A fost utila deschiderea urnelor la ora 7, cu doua ore mai devreme decat se obisnuia?
Ca sa aflu raspunsul, am fost dis-de-dimineata, la una dintre scolile din apropierea resedintei mele.
La ora 6.50, am intrat in curtea scolii 99, din Bucuresti unde sunt organizate patru sectii de votare: 795, 796, 797, 798. Chiar in fata mea, a intrat Florin, taximetrist. Il intreb de ce a venit asa de devreme – nu mai are timp in restul zilei sau a fost impins de nerabdare? 'Tocmai am iesit din tura, de aici ma duc la odihna si nu stiu daca mai ies din casa azi, pana la 9'. 'Pai se voteaza pana la 23', ii atrag eu atentia. 'Da? Asta n-am stiut. Eh, acum, daca tot sunt aici...'. Tanase, mecanic, e de serviciu duminica, iar sotia sa, Gabriela, l-a insotit la vot. In stanga, oarecum retras, e un domn imbracat elegant, care vorbeste la un telefon si, concomitent, tasteaza la altul. Nu-l deranjez. In dreapta, un domn in varsta. 'Am iesit acum, ca e mai racoare. Eu sunt hipertensiv si nu prea ies din casa zilele astea, cand e canicula. Doar dimineata, devreme si seara, tarziu'. Apare si Marioara, 67 de ani, pensionara. 'Si eu am venit acum, ca e racoare si pentru ca mi-am inchipuit ca nu va fi coada. De aici, ma duc la biserica, sa ma rog pentru cvorum si sa ne fie bine tuturor', spune ea. Apoi se explica: 'Copiii mei n-au avut incotro, au plecat la munca in strainatate. Imi e dor de ei de mor, dar ce pot face? Unde sa mai plec, la anii mei? Poate va fi mai bine aici si se vor intoarce'.
Intre timp, se face ora 7 si Marioara, ajunsa ultima, isi face curaj si intra in scoala, urmata de ceilalti. Votarea a inceput.
Ion Iliescu si sotia sa au votat la Liceul "Jean Monnet", unde s-au intalnit cu Dana Nastase
Fostul presedinte Ion Iliescu a votat, duminica dimineata, la Liceul "Jean Monnet" din Capitala, unde s-a intalnit cu Dana Nastase, sotia fostului premier Adrian Nastase.
Ion Iliescu a venit la vot in jurul orei 8.00, alaturi de sotia sa, Nina.
El s-a intalnit la sectia de votare de la Liceul "Jean Monnet" cu Dana Nastase, sotia fostului premier Adrian Nastase, care a venit la vot impreuna cu cei doi fii, Andrei si Mihnea. Dana Nastase i-a spus fostului presedinte ca a sperat sa fie mai multa liniste dimineata.
Fostul sef al statului a spus ca la referendumul pentru demiterea presedintelui a votat "da", pentru "limpezirea lucrurilor in tara".
"Desi votul e secret am votat 'Da', pentru necesitatea limpezirii lucrurilor in tara. Am decis sa mergem pe racoare, de dimineata. Optiunea era clara. Sa se limpezeasca apele, sa avem un climat mai firesc, mai normal. Sa vedem daca merg la partid. Nu sunt nerabdator. O sa astept cu seninatate si interes sa vad cum se exprima cetatenii", a declarat Ion Iliescu dupa ce si-a exercitat dreptul de vot.
PSD anuntase ca Ion Iliescu va merge la vot la ora 10.30, insa fostul sef al statului a mers la urne cu mai bine de doua ore mai devreme.
Ioan Rus a votat "pentru a scapa de scandalul continuu care domina viata politica din tara"
Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a votat, duminica dimineata, la ora 8.30, la o sectie de votare de la Colegiul "Gheorghe Lazar" din Capitala, spunand ca spera ca "lucurile sa se aseze pe un fagas normal, pentru a scapa de scandalul continuu care domina viata politica din tara".
"Dreptul la vot este unul asigurat prin Constitutie, in consecinta mi-am valorizat acest drept cu speranta ca lucurile se vor aseza pe un fagas normal, pentru a scapa de scandalul continuu care de ani de zile domina viata politica din tara", a afirmat Rus.
El a mai spus ca la MAI este un grup operativ care monitorizeaza tot ce se intampla in tara privind desfasurarea referendumului, iar pana in acest moment nu au fost inregistrate "incidente care sa alermeze", ci doar probleme de ordin tehnic, precum intarzierea unuia din membrii biroului sectiei de votare.
Rus a precizat ca pe parcursul acestei zile el se va afla la MAI, dar va merge si in localitati din jurul Capitalei pentru a vedea cum se desfasoara referendumul.
