adunaseră şi dădeau pronosticuri. În jurul orei 16:00, cei de la ISU spuneau că mai au două tuburi din cele nouă până să ajungă la fată. Salvatorii spuneau că le e teamă mai degrabă ca fetiţa să nu fi intrat în hipotermie şi li se părea mai puţin probabilă varianta sufocării. În jurul orei 16:30, zvonurile au luat amploare. Din ambulanţă a fost scoasă o targă şi dusă aproape de groapa proaspăt săpată, semn că fetiţa urma să fie adusă la suprafaţă. Un sfert de oră mai târziu, corpul copilei, învelit într-un cearşaf alb a fost pus pe targă şi au început manevrele de resuscitare. Medicii dăduseră însă deja verdictul: "Fetiţa e moartă". Rudele Georgianei şi-au ieşit din minţi de durere, mama şi bunica acesteia sărutând-o şi îmbrăţişând-o pe targă, în aşteptarea IML-ului. Medicul de la SMURD a declarat că în momentul scoaterii copilului se instalaseră deja semnele cadaverice şi că moartea a survenit, cel mai probabil, prin sufocare, pereţii puţului comprimând toracele copilului.

Copii salvaţi de la moarte
În urmă cu opt ani, în comuna Voluntari, judeţul Ilfov, o altă fetiţă de numai 2 ani, Alina Pascariu, avea să cadă în fântâna din curtea casei, în timp ce se juca nesupravegheată.

După câteva ore de chin, timp în care echipele de salvare au încercat nenumărate metode de a scoate trupul copilei din puţ, o adolescentă de 18 ani a hotarât să încerce să o salveze pe micuţa aflată la mai bine de 12 metri adâncime. Trupul tinerei care cântărea doar 40 de kilograme a fost strecurat în tubul puţului cu diametru de numai 36 de centimetri. Fetiţa a fost salvată. Alina Pascariu are acum 10 ani şi este şcolăriţă. În ianuarie 2006, un copil de 14 ani din Gherăeşti, Neamţ, a căzut în puţul castelului de apă din localitate.

El a fost salvat după trei ore de pompierii din Roman şi transportat la spital. În iulie 2007, un alt copil de 7 ani a fost scos teafăr de pompierii din Târgu-Mureş dintr-un puţ adânc de 10 metri. Locuitorii din blocul în spatele căruia se afla puţul ceruseră de multe ori autorităţilor să astupe gaura, după ce au căzut în ea câini şi pisici. O lună mai devreme, în comuna Sinteşti, Ilfov, pompierul Dorin Oltean avea să scoată la suprafaţă, dintr-un puţ adânc de 10 metri, un băieţel de numai un 1 şi jumătate.

Timp de şapte ore, 30 de salvatori au încercat din răsputeri să-l scoată pe copil din tubul fântânii cu un diametru de numai 25 de centimetri. După forări cu excavatorul şi săpături efectuate cu cazmale şi târnăcoape, care s-au apropiat la 30 de centimetri deasupra copilului, cel mic a reuşit să fie scos la suprafaţă teafăr şi nevătămat. Anul acesta, în luna iunie, o fetiţă de 1 an şi 2 luni din Sălcuţa, Dolj, a scăpat cu viaţă după ce a căzut într-o fântână adâncă de 15 metri.

Ea a fost scoasă la suprafaţă la puţin timp după cădere cu ajutorul unor frânghii. (Carmen Preoteşoiu)


×
Subiecte în articol: observator fetita