x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Record pe piața terenurilor din România. În 2021, tranzacțiile au depășit 800 de milioane de lei

Record pe piața terenurilor din România. În 2021, tranzacțiile au depășit 800 de milioane de lei

10 Ian 2022   •   11:40
Record pe piața terenurilor din România. În 2021, tranzacțiile au depășit 800 de milioane de lei

În 2021 a fost depășit recordul privind tranzacțiile de pe piața terenurilor în ultimii 15 ani. Tranzacțiile din România au depășit suma de 800 de milioane de euro, arată datele unei companii care oferă consultanță în domeniul imobiliar.

Piața tranzacțiilor cu terenuri destinate exclusiv proiectelor rezidențiale și comerciale (birouri, retail, hotel) a înregistrat anul trecut cea mai ridicată valoare din 2007 până în prezent, arată datele companiei Colliers. Volumul total al tranzacțiilor a crescut de peste două ori și jumătate față de volumul estimat în 2020. Retailerii și dezvoltatorii rezidențiali au fost extrem de activi, terenurile destinate proiectelor de acest tip reprezentând aproximativ 90% din total.

Potrivit analizei făcute de specialiști, Capitala a rămas în fruntea topului cu trei sferturi din volumul nominal de tranzacții, adică o valoare de peste 600 de milioane de euro. În jur de 70% din tranzacțiile din București sunt destinate proiectelor rezidențiale, estimează consultanții Colliers.

„Planetele s-au aliniat în 2021 și, grație mai multor ”ingrediente”, piața s-a dublat față de 2019 și a ajuns la valori nemaivăzute de la precedentul boom din perioada 2006-2008. 2021 se dovedește a fi un an record pentru că a existat un interes bun pentru terenuri, susținut și de o lichiditate adecvată, contextul economic actual, cu o inflație foarte ridicată, sporind atractivitatea plasamentelor imobiliare. A contribuit semnificativ și pipeline-ul de tranzacții importante începute în 2019 și 2020, care s-au desfășurat mai greu în contextul pandemiei”, a explicat Sînziana Oprea, director în cadrul companiei.

În afara Capitalei, consultanții au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de orașe mari, cum sunt Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Brăila, Oradea, Sibiu, dar și pentru anumite orașe cu o populație mai mică, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Călărași.

Totodată, a crescut semnificativ numărul de tranzacții mari (de peste 5 milioane euro), inclusiv în orașele din afara Bucureștiului, iar consultanții subliniază și că s-au înregistrat tranzacții la valori rar văzute post-2008. De exemplu, pentru un teren din zona Primăverii, un dezvoltator a plătit aproape 6.000 de euro pe metrul pătrat, apropiindu-se de recordul absolut pe piața locală din România, când un teren din zona Aviatorilor s-a vândut cu aproximativ 7.000 de euro pe metrul pătrat în urmă cu un deceniu și jumătate.

În ceea ce privește anul 2022, perspectivele sunt bune, însă ușor mai rezervate. Practic, specialiștii spun că se așteaptă la un volum de tranzacționare însemnat, dar sub nivelul din 2021.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tranzactii