Referendumul privind Legea Capitalei va scoate din bugetul primăriei cinci milioane de lei (aproximativ 1,2 milioane de euro), costul imprimării buletinelor de vot care vor conţine patru întrebări.
Referendumul privind Legea Capitalei ar putea fi amânat cu o săptămână, pentru data de 26 iunie, pentru a nu deranja desfăşurarea examenelor de bacalaureat, a declarat marţi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, după o întilnire cu primarii de sector sau cu reprezentanţii acestora.
Oprescu a precizat că fiecare dintre primari a subliniat că e nevoie de un referendum serios, cu una sau trei întrebări, formulate logic şi clar, în aşa fel încât bucureştenii să poată să-şi spună părerea. La rândul lor, primarii de sector prezenţi la întâlnirea cu edilul şef - Andrei Chiliman, Marian Vanghelie şi Cristian Popescu Piedone - s-au pronunţat pentru formularea unei singure întrebări. "Am atras atenţia primarului general şi celorlalţi colegi că, în cazul în care PDL va continua să pună întrebări prin care să-şi bată joc de bucureşteni, atunci reprezentanţii USL din Consiliul General vor vota împotrivă", a susţinut Chiliman. Edilul Capitalei a precizat că cele patru întrebări aprobate azi de liderii partidelor din CGMB pentru a apărea pe buletinele de vot la referendumul local sunt: "Sunteţi de acord cu defiinţarea consiliilor locale de sector?"; "Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de CGMB?"; "Sunteţi de acord să fie consilierii aleşi prin vot uninominal?" şi "Sunteţi de acord să existe buget unic la nivelul Capitalei?". Potrivit lui Oprescu, discuţiile cu liderii partidelor reprezentate în CGMB vor continua şi joi, dar în acest moment se cam ştie ce este de făcut. El a precizat că toate aceste hotărâri trebuie aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Pe de altă parte, Primăria Capitalei a anunţat într-un comunicat de presă, că toate demersurile tehnice necesare organizarii referendumului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, au fost făcute deja de primarul general Sorin Oprescu. Astfel, s-au trimis adrese către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Tribunalul Bucureşti, Prefectura Capitalei, primăriile de sector şi partidele reprezentate în CGMB. De asemenea, primarul Sorin Oprescu şi secretarul general al municipalităţii au fost, marţi dimineaţă, la sediul Autorităţii Electorale Permanente pentru a discuta detaliile tehnice privind organizarea referendumului. În ceea ce priveşte sumele necesare pentru organizarea referendumului, municipalitatea precizează că prin Hotărârea CGMB privind organizarea referendumului se specifica faptul că acestea se vor disponibiliza din fondul de rezervă.
Cu o lună în urmă, mai exact pe 13 aprilie, CGMB aprobase ca referendumul să aibă loc pe 19 iunie, iar pe buletinele de vot să fie imprimate şapte întrebări, mai degrabă fanteziste, agreate de reprezentanţii PDL: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".