x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Refuz - Orban, susţinut de greii din PNL

Refuz - Orban, susţinut de greii din PNL

de Monica Iordache Apostol    |    21 Dec 2007   •   00:00
Refuz - Orban, susţinut de greii din PNL
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Premierul a mai făcut o incercare de a obţine demisia ministrului Transporturilor. Intr-o discuţie pe care cei doi au avut-o aseară, Orban a refuzat să demisioneze. A promis că "vor apărea lucruri noi" şi l-a invitat pe Tăriceanu să-l demită. In jurul lui Orban s-au regrupat greii liberali. • VIDEO

Exclusiv - Antena 3 l-a avut aseară invitat pe demnitarul cel mai vănat


Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a dat aseară, in premieră, amănunte despre accidentul in care a fost implicat in urmă cu patru zile. Orban a declarat la Antena 3 că nu a lovit-o cu maşina pe Simona Todean, ci doar a găsit-o pe trotuarul de vizavi "plăngănd".

Ludovic Orban a susţinut aseară, in emisiunea "Sinteza zilei", că este convins că maşina pe care o conducea nu a atins-o pe Simona Todean, ci a găsit-o pe tănără pe trotuarul opus celui pe care alunecase maşina. "A căzut. Nu avea nimic din care să se vadă că are vreo fractură sau contuzie", a susţinut Orban. Intrebat de moderator ce a căutat pe trotuarul opus locului in care s-a intămplat accidentul, Orban a declarat că "un cetăţean" i-a semnalat că era acolo o fetiţă care plăngea. Ministrul a spus că s-a dus să vadă dacă pe Simona Todean "a lovit-o cineva". "Am intrebat-o dacă a fost lovită de mine.

Mi-a spus că nu. Am vorbit şi cu mama ei care mi-a spus că o se rezolve totul, că nu e nici o problemă", a povestit Orban.

FĂRĂ VIZIBILITATE. Ministrul Transporturilor a declarat că nu consumase nici un fel de băuturi alcoolice şi că viteza pe care o avea in momentul accidentului era de 55-60 de km la oră. In plus, ministrul a spus că a frănat pentru că a văzut autoturismul din faţa sa făcănd acelaşi lucru. Orban a recunoscut insă că, din cauza ninsorii abundente, era greu să-şi dea seama dacă era sau nu cineva pe trecerea de pietoni in dreptul căreia a derapat. El a precizat totuşi că derapajul nu s-a produs din cauză că ar fi vrut să evite un pieton.

Orban a susţinut că apelul de urgenţă la 112 a fost făcut de cineva in faţa sa, la cererea sa, după care a aşteptat căteva ore să vină poliţia. El şi-a repetat explicaţiile potrivit cărora nu a declarat in 24 de ore accidentul din cauza "programului incărcat", care a inclus şi o vizită la spital, a doua zi, pentru a-şi face analize. Ministrul a mai povestit că in intervalul in care a aşteptat să vină poliţia la locul accindetului, interval in care a fost "să bea o cafea", maşina sa a fost lovită de "cetăţeni turmentaţi". In plus, i-a fost luat şi numărul din spate. Orban a afirmat că autoturismul pe care il conducea şi care este proprietate a ministerului a fost luat de acolo, pe la ora şapte seara, de "un prieten" şi a fost dus intr-un service auto.

FILAJ. Intrebat dacă toată povestea accidentului este de fapt o comandă politică, Orban a declarat că este obiectul unui filaj de trei-patru luni, timp in care i-au fost interceptate şi convorbirile telefonice. Ministrul a spus că un filaj este făcut, de obicei, de serviciul de informaţii al Ministerului de Interne sau de către SRI.

"Nu. Categoric nu am lovit-o"

"Prietenia" Orban - Turcescu


Susţinere politică de la greii PNL

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a mai incercat ieri incă o dată să obţină demisia ministrului Transporturilor, Ludovic Orban. Cei doi au avut ieri seară o nouă discuţie la Guvern, in care Tăriceanu i-a cerut lui Orban să părăsească şefia ministerului, dar Orban a refuzat. Conform unor surse liberale, Orban a susţinut că nu există nici un motiv să demisioneze, a repetat că "vor apărea lucruri noi" şi l-a invitat pe Tăriceanu să il demită. Ministrul Transporturilor i-a cerut insă premierului să aştepte rezultatele anchetei Parchetului. In jurul lui Orban s-au regrupat liderii cu ştate vechi ai PNL: Crin Antonescu, Norica Nicolai, Radu Stroe, care il susţin şi, mai ales, incearcă să il convingă să dea explicaţii publice in legătură cu accidentul din Cotroceni. "Toată lumea e incordată şi e inexplicabil de ce nu iese să spună şi varianta lui", comenta ieri un lider liberal. Mai mult, gruparea greilor din partid suspectează că premierul Tăriceanu şi apropiaţii săi se folosesc de acest scandal pentru a scăpa de Ludovic Orban din Guvern. Ţintă a suspiciunilor este şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Orban a confirmat, in aceeaşi emisiune la Antena 3, discuţia cu premierul şi a declarat public că nu are nici un motiv să demisioneze.

Dat in găt de poliţişti

Lovitură de teatru in cazul "Accidentul de Ludovic Orban". După patru zile de bălbe ale lucrătorilor de la "Rutieră" şi aplicarea primelor sancţiuni, capi ai Poliţiei Romăne ies la rampă şi-l "dau in găt" pe ministrul Transporturilor că s-a dus să anunţe accidentul comis duminică in zona Cotroceni abia după ce a fost chemat de poliţişti. Care poliţişