x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rasvan Theodorescu da replica

Rasvan Theodorescu da replica

de Miruna Pasa Petru    |    11 Iun 2005   •   00:00

Senatorul Rasvan Theodorescu, fostul ministru al Culturii in perioada 2000-2004, a raspuns ieri acuzatiei de neglijenta in serviciu pe care i-au adus-o procurorii gorjeni in dosarul restaurarii operelor lui Brancusi de la Targu Jiu.

Potrivit Mediafax, Theodorescu sustine ca in acest caz nu a facut decat sa aprobe consultanta World Monument Fund, un organism important in domeniul refacerii monumentelor si operelor de arta.

El a invocat in apararea sa o scrisoare trimisa de responsabila de proiect din cadrul World Monument Found, Bonnie Burnham. Potrivit fostului ministru, scrisoarea este publicata pe site-ul Ministerului Culturii si demonstreaza ca "alegerea acestui material nu a fost una ad-hoc". "Un grup de consultanti atat locali, cat si internationali, condus de Laurie Olin, un foarte cunoscut si respectat arhitect peisagist de talie internationala, a ales acest material pentru a respecta intentia arhitecturala a lui Brancusi", afirma Burnham in respectiva scrisoare. Prim-procurorul de la Parchetul Tribunalului Gorj, Emil Mota, a declarat ca ancheta va fi trimisa Parchetului General, singurul competent sa cerceteze fosti ministri.

Rasvan Theodorescu va fi cercetat pentru ca ar fi fost de acord cu folosirea unor materiale neadecvate, care au determinat degradarea operelor lui Brancusi.

EXPLICATII. World Monument Fund, cofinantator al proiectului de restaurare, apreciaza ca materialul folosit pentru reconstructia aleilor din jurul monumentelor este "foarte potrivit". Este vorba despre un material ecologic, numit "stones fines", care iarna trecuta s-a transformat in namol si a favorizat instalarea mucegaiului pe scaunele din piatra sculptate de Brancusi. In scrisoarea invocata de Theodorescu, teama degradarii monumentelor este considerata "nefondata". "Toti membrii echipei de restaurare au fost de acord ca acest material, care este o amintire a unui drum de tara de pamant dintr-un sat, este foarte potrivit imaginii relativ naturale in care Brancusi a lasat parcurile dupa instalarea faimoaselor sale sculpturi", se mai arata in scrisoare.

×
Subiecte în articol: observator