x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat: Faptul că s-au transferat aparate de ventilaţie a fost un lucru pozitiv, a demonstrat flexibilitate

Raed Arafat: Faptul că s-au transferat aparate de ventilaţie a fost un lucru pozitiv, a demonstrat flexibilitate

31 Oct 2015   •   21:50
Raed Arafat: Faptul că s-au transferat aparate de ventilaţie a fost un lucru pozitiv, a demonstrat flexibilitate

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, a declarat că transferul unor aparate de ventilaţie între spitale nu a fost un lucru negativ, ci a demonstrat, dimpotrivă, flexibilitate.

"De ce am mutat aparate? De ce a mutat ministrul Sănătăţii aparate de la Fundeni, de la Matei Balş, la Universitar, la Spitalul pentru Arşi? Pentru că acolo erau pacienţi ventilaţi deja, au venit alţii care aveau nevoie de ventilaţie. Numărul era foarte mare şi atunci, din spitalele care nu sunt spitale de urgenţă şi care aveau o rezervă - pentru că, fiind weekend, nu erau bolnavi operaţi -, au putut să mute o parte din aceste aparate către spitalele de urgenţă şi asta arată de fapt nu un lucru rău. Arată un lucru pozitiv: că sistemul este flexibil, că se adaptează unor astfel de situaţii", a precizat Raed Arafat, sâmbătă seara, la Antena 3.

El a mai precizat că s-a analizat şi posibilitatea unui transfer de pacienţi la Timişoara sau la Iaşi, dar că acest lucru nu a fost necesar.

Raed Arafat a apreciat că situaţia dotării spitalelor e mult mai bună faţă de acum cinci ani, având în vedere că multe clinici au fost dotate cu aparate de ventilaţie. El a menţionat că Ministerul Sănătăţii urmează să suplimenteze numărul aparatelor de ventilat şi terapie intensivă şi în secţiile de urgenţă. De asemenea, printr-un proiect finanţat de Banca Mondială, vor fi create în ţară trei centre de excelenţă pentru tratarea pacienţilor cu arsuri (Timişoara, Iaşi, Târgu Mureş), iar centrele din Bucureşti vor fi consolidate.

Secretarul de stat în MAI a spus că eforturile care se fac pentru îngrijirea răniţilor sunt "supraumane", fiind vorba de "o muncă titanică a chirurgilor, anesteziştilor şi asistenţilor".

El a atras atenţia asupra faptului că, în cadrul unui incendiu, problemele sunt provocate nu doar de flăcări, ci şi de faptul că inhalarea aerului cald poate să ducă la arderea căilor respiratorii, iar inhalarea funinginii, precum şi a gazelor toxice sunt de asemenea extrem de nocive.

"Incendiul este o agresiune foarte complexă care participă la lezarea corpului şi în interior, şi pe exterior, şi pe linie toxică, chimică. Mulţi dintre ei au suferit din cauza tuturor acestor factori. (...) au fost şi asfixiaţi, pentru că mulţi dintre ei poate că au murit mai mult din cauza fumului şi a intoxicaţiei decât din cauza arsurilor", a mai precizat Raed Arafat.

El a adăugat că, la momentul actual, sunt 27 de persoane decedate, în urma incendiului de vineri seara, de la un club din Bucureşti, dar că prognosticul unor cazuri arată că numărul ar putea să crească.

De asemenea, numărul persoanelor internate a crescut la 155 faţă de 147, deoarece o parte dintre cei răniţi au revenit la spital, pentru că nu s-au simţit bine. În aceste cazuri este vorba însă de probleme mai puţin grave.

"(Dintre cei internaţi, n.r.) sunt cel puţin vreo 20-25 de cazuri care pot pune probleme serioase. Sunt cazuri intubate, ventilate, cu arsuri pe suprafaţă mare şi cu leziuni de căi respiratorii", a spus Raed Arafat.

El a mai atras atenţia asupra faptului că este vorba în general de persoane tinere, care nu aveau alte probleme de sănătate înaintea incendiului şi care au şanse de supravieţuire, în condiţiile unei bune îngrijiri.  


×