x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat şi Alexandru Tomescu, printre premianţii Galei TVR Cultural

Raed Arafat şi Alexandru Tomescu, printre premianţii Galei TVR Cultural

05 Mai 2012   •   16:46

Evenimentul s-a desfasurat sub forma unei licitatii de opere de arta, premiile acordate in timpul galei constand in lucrari de grafica si de gravura semnate de artistul vizual Ileana Ploscaru Panait.

Ana Pepine si Paul Cimpoieru au jucat atat rolurile de amfitrioni ai evenimentului, cat si pe cele de actori intr-un program special pus in scena in partea a doua a spectacolului de gala.

La sectiunea Eveniment, castigatori au fost Constantin Chiriac si Festivalul de Teatru de la Sibiu (subiectul documentarului "Luminile orasului", realizator Mariana Badan), Festivalul International de Film Transilvania (subiectul documentarului "Atentie, motor! 10 ani de TIFF", realizator Cristina Radulescu) si Alexandru Tomescu si Turneul National Stradivarius initiat de acesta (subiectul documentarului "Mi-am lasat viata in mainile lor", realizator Irina Szasz).

La sectiunea Oameni, au fost premiati medicul Raed Arafat (personajul central al documentarului "112", realizator Ruxandra Tuchel), Radu Popa (personajul central al documentarului "In slujba comunitatii", realizator Ruxandra Tuchel) si profesorul Ioan Ursu (personajul central al documentarului "Persona non grata", realizator Irina Szasz).

La sectiunea Organizatii, a fost premiat spectacolul "Doi dintre noi" - cu Ana Pepine si Paul Cimpoieru (subiectul documentarului "Teatru vérité", realizator Ruxandra Tuchel), dar si Cornel Todea si Teatrul "Ion Creanga" din Bucuresti (tema documentarului "Au fost odata 100... 1.000... 1.000.000 de povesti", realizator Ruxandra Tuchel) si Mihaela Sasarman si Asociatia Transcena (tema documentarului "Contra risc 100%", realizator Ruxandra Tuchel).

De asemenea, la Gala TVR Cultural au fost acordate premii speciale lui Mihai Constantinescu, directorul Artexim - pentru organizarea Festivalului si Concursului International "George Enescu"; Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) - Ion Caramitru, presedinte, si Aura Corbeanu, vicepresedinte executiv - pentru excelenta in domeniul teatral, pentru promovarea tinerei generatii de creatori si pentru programele dedicate artistilor seniori; lui Horia Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR) - pentru promovarea culturii romane in lume; lui Grigore Lese, etnomuzicolog, realizatorul emisiunii "La portile ceriului" de la TVR Cultural - pentru promovarea, cercetarea si conservarea patrimoniului folcloric autentic; Jurnalului Cultural - pentru unicitate, profesionalism si longevitate pe piata audiovizualului din Romania; lui Beate Köhler, directorul Goethe Institut Bukarest - pentru promovarea bilaterala a culturilor romana si germana; lui Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu" din Bucuresti - pentru reinvierea Conferintelor Ateneului Roman, o traditie culturala a Bucurestiului interbelic.

Premiul romanilor din diaspora i-a revenit Mihaelei Schiopu - in urma difuzarii filmului "O lume despre care nu se vorbeste", realizator Ileana Ploscaru Panait, aceasta si tinerii artisti vizuali pe care ii pastoreste vor avea ocazia sa expuna in Canada. Totodata, premiul "In Memoriam" i-a fost decernat lui Grigore Schileru (subiectul documentarului "In memoriam - Dr. Grigore Schileru", realizator Diana Deleanu).

Gala premiilor TVR Cultural a fost transmisa in direct de TVR Cultural si TVR HD si i-a adus in fata publicului spectator si telespectator pe castigatorii campaniei desfasurate de TVR Cultural in perioada octombrie 2011 - aprilie 2012. In cadrul campaniei au fost difuzate filme documentare care au ilustrat povesti ale unor oameni, colectivitati, evenimente care si-au pus amprenta asupra comunitatilor in care s-au integrat. De altfel, cei care nu au avut ocazia sa urmareasca documentarele difuzate in timpul campaniei le pot urmari online, pe site-ul TVR dedicat campaniei, tvr.ro/premiiletvrcultural.

Laureatii sectiunilor Oameni, Evenimente si, respectiv, Asociatii au fost desemnati exclusiv pe baza votului dat de telespectatori in perioada campaniei.

Vineri, in foaierul Salii Studio a fost organizat vernisajul unei expozitii de fotografii realizate in timpul filmarilor pentru documentarele din cadrul campaniei, iar pentru ca 2012 a fost desemnat "Anul Caragiale" din programul galei nu au lipsit momentele artistice din opera cunoscutului dramaturg. Astfel, Cerasela Iosifescu si Florin Zamfirescu au recitat fragmente din nuvelele si publicistica lui I. L. Caragiale. Nici muzica nu a fost lasata deoparte, violoncelistul Marin Cazacu oferind un moment muzical special publicului venit la Teatrul Odeon.

Gala premiilor TVR Cultural s-a incheiat cu spectacolul de teatru "Doi dintre noi", in interpretarea actorilor Ana Pepine si Paul Cimpoieru.

(MEDIAFAX)
×