APD a inaintat sambata o plangere penala cu privire la organizarea unei tombole cu scop electoral
Asociatia Pro Democratia (APD) a depus, sambata, o plangere penala cu privire la organizarea unei tombole cu scop electoral de catre un ONG, care a distribuit fluturasi in localitati hunedorene ce informau ca cei care au votat puteau participa la castigarea unor premii, precum bciclete sau excursii.
"In acest caz este vorba de distribuirea de fluturasi de catre o organizatie neguvernamentala in mai multe localitati din judetul Hunedoara. Materialele includeau un spatiu care ar fi trebuit vizitat de catre alegatori cu stampila cu mentiunea 'votat' pentru a fi inscrisi intr-o tombola din care ar putea castiga premii precum telefoane mobile, biciclete sau excursii", se arata intr-un comunicat al APD.
Sambata, intre orele 8.00 si 20.00, Asociatia Pro Democratia (APD) a pus la dispozitia cetatenilor linia telefonica gratuita Tel Verde - 0800 070 100 si platforma on-line www.alegericorecte.ro pentru a sesiza fraude si nereguli, dar si pentru a solicita informatii legate de referendumul de duminica, pentru demiterea presedintelui.
Pe parcursul zilei de sambata, APD a inregistrat sesizari referitoare la continuarea campaniei pentru referendum care se refera la transmiterea de mesaje SMS ce indeamna cetatenii la vot sau le transmit o anumita optiune, distribuirea de fluturasi sau alte materiale electorale, precum si vizite la domiciliile votantilor. Conform legislatiei in vigoare, campania electorala se incheie cu 24 de ore inaintea inceperii momentului votarii. In plus, au existat reclamatii privitoare la transmiterea unor mesaje cu scopul de a influenta votantii atat pe posturile de televiziune locala, cat si pe cele cu acoperire nationala.
In Capitala, aproape 1,8 milioane de alegatori sunt asteptati la referendum
Sectiile de votare pentru referendumul privind demiterea presedintelui s-au deschis in Capitala, la ora 7.00, aproape 1,8 milioane de persoane fiind asteptate sa se prezinte la urne.
Sectiile de votare se vor inchide la ora 23.00. Cei care la ora inchiderii urnelor se afla in sectia de votare isi pot exprima optiunea la referendum.
Cetatenii aflati in localitatile de domiciliu pot vota doar la sectiile la care sunt arondati. Daca va aflati in afara localitatii de domiciliu, puteti vota la orice sectie, pe o lista suplimentara.
Cetatenii sunt chemati la referendum pentru a raspunde la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?". Alegatorii pot opta pentru raspunsul "DA" sau "NU" din buletinul de vot, aplicand stampila o singura data in interiorul unuia dintre cele doua patrulatere aferente celor doua optiuni. Buletinul de vot in care stampila este aplicata in afara unuia dintre patrulatere sau aplicata de mai multe ori este considerat nul.
Numarul total al bucurestenilor care se pot pronunta cu privire la demiterea lui Traian Basescu este de 1.793.982, pentru referendum fiind organizate 1.235 de sectii de votare.
Astfel, in Sectorul 1 sunt 207.318 persoane cu drept de vot, in Sectorul 2 - 324.171, in Sectorul 3 - 402.227, in Sectorul 4 - 275.501 de cetatenii care au varsta legala pentru a vota, in Sectorul 5 - 249.294, iar in Sectorul 6 - 335.381 de cetateni cu drept de vot.
Seful Politiei Capitalei, Lucian Guran, a declarat vineri ca 648 de politisti vor asigura paza si protectia unui numar de 162 de locatii, in care functioneaza 693 de sectii de votare. Alti 1.477 de lucratori ai Politiei Capitalei vor asigura ordinea si linistea publica, in timp ce 242 de politisti, impartiti in 88 de echipe, vor putea interveni pentru a cerceta eventualele sesizari.
Jandarmeria va asigura protectia celorlalte 542 de sectii de votare, precum si paza si securitatea transportului buletinelor de vot, a precizat directorul Jandarmeriei Bucuresti, Eugen Meran, potrivit caruia 1.428 de jandarmi vor fi la lucru in ziua referendumului.
Pentru referendumul de duminica, au fost tiparite 1.973.380 de buletine de vot, potrivit datelor facute publice, luni, de Prefectura Capitalei.
In Sectorul 1, vor functiona 161 de sectii de votare, numerotate de la 1 la 161, in Sectorul 2 vor fi numerotate doua sute de sectii de votare, de la 162 la 361, in Sectorul 3 - 274 de sectii de votare, numerotate de la 362 la 635, in Sectorul 4 - 175 de sectii de votare (de la 636 la 810), in Sectorul 5 - 196 de sectii (numerotate de la 811 la 1.006), iar in Sectorul 6 - 229 de sectii (de la 1.007 la 1.235).
La nivelul intregii tari au fost organizate, pentru referendum, 18.548 de sectii de votare, din care 18.242 in tara si 306 in strainatate, alte 109 se sectii suplimentare fiind deschise la mare si la munte. Numarul persoanelor cu drept de vot este, la nivel national, de 18.292.514. Pentru a fi validat referendumul din 29 iulie, astfel incat acesta sa produca efecte juridice, trebuie sa se prezinte la urne cel putin 50% plus unu din numarul alegatorilor, adica 9.146.257 alegatori.
Prima sectie de votare deschisaa fost cea din Auckland, in Noua Zeelanda. Votul in strainatate se va incheia luni, 30 iulie, la 7.00, ora Romaniei, cand se vor inchide sectiile de votare de pe coasta de Vest a Americii de Nord.
In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, acestia isi pot exprima optiunea la o sectie de votare din tara pe baza pasaportului, cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate.
De asemenea, romanii aflati in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare din diaspora pe baza pasaportului simplu, a pasaportului de serviciu, a pasaportului diplomatic sau a cartii de identitate. Pentru cetatenii aflati in strainatate sunt organizate 306 sectii de votare.
In cazul persoanelor spitalizate, netransportabile sau retinute, acestea pot solicita prin intermediul conducerii spitalelor sau penitenciarelor folosirea urnei speciale de la o sectie de votare aflata in proximitate. Solicitarile celor care doresc sa voteze prin intermediul urnei speciale s-au depus pana cel tarziu sambata, ora 20.00, la biroul electoral al sectiei de votare.
Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat ca un numar de 19.958 de detinuti si-au exprimat intentia de a vota la referendumul pentru demiterea presedintelui, din 24.154 de persoane private de libertate care au drept de vot.
La referendumul din 29 iulie pot vota persoanele arestate preventiv, inclusiv cele condamnate prin hotararea primei instante, detinutii condamnati carora nu le-au fost retrase drepturile electorale prin hotararea judecatoreasca si tinerii care au implinit 18 ani aflati intr-un centru de reeducare. Astfel, pot vota la referendum 24.154 de persoane private de libertate, iar dintre acestea si-au exprimat intentia de vot 19.958, a precizat ANP. Reprezentantii sectiilor de votare vor merge la unitatile penitenciare cu urna speciala.
In cadrul procesului electoral, votantilor le este interzis accesul in cabina de votare cu aparate de inregistrat cu ajutorul carora sa fotografieze sau sa filmeze buletinul electoral, ori optiunea electorala. Cei care incearca sa imortalizeze buletinul de vot cu optiunea la referendum risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 6 luni si 3 ani.
Spre deosebire de alte scrutine, la referendumul din 29 iulie, Biroul Electoral Central a stabilit ca "nu se justifica adoptarea masurii de obligare a cetatenilor care vor vota pe listele suplimentare de a completa o declaratie pe propria raspundere cu privire la faptul ca nu au mai votat in alta sectie".
BEC precizeaza ca in completarea listelor suplimentare va fi cuprins in dreptul fiecarui alegator venit la vot Codul Numeric Personal, in baza caruia se vor verifica situatiile de vot multiplu, pedepsite cu inchisoare intre 6 luni si cinci ani.
Dupa centralizarea voturilor de catre Biroul Electoral Central si solutionarea eventualelor contestatii privind frauda electorala, Curtea Constitutionala este institutia care constata validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a presedintelui Romaniei, prin hotarare. In situatia in care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetatenilor au votat pentru demiterea presedintelui, Curtea constata incetarea mandatului acestuia, urmand organizarea alegerilor prezidentiale in termen de trei luni de zile.
In cazul in care la urne se prezinta mai putin de jumatate din alegatori, scrutinul este declarat invalid de catre Curtea Constitutionala, iar, potrivit Hotararii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat".
Ioan Cabulea (MAI): Nu s-a inregistrat niciun incident de la deschiderea urnelor
Secretarul de stat al MAI, Ioan Nicolae Cabulea, a declarat ca nu s-a inregistat duminica niciun incident electoral de la deschiderea urnelor, aproximativ 33.000 de cadre al ministerului de Interne asigurand paza la sectiile de votare.
Oficialul ministerial a spus ca au fost predate pe baza de proces-verbal sectiile de votare presedintilor acestora, iar de la deschiderea lor si pana la ora 8.00 nu a fost inregistrat la nivel national niciun inident electoral.
El a precizat ca paza celor 18.242 de sectii de votare din Romania este asigurata de 33.000 de cadre ale Ministerului Administratiei si Internelor, iar pe litoral si in celelalte zone turistice fortele de ordine au fost suplimentate.
Potrivit secretarului de stat pe probleme de ordine si siguranta publica din MAI, pe parcursul zilei de duminica sunt deschise, intre orele 8.00 si 22.00, toate serviciile de evidenta a persoanei, astfel incat cetatenii sa-si poate ridica sau sa le fie eliberate acte de identitate. Situatia este similara si in ceea ce priveste serviciile de pasapoarte.