x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Război total pentru ţigări

Război total pentru ţigări

de Mircea Opris    |    15 Iun 2010   •   00:00
Război total pentru ţigări

Contrabanda cu ţigări pe frontiera de vest a luat o amploare fără precedent, după ce, timp de două luni, vânzătorii şi cărăuşii au fost ţinuţi pe dreapta. În ultimele două săptămâni, traficul ilegal de ţigări pe frontierele din vest a crescut de cinci ori, iar ciocnirile dintre contrabandişti şi Poliţie se lasă cu urmăriri, focuri de armă, răniţi şi chiar un mort. Până acum.

Serviciile de informaţii, dar şi traficanţii avansau data de 25 mai ca moment al reînceperii afacerilor ilegale cu ţigări. Informaţia s-a dovedit a fi reală, numai vânzările oficiale de ţigări din magazinele duty-free de la graniţa cu Serbia crescând de peste cinci ori. Traficul de ţigări spre România a scăzut de aproape zece ori în ultimele trei luni, de la schimbarea lui Doru Dumitrasciuc cu Nicu Ioana, pe funcţia de şef al biroului vamal din PCTF Stamora - Moraviţa. Oficial, a intrat în vigoare noua reglementare care limitează numărul de cartuşe de ţigarete ce pot fi cumpărate din magazinele duty-free. În realitate însă, cantităţile de ţigări introduse ilegal în ţară au crescut considerabil. Până acum o lună treceau prin Vama Moraviţa între 200 şi 250 de baxuri pe tura de 12 ore. Dintre aceste 200-250 de baxuri, conform datelor din vamă, doar 50 de baxuri pe tura de 12 se cumpărau legal.

Acum, cantitatea a urcat la 700-800 de baxuri pe zi sau chiar 1.000 în zilele cele mai active. La un bax de Marlboro, de exemplu, traficantul se alege cu un profit net de 400 de euro, adică 4.000 de euro la un transport de zece baxuri. Ca şi o coincidenţă, la Direcţia Regională Vamală Timiş s-a făcut o rocadă tactică exact atunci când a reînceput traficul. Vechiul director, Aurel Mateuţ, a fost schimbat cu un personaj dedicat acestei funcţii, Gabriel Moldovan. Acesta a revenit ca director executiv după ce a contestat şi câştigat în instanţă înlocuirea sa.
Trebuie amintit că Gabriel Moldovan este finul deputatului PDL de Timiş Gheorghe Ciobanu, care a fost unul dintre cei mai influenţi şefi ai Direcţiei Vamale.

Deputatul Ciobanu este supranumit şi "Naşul", asta pentru că a cununat nu mai puţin de şase perechi de fini, toţi lucrători vamali în Vama Moraviţa. La nici o săptămână, Aurel Mateuţ a fost însă repus în funcţie. Acesta a fost susţinut tot timpul de grupările arădene şi orădene implicate în fenomen. El a devenit celebru după ce a fost făcută publică adresa nr. 16021 din 3 iunie 2009, prin care mai-marele vămilor din vestul României îşi anunţa subordonaţii din Moraviţa, Naidăş şi Jimbolia: "Având în vedere ordinul (...) privind măsuri de întărire a supravegherii şi controlului vamal al activităţii de introducere şi comercializare a mărfurilor în regim duty-free, începând cu data de 3 iunie 2009, birourile vamale menţionate vor transmite situaţia vânzărilor de ţigarete, la sfârşitul fiecărei ture, numai pe Intranet (Lotus) la adresa Aurel Mateuţ". Control total, monopol asigurat.

Ultimele două săptămâni au adus ciocniri directe cu traficanţii. În 90% din cazuri aceştia folosesc maşini noi şi foarte puternice şi aplică "metoda cozii". Contrabandiştii circulă în coloană pentru a-i deruta pe poliţişti, care nu mai ştiu exact în care dintre maşini se află ţigările introduse ilegal. Atunci când începe urmărirea, o maşină ţâşneşte din coloană, iar poliţiştii încep urmărirea ei. Evident, aceasta nu conţine ţigări, iar şoferul se alege doar cu pedepse pentru viteză excesivă şi neoprirea la semnalul echipajului de Poliţie. Astfel, un poliţist de frontieră a fost rănit pe DN 57, în zona localităţii Năidaş din Caraş Severin, de o maşină al cărei şofer a refuzat să oprească la semnalele agenţilor, pentru prinderea şoferului fiind trase mai multe focuri de armă.

Şoferul bolidului Audi Q 7 a fugit de un filtru organizat pe DN 57 de poliţiştii de frontieră din Caraş Severin şi a fost dat în urmărire şi prins ulterior de oamenii legii pe podul din Calea Şagului. Fugarul era luptătorul de K1 Florin Ilie. Cel mai tragic incident s-a soldat cu un mort şi trei răniţi, în care două victime nici măcar nu aveau vreo vină. Maşina cu 200 de cartuşe de ţigări netimbrate s-a rupt efectiv în două. Şoferul celeilalte maşini a decedat. Într-un alt incident, doi poliţişti de la Crimă Organizată au fost răniţi după ce maşina lor s-a lovit de o bordură în timp ce urmăreau un BMW, în care s-au găsit ulterior 5.260 de pachete de ţigări provenite din duty-free-ul de la Jimbolia. Cel mai scandalos episod s-a consumat la postul de poliţie Moraviţa, lângă graniţa cu Serbia, unde agenţii s-au trezit că a dispărut o maşină plină cu ţigări de contrabandă. Şoferul a fost dus pentru audieri la post, iar maşina încărcată cu marfa de contrabandă parcată în faţa postului. Când poliţiştii au vrut să numere ţigările, au avut surpriza să constate că Audi-ul cu marfa ilegală a dispărut chiar din faţa postului.


Autorităţile, împărţite
Activitatea intensă de la frontieră nu s-ar putea desfăşura fără complicitatea unor lucrători din vamă şi din Poliţia de Frontieră. Filtrele şi controalele de pe şosea le realizează însă Poliţia. Unii dintre lucrătorii IJP Timiş sunt suspectaţi şi ei de implicare în contrabanda cu ţigări. Dacă la conducerea vămii lucrurile sunt clare, noul şef al poliţiştilor timişeni de frontieră, Cornel Iureş, a dispus deja mai multe anchete interne privind activitatea unor lucrători. Şi la Poliţia Timiş, comandantul nou-numit, comisarul-şef Gheorghe Popescu, vrea să stopeze eventualele implicări ale poliţiştilor: "Dacă vreun poliţist va fi dovedit că îi favorizează pe traficanţi, acesta va fi sancţionat fără discuţie".

×
Subiecte în articol: observator