Reforma din Ministerul de Interne nu este pe placul senatorilor. Comisia senatorială de administraţie publică a decis ieri ca unitatea specială "Acvila" să revină în subordinea directă a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
În momentul în care Jandarmeria Română a preluat Unitatea Specială "Acvila", aceasta a sesizat corpul de control al MAI în legătură cu "numeroase nereguli" privind modul în care s-au realizat achiziţiile publice la nivelul acestei unităţi speciale.
Comisia senatorială de administraţie publică a decis ieri, printr-un amendament la proiectul de lege pentru ordonanţa de urgenţă privind reorganizarea MAI, ca Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila" să revină în subordinea Ministerului de Interne. Amendamentul a fost propus de liberalul Romeo Nicoară şi democat-liberalul Marius Necula.
Contactat telefonic, Romeo Nicoară a declarat că: "Acum, lucrătorii Acvila sunt funcţionari publici cu statut special, iar în Jandarmerie sunt cadre militare organizate după principii militare. Un alt impediment a fost Legea statutului poliţistului, care prevede că detaşarea poliţiştilor se face cu acordul lor. Or, din câte ştim noi, luptătorii Acvila nu şi-au dat acordul explicit să fie transferaţi. Decizia comisiei urmează să fie supusă la vot în plenul Senatului României. Până atunci, "Acvila" rămâne la Jandarmerie.
SCANDAL PE BANI PUBLICI
Ministrul de Interne, Dan Nica, a decis la 15 martie ca Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie "Acvila" să treacă din subordinea MAI în subordinea Jandarmeriei Române. În momentul în care Jandarmeria a preluat patrimoniul grupului Acvila a constatat că acesta este supraevaluat.
"Comisia responsabilă a Jandarmeriei Române a sesizat Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor, în legătură cu numeroase neregului privind modul în care s-au realizat achiziţiile la nivelul acestei unităţi. De exemplu, fiecare luptător Acvila avea cel puţin trei perechi de schiuri, cinci perechi de bocanci, două echipamente pentru scufundări, şase perechi de mănuşi, iar un singur tricou, cumpărat cu suma de un milion de lei vechi, era dus la casare după ce era îmbrăcat o singură dată", se precizează într-un comunicat al Jandarmeriei.
De asemenea, s-a constatat că pentru cei de la Acvila au fost achiziţionate 1.000 de genţi la preţul de 1.000 de lei, în condiţiile în care în grupul Acvila erau încadraţi 83 de lucrători, din care doar 40 operativi.
Fostul şef al Acvila, comisarul Valeriu Mihai a precizat că achiziţiile au fost derulate prin direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului de Interne. În prezent, 82 dintre cei 83 de luptători Acvila lucrează în cadrul Poliţiei Române, fiind înlocuiţi cu jandarmi.
Citește pe Antena3.ro