x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport / Creşte numărul jurnaliştilor ucişi

Raport / Creşte numărul jurnaliştilor ucişi

23 Iul 2009   •   00:00

Un total de 53 jurnalişti au fost ucişi în 18 ţări de la începutul anului, cu opt mai mulţi decât în primul semestru din 2008, relevă bilanţul dat publicităţii joi de organizaţia neguvernamentală Presse Embleme Campagne (PEC).



Această tendinţă de creştere reflectă numărul mare de crize umanitare din prima jumătate a anului, a afirmat secretarul general al PEC, Blaise Lempen, menţionând conflictele din Gaza, Somalia, Pakistan şi Sri Lanka. În alte ţări, cum sunt Mexic, Filipine sau Rusia, unde nu există conflicte deschise, violenţa împotriva jurnaliştilor a devenit endemică, a comentat responsabilul PEC.

Situaţia are consecinţe negative asupra reportajului independent şi reduce posibilităţile de a arăta realitatea din ţările în conflict, a subliniat şi preşedinta organizaţiei, Hedayat Abdel Nabi, care a deplâns lipsa de acţiune a Consiliului ONU pentru drepturile omului în faţa încălcărilor libertăţii presei.

În prima jumătate a lui 2009, ţara unde au murit cei mai mulţi jurnalişti a fost Pakistan - 6, urmată de Somalia, Irak, Mexic şi Filipine - câte 5, Fâşia Gaza şi Rusia, câte 4. PEC reuneşte 35 asociaţii şi sindicate ale jurnaliştilor din circa o sută de ţări.

×
Subiecte în articol: observator