x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Record în sistemul judiciar românesc - 3.000 de dosare pentru un singur judecător

Record în sistemul judiciar românesc - 3.000 de dosare pentru un singur judecător

de Mediafax    |    24 Feb 2012   •   15:36
Record în sistemul judiciar românesc - 3.000 de dosare pentru un singur judecător

Presedintele Curtii de Apel Bucuresti, Dan Lupascu, a declarat la prezentarea bilantului institutiei pe 2011, ca s-a inregistrat un nou maxim in justitia romana, respectiv de peste 3.000 de dosare pentru un judecator, cazul fiind inregistrat la Judecatoria Cornetu.

Potrivit presedintelui Curtii, "cantitatea a crescut enorm", volumul de activitate pe Curte si instante fiind de 719.428 de dosare.

Activitatea pe 2011 a fost cu 49,74 la suta mai mare decat in 2009, in conditiile mentinerii in linii mari a aceleasi scheme de personal si a aproape 200 de posturi vacante, parte din ele finantate, parte nefinantate, a mai spus judecatorul Dan Lupascu.

"Incarcatura pe judecator ne arata ca media pe toate instantele Curtii a crescut de la 1.490 la 1.606 dosare. Media la nivel european era de 250 de dosare pentru un judecator pe an", a declarat Dan Lupascu.

Presedintele Curtii a aratat ca cei mai ocupati judecatori de la Curtea de Apel sunt cei de la Sectia de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, unui judecator revenindu-i 1.726 de dosare.

Volumul mare de activitate in aceasta materie, a explicat magistratul, a fost generat de masurile luate in plan social, precum disponibilizarile sau acordarile de drepturi salariale.

Lupascu a catalogat aceasta situatie drept un record istoric si national, aratand ca aceasta situatie nu face cinste justitiei romane.

"Exista o limita, judecatorii sunt in primul rand oameni si au limite ca toti oamenii, de la un numar de dosare in sus, si nu stim inca, pentru ca nu ne spune nimeni care este acela .... dupa limita respectiva socotita rezonabila in opinia mea nu se mai spune ca faci act de justitie, iti faci treaba, scapi de dosar, ignori calitatea si vrei sa faci fata cat mai mult cantitatii enorme si asta in detrimentul justitiabililor si in detrimentul tau. Inregistram din ce in ce mai multe cazuri de imbolnaviri profesionale, de colegi care abandoneaza serviciul, pentru ca pur si simplu nu mai pot face fata si aceasta in conditiile in care, in loc sa se intervina pentru intarirea justitiei se fac demersuri pentru slabirea ei", a mai sustinut presedintele CAB.

Lupascu a amintit si de situatii paradoxale, cum sunt cele in care judecatori pensionati sunt remunerati cu sume mai mari decat judecatorii activi, astfel de situatii fiind si in randul personalului auxiliar.

Potrivit datelor bilantului au scazut duratele maxime ale primelor termene de judecata acordate la iregistrarea dosarelor, astfel ca la sectia penala sunt de aproximativ o luna, la sectiile civile de aproximativ doua luni, iar la sectia de Conflicte de Munca si Asigurari Sociale de maxim trei luni, presedintele instantei aratand ca doar la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a existat un termen mai lung, respectiv de maxim cinci luni.

Judecatorul Lupascu a mai aratat ca pana la acest moment institutia medierii nu a avut priza la "justitiabilul roman" care "are un apetit traditional de a se judeca in Tribunal". Lupascu a aratat ca pe rolul Curtii au fost solutionate 129 de dosare prin trimiterea partilor la mediator, el precizand ca si judecatorii trebuie sa faca "mai multe diligente pentru a indruma partile in acest sens".

Presedintele CAB a aratat ca de la reinfiintarea Curtii de Apel Bucuresti, in 1993, si pana in prezent volumul de activitate a crescut de 12 ori in vreme ce schemele de personal de doar trei ori, astfel ca se constata ca se munceste de patru ori mai mult in prezent. El a precizat ca doar la CAB ar fi nevoie de 70 de judecatori, in vreme ce la toate instantele arondate acesteia de 300 de judecatori in plus.

"Ar trebui sa se faca studii de impact si de vazut consecintele previzibile si in ce masura acea lege va fi receptata in practica. La noi, din pacate, a intrat in vigoare Codul Civil, s-a facut un studiu de impact, dar nu s-a facut nimic. Va intra in vigoare Codul de Procedura Civila. Nicio masura. Zero!", a mai aratat judecatorul, precizand ca in esenta acestea sunt elementele ce duc la numarul mare de dosare.

El a mentionat ca instantele nu sunt pregatite pentru noul Cod de Procedura Civila in sensul ca acesta prevede judecarea majoritatii cazurilor civile in camera de consiliu.

"Ar trebui sa inceapa adevarata reforma a justitiei ... Intai iti vezi situatia sediilor. Va intra in vigoare noul Cod de procedura civila. Procesele in cea mai mare parte vor fi judecate in camera de consiliu. Va rog sa imi aratati care sunt camerele de consiliu de la Curte. Va fi un du-te vino in birourile judecatorilor, un du-te vino in salile de judecata, fiecare isi va planifica sedinte si ne vom incurca reciproc", a conchis Lupascu.

×