x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Refugiaţi la Bucureşti

Refugiaţi la Bucureşti

de Diana Scarlat    |    18 Iul 2009   •   00:00
Refugiaţi la Bucureşti
Sursa foto: /REUTERS

Anatolie Croitor şi Iurie Imihteev au fost nevoiţi să se refugieze în România după evenimentele din 7 aprilie 2009, de la Chişinău. Autorităţile îi acuză de instigare, însă cei doi spun că totul a fost dirijat de undeva, din spatele lor, nicidecum din rândurile celor ieşiţi cu adevărat la protest.



Au fost renegaţi de conaţionali, daţi la "gazeta de perete", "arătaţi cu degetul" prin presa locală cu ajutorul vecinilor de vechii lor prieteni, iar miliţia-i caută pe-acasă. Şi pe la casele rudelor, ale prietenilor, ale cuscrilor, ale cunoscuţilor. Anatolie Croitor şi Iurie Imihteev, din comuna Coşniţa, raionul Dubăsari, sunt daţi în urmărire după evenimentele din 7 aprilie.

Au fugit în România la 22 aprilie, după ce au aflat de la soţiile lor că sunt căutaţi pentru a fi arestaţi. Ambii au obţinut dreptul de şedere în România şi nu se mai pot întoarce acasă după ce şi-au apărat satele cu arma-n mână în războiul din Transnistria din 1991-1992. Anatolie este inginer-metrolog, director executiv al Asociaţiei de Cultură şi Drept "Transnistria", cu sediul la Chişinău, fiind liderul veteranilor combatanţi în războiul din 1991-1992.

Îşi depusese candidatura pe listă la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 din partea mişcării social-politice "Acţiunea Europeană" (MAE), dar nu mai crede într-o posibilă întoarcere acasă. "La 29 sunt alegerile, dar în satele acelea ale noastre ajunge greu informaţia. Eu socot că am luptat, deci nu are nimeni dreptul să-mi retragă legitimaţia.

Dacă cineva scrie prostii într-un ziar republican care este guvernat de autorităţile comuniste, nu înseamnă că are dreptul să-mi retragă mie ceva. Lumea este speriată acum, dar oamenii ar trebui să ştie că, dacă şi de data asta câştigă comuniştii, nu va fi bine pentru poporul nostru. Trebuie ca oamenii să se ducă la vot, oriunde ar fi, ca să nu mai câştige comuniştii alegerile", spune Anatolie. Fostul combatant nu crede că se va întoarce acasă prea curând.

PRESA COMUNISTĂ
De la evenimentele din 7 aprilie şi până astăzi, presa comunistă din Republica Moldova duce o adevărată campanie împotriva celor doi fugari şi a altora care luptă împotriva sistemului. După numeroase emisiuni difuzate de postul Moldova 1, ziarul Moldova Suverană din 7 iulie publica o anchetă printre cetăţenii de la Doroţcaia, aceştia exprimându-şi la unison dezaprobarea faţă de comportamentului renegaţilor.

Viceprimarul Tudor Nicolaev declară că a "roşit pentru ei, pentru fapta lor", şi în calitate de lider al combatanţilor le-a retras legitimaţiile şi i-a dat afară din organizaţie. Presa comunistă găseşte nenumărate voci care pot spune ceva împotriva fugarilor, care oricum n-au posibilitatea să se apere.

"Ei spun că vor să voteze comuniştii şi la urmă spun că vor în Europa, lucru pe care eu nu-l înţeleg. Cum? Cu comuniştii în frunte?", se-ntreabă Anatolie Croitor. Cei doi spun că vor rămâne aici ca refugiaţi, dar nu-şi pot aduce familiile, pentru că nu le pot oferi un trai decent. "Am fost în fiecare zi să căutăm ceva de muncă, dar nu ne-a primit nimeni. Am vrea să găsim ceva, pentru că nu putem trăi cu 100 de lei pe care-i primim de la statul român. Soţiile nu le putem aduce într-un cămin", spune Iurie Imihteev.

×
Subiecte în articol: observator