x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reactii la raportul Curtii de Conturi

Reactii la raportul Curtii de Conturi

27 Mar 2004   •   00:00

Ion Diaconu, secretar general in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a trimis ieri ziarului nostru un punct de vedere in legatura cu articolul „Imaginea Romaniei: bani aruncati pe fereastra" aparut in editia de ieri a Jurnalului National.

In articolul citat era prezentat un raport al Curtii de Conturi intocmit in urma unui control facut anul trecut la 17 misiuni diplomatice ale Romaniei in strainatate. Redam textul primit de la MAE:

„Raportul a semnalat chestiuni care ne sunt permanent in atentie si fac obiectul unor preocupari constante ale conducerii ministerului pentru imbunatatirea pregatirii profesionale a angajatilor, atăt in zona administrativa, căt si in cea diplomatica. In legatura cu verificarile desfasurate la MAE de catre organele de control ale Curtii de Conturi, MAE mentioneaza ca acestea nu reprezinta o «premiera», ci, conform procedurilor specifice Curtii de Conturi a Romăniei, acestea au fost desfasurate in fiecare an, atăt in centrala ministerului, căt si la misiunile diplomatice.

Din punctul de vedere al legalitatii cheltuielilor angajate in perioada la care se referea Raportul Curtii de Conturi, MAE tine sa precizeze faptul ca verificarile desfasurate de catre organele de control nu au stabilit prejudicii legate de gestionarea patrimoniului ministerului. In context, precizam ca echipele de control ale Curtii de Conturi deplasate la unele misiuni diplomatice ale Romăniei in strainatate, inclusiv la cele de la Madrid, Cairo si Praga, au incheiat note de constatare din care nu rezulta abateri de la prevederile legale in privinta gestionarii fondurilor valutare puse la dispozitie, in limitele bugetelor aprobate.

In privinta trimiterii in misiune permanenta la misiunile diplomatice a personalului cu atributiuni administrative si financiare, MAE asigura incadrarea cu personal de specialitate numai cu respectarea cadrului legal in vigoare. Totodata, ministerul desfasoara o pregatire riguroasa a acestei categorii de personal prin stagiile de pregatire desfasurate in cadrul directiilor de specialitate, care, păna la data plecarii in misiune, atesta nivelul de pregatire dobăndit. In ultimii ani, perfectionarea profesionala a personalului diplomatic, dar si a celui de specialitate este asigurata, cel putin o data pe an, prin stagii de pregatire obligatorii desfasurate in cadrul Academiei Diplomatice, stagii finalizate cu lucrari de verificare a cunostintelor. Ministerul Afacerilor Externe organizeaza pentru personalul propriu, inclusiv pentru cel de la misiunile diplomatice si pregatiri tematice, pe domenii de activitate specifice institutiei. In scopul indeplinirii obiectivelor de reforma institutionala, inclusiv in privinta proiectelor de formare profesionala, MAE beneficiaza si de colaborarea cu specialisti ai unor cunoscute societati de consultanta si de audit (KPMG).

Constat ca investigatia realizata de cotidianul pe care il conduceti porneste de la un document care analizeaza activitatea intr-un domeniu strict administrativ, interpreteaza eronat datele din raport, formuleaza concluzii pe baza acestora si le extinde nejustificat in zona activitatii din domeniul strict diplomatic. Doresc sa precizez ca in zona activitatii diplomatice evaluarea nu este realizata de Curtea de Conturi, iar performantele din acest domeniu nu se masoara cu instrumente proprii domeniului financiar-contabil.

Criteriile de performanta si evaluarea performantei se afla permanent in atentia conducerii ministerului, fie ca este vorba de personalul diplomatic sau de cel administrativ. Acordam o mare atentie cursurilor de specializare si am preluat multe elemente din programele de formare profesionala pe care colegii nostri britanici le aplica. Ministerul Afacerilor Externe colaboreaza cu institutiile din administratia centrala care au competente pe diferite domenii care fac obiectul actiunilor cu caracter diplomatic".

Dancu: „Avem proiecte, dar mai e inca de lucru"

Jurnalul National l-a intrebat pe seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, Vasile Dancu, despre cooperarea institutiei sale cu MAE in realizarea de strategii privind imaginea Romaniei in strainatate.
Silviu Sergiu

  • Jurnalul National: Cum lucreaza Agentia pentru Strategii Guvernamentale cu Ministerul Afacerilor Externe pe proiecte in spatiul european?

    Vasile Dancu: Avem o serie de proiecte in spatiul european legate de domeniul integrarii si imaginii Romaniei pe care le derulam impreuna cu Ministerul de Externe, cu ambasadele, cu centrele noastre culturale si avem o comunicare foarte buna cu colegii nostri de la MAE si o dovada este si faptul ca o parte din personal este personal tanar, o generatie de oameni cu care lucram foarte bine, atat pe programe care tin de strategia noastra de informare, cat si proiecte culturale, de diplomatie. Deci avem o colaborare foarte buna.

  • Strategiile de comunicare vizeaza si imbunatatirea imaginii Romaniei in spatiul UE?

    Exista o serie de proiecte care constituie un program complex de comunicare, la care integrator este MAE. Anul acesta, programul este deosebit de elaborat, cu strategii pentru fiecare tara din spatiul european in parte. Avem un calendar complex de proiecte si evenimente culturale, comunicationale, de proiecte de comunicare care contin informatie economica despre Romania, inclusiv cateva proiecte care tin de dosarele de integrare europeana, foarte multe proiecte legate de cunoasterea Romaniei in Occident, unde avem inca de lucru. Exista un program pe care l-am discutat de foarte multe ori in ultima vreme, l-am pus la punct chiar la detalii si la termene.

×