x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport asupra situaţiei arctice

Raport asupra situaţiei arctice

de Alexandru Nastase    |    12 Ian 2008   •   00:00
Raport asupra situaţiei arctice

Următorul raport la Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice va conţine informaţii despre situaţia extrem de îngrijorătoare în care se află calota glaciară din zona Antarctică şi cea din Groenlanda, care s-a redus semnificativ în ultimii ani.



Următorul raport la Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice va conţine informaţii despre situaţia extrem de îngrijorătoare în care se află calota glaciară din zona Antarctică şi cea din Groenlanda, care s-a redus semnificativ în ultimii ani.


Informaţia a fost furnizată de Rajendra Pachauri, unul dintre oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect. Grupul, care a împărţit în 2007 Premiul Nobel pentru Pace cu politicianul şi activistul american Al Gore, a publicat până acum patru rapoarte. Unul dintre acestea prezintă chiar măsuri politice pe care guvernele din toată lumea vor trebui să le ia pentru a încetini fenomenul de încălzire globală. Deşi până acum nu s-a avansat data concretă la care va fi publicat următorul raport, membrii proiectului au invitat deja oameni de ştiinţă din toată lumea să le trimită cercetările lor despre "comportamentul" zonei arctice, a mai spus Pachauri. DOVADA. "Speranţa mea este că viitorul raport va putea furniza informaţie mai multă şi mai bună despre faptul că aceste două imense banchize s-ar putea topi cu totul şi ce ne vom face în această situaţie, pe care aş numi-o înspăimântătoare", a declarat Pachauri. Expertul are stabilită deja o vizită în Antarctica, împreună cu o delegaţie de savanţi norvegieni. Expediţia a fost plănuită în luna decembrie, în timpul ceremoniei de înmânare a Premiului Nobel pentru Pace. Pachauri spune că la poli, mai ales în zona arctică, se află cea mai bună dovadă că există încălzire globală. Topirea gheţarilor din zona arctică ar putea cauza creşterea nivelului oceanului planetar cu peste patru metri în următoarele secole. Numai în 2007, potrivit observaţiilor, banchiza de gheaţă care a dispărut din zona Polului Nord era de mărimea statului american Texas.


IPOTEZE. "Numai dacă mergi în aceste locuri poţi avea măsura exactă a dezastrului. Poţi să citeşti, să te documentezi cât vrei pe această temă, că nu vei înţelege cu adevărat ce se întâmplă şi cât de gravă este situaţia dacă nu mergi în zona polilor. Dacă ambele calote glaciare, şi cea arctică, şi cea antarctică, s-ar topi, rezultatul ar putea fi o răcire vertiginoasă a climei la nivelul întregii planete", a spus Rajendra Pachauri. Atât calota Groenlandei, cât şi cea din partea de vest a Atlantidei "stau" pe pământ, iar dacă prin procesul de topire cauzat de încălzirea globală se vor desprinde şi vor ajunge în mare, atunci cu adevărat omenirea are o problemă, a spus Pachauri. Cercetătorul indian plănuieşte să îşi încheie expediţia în jurul datei de 21 ianuarie.


Groenlanda se topeşte de patru ori mai repede

Calota glaciară a Groenlandei se topeşte de patru ori mai repede decât la începutul deceniului. Gheţarii din sud-estul Groenlandei lasă anual aisberguri în mare, corespunzând unui cub de gheaţă gigantic cu o latură de 6,5 kilometri. "Până în 2004, masa gheţarilor din sud-estul insulei pierdea între 50 şi 100 de kilometri cubi pe an. După această dată, topirea s-a accelerat până la 300 de kilometri cubi în prezent. O creştere de 400% este foarte preocupantă", a declarat Abbas Khan, cercetător. Potrivit lui, "este o evoluţie alarmantă, iar dacă va continua, apa rezultată din topire va creşte nivelul oceanelor din lume cu peste 60 de centimetri în cursul acestui secol, în condiţiile în care experţii climatici ai ONU prognozau o creştere de 20 până la 60 de centimetri".

×
Subiecte în articol: verde!