x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reactie - "Ca magistrat, am avut parte de prezumptia de vinovatie"

Reactie - "Ca magistrat, am avut parte de prezumptia de vinovatie"

17 Feb 2005   •   00:00

Presedintele Tribunalului Bucuresti, Maria Huza, se afla de cateva saptamani in mijlocul unui scandal mediatic legat de modul in care si-a cumparat in anul 2001 apartamentul din Bucuresti in care locuieste.


MIRUNA PASA

DILEMA. Maria Huza nu stie cine sta in spatele scandalului
Marul discordiei este o presupusa dobanda subventionata de stat, din fondul tinerilor casatoriti, de care Maria Huza ar fi beneficiat ilegal la cumpararea casei. Cazul a fost verificat de inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii si, la solicitarea unui cotidian central, va fi verificat si de procurorii de la Parchetul Judecatoriei sectorului 1. Presedintele Tribunalului sustine, inca de la izbucnirea scandalului, ca nu a comis nici o ilegalitate si ca si-a cumparat casa ca oricare cetatean, fara sa beneficieze de vreo reducere. A primit casa, pentru ca fusese transferata din provincie in Bucuresti si nu avea unde sa locuiasca.

REPARTITIE. "Am stat cateva luni la prieteni si la hotel, dar trebuia sa am o casa in care sa vin dupa ce munceam la Tribunal cate 12 ore pe zi. In 1999 a intrat in vigoare o lege prin care magistratii transferati in alte orase aveau dreptul la o locuinta indiferent daca mai detineau una in localitatea de domiciliu. Asa am primit apartamentul in conditiile in care fondul de locuinte al Ministerului de Justitie era foarte limitat.

De exemplu, in 1999 s-au dat doua astfel de apartamente, in 2000, noua si apoi pana in 2003 nici unul. Asa ca magistratii si-au rezolvat problemele locative tot prin repartitii de la Consiliile Locale", ne-a declarat ieri judecatoarea.

FARA REDUCERE. Maria Huza sustine ca functia de magistrat nu i-a folosit la cumpararea casei, dar crede ca i-a adus in acest scandal "o prezumtie de vinovatie". "Probabil ca aceste speculatii au incins mintile, pentru ca realitatea este una: nu am beneficiat de facilitatile financiare care erau prevazute in lege. Pe ordinul de repartitie s-a facut aceasta mentiune", sustine presedintele Tribunalului Bucuresti. Maria Huza si-a pledat nevinovatia in fata colegilor judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii si sustine ca lucrurile se vor lamuri in cel mai scurt timp. "Rezultatele verificarilor facute de inspectori atesta faptul ca la perfectarea contractului de vanzare-cumparare nu am beneficiat de nici o facilitate prevazuta de lege. Actul de control mentioneaza ca am dobandit apartamentul in baza Legii 114/1996 coroborat cu articolul 3 din Ordonanta 19/1994. Este corect, insa, asa cum rezulta din verificari si din actele de la Administratia Fondului Imobiliar, nu am beneficiat si de reducerile prevazute. Subventia nu se regaseste nici in pretul apartamentului, care putea sa fie redus cu pana la 30% mai mic, nici in dobanda, care nu a fost de 5%, ci de 20%", ne-a declarat ieri Maria Huza.
×
Subiecte în articol: observator