x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rebengiuc, Arşinel şi Albulescu, revoltaţi de noua ordonanţă privind pensiile

Rebengiuc, Arşinel şi Albulescu, revoltaţi de noua ordonanţă privind pensiile

07 Ian 2009   •   00:00
Rebengiuc, Arşinel şi Albulescu, revoltaţi de noua ordonanţă privind pensiile

Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Stela Popescu, Ileana Stana Ionescu şi Alexandru Arşinel se numără printre actorii care contestă, prin Uniunea Teatrală din România (UNITER), Ordonanţa de Urgenţă nr. 230/2008, potrivit căreia pensionarii care lucrează în sistemul de stat trebuie să aleagă între pensie şi salariu.



„Am dreptul să muncesc în continuare“, a spus Victor Rebengiuc, care are o pensie de aproximativ 1.500 de lei. Actorul Mircea Albulescu a calificat ordonanţa guvernului drept „o prostie“, potrivit Mediafax. Majoritatea teatrelor din România funcţionează cu bani de la bugetul statului.
Directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), Ion Caramitru, estimează la 200 numărul actorilor pensionaţi aflaţi încă în activitate la teatrele de stat. "Este o picătură de apă într-un ocean. Ar fi păcat de la Dumnezeu să nu mai poată lucra. Aceasta ordonanţă nu pică bine, pentru că noi vrem să ţinem aproape de teatru marii actori care au ieşit la pensie. Actorii sunt cea mai restrânsă categorie socială. Dacă la TNB sunt 17 actori pensionaţi, printre care Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Sanda Toma şi Damian Crâşmaru, la alte teatre sunt, probabil, cel mult cinci", a precizat Caramitru. "Statul nu face economie în compartimentul nostru de activitate", a declarat Ileana Stana Ionescu pentru Mediafax. "Sunt absolut revoltată. Teatrul are nevoie de actori de toate vârstele", a adăugat actriţa. Ileana Stana Ionescu a spus că artiştii vor avea, în curând, o întâlnire la UNITER pentru a evalua situaţia. "Sunt absolut revoltată. Presupun că lucrurile nu pot rămâne aşa", a spus actriţa, care a apreciat că i-ar fi foarte greu să aleagă între scenă şi pensia sa. "Este o alegere absolut absurdă. Întotdeauna aş alege teatrul înaintea oricărui alt lucru, dar, în acelaşi timp, nici la pensie nu vreau să renunţ, pentru că nu ştim niciodată ce ne rezervă guvernul", a spus actriţa. De aceeaşi părere a fost şi Alexandru Arşinel, apreciind că domeniile Sănătăţii şi Învăţământului sunt cele mai afectate de ordonanţa guvernamentală. "Mă alătur protestelor vizavi de luarea unei hotărâri pentru toată lumea, fără a discerne ce instituţii pot fi afectate de o asemenea decizie", a spus directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase".
"Recent am văzut în acest Guvern oameni cu averi considerabile despre care nu mi-am imaginat că se pot aduna în ţara aceasta şi, când mă gândesc la pensia mea nefericită, după o sută de ani de muncă, mă apucă un fel de tristeţe iremediabilă, cum zicea Topârceanu", a spus Radu Beligan. De asemenea, Victor Rebengiuc a precizat că, împreună cu actori aflaţi în aceeaşi situaţie, va face apel la un jurist al UNITER, pentru a contesta Ordonanţa de Urgenţă. "Eu nu stau la poarta teatrelor să cer. Sunt solicitat şi răspund cu plăcere la solicitări pentru că asta este meseria pe care o fac, şi o fac din tot sufletul şi din toată inima mea", a afirmat Rebengiuc.
Potrivit unei noi Ordonanţe de Guvern, nicio persoană ajunsă la vârsta pensionării nu poate beneficia în acelaşi timp de pensie şi de salariu de la stat. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania