Cum ce spune mai marele Guvernului e cuvant de lege macar pentru cei aflati in subordinea Guvernului, RAAPPS, institutie aflata in subordinea Secretariatului General al Guvernului, nu poate face exceptie de la regula, chiar daca se pune in situatii rizibile astfel. La inceputul saptamanii, RAAPPS anunta, prin intermediul unei informari catre Mediafax, ca lucrarile de renovare, consolidare si modernizare a Palatului Victoria, incepute in 2009, includ si realizarea in fata sediului Guvernului a unor fantani arteziene in forma unor guri de leu. "Fantanile de pe fatada principala a Palatului Victoria vor fi alcatuite din doua bazine, alimentate fiecare de la cate trei guri de leu, si vor avea rolul de a sustine «volumetria basoreliefurilor», suna informatia comunicata Mediafax de reprezentantii Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care deruleaza proiectul.
Preluarea informatiei si criticile aduse Guvernului l-au facut pe premierul Emil Boc ca, a doua zi, sa nege ca ar cunoaste ceva despre respectivele fantani arteziene, desi RAAPPS precizase ca modificarile sunt continute de o hotarare de guvern care urma sa fie promovata. "Habar nu am de ele si nu am aprobat asemenea lucruri in momentul de fata. Cand ma veti vedea pe mine cu capul de leu sa va pronuntati, pana atunci stiu ca acolo se lucreaza doar la consolidarea cladirii", a raspuns Boc marti la intrebarile pe tema banilor cheltuiti pe elemente inutile de decor.
Supararii si negarii premierului i s-a raspuns cu promptitudine ieri de la RAAPPS: fantanile arteziene nu exista, si nu sunt in planurile de modernizare a Palatului Victoria, este vorba doar de refacerea bazinelor fantanilor din proiectul initial al cladirii, care au fost afectate de lucrari. "In prezent, este aprobat si finantat de la bugetul de stat proiectul «Consolidare si lucrari de amenajare aferente consolidarii Palatului Victoria» – etapa I, aflat in derulare. (...) In cadrul proiectului, sumele sunt alocate doar pentru consolidarea cladirii si refacerea zonelor afectate de consolidare, nu si pentru alte lucrari privind refacerea basoreliefurilor si a capetelor de leu de la fantanile initiale ale Palatului Victoria. (…) Subliniem ca proiectul nu include lucrari de extindere si nici constructia unor fantani arteziene, ci doar refacerea bazinelor fantanilor din proiectul initial al cladirii, care au fost afectate de lucrarile de consolidare de la nivelul fatadei imobilului", explica reprezentantii RAAPPS intr-un comunicat de presa.
Neconcordante exista si intre sumele anuntate acum de RAAPPS si cele oferite si citate de Mediafax luni. Astfel, la inceputul saptamanii se preciza ca lucrarile se vor desfasura in doua etape, prima urmand a fi finalizata la sfarsitul acestui an, pentru care s-au cheltuit deja 38,3 milioane lei si urmand ca pentru finalizarea acestor lucrari sa mai fie cheltuite alte 17,3 milioane, iar cea de-a doua ar urma sa fie finalizata in 2013. "In functie de posibilitatile de finantare, estimam ca elaborarea proiectului va fi realizata pana la sfarsitul semestrului I al anului 2012, urmand ca tot in anul 2012 sa fie derulata licitatia pentru executia lucrarilor", se arata atunci. Pentru aceasta a doua etapa a proiectului costurile estimate erau de 120 milioane de lei. Ieri, RAAPPS a anuntat alte cifre: "Costul total al acestui proiect este de 55.673.860 lei si are termen de finalizare 31 decembrie 2011. Din totalul sumei aferente s-a cheltuit pana in prezent suma de 38.326.334 lei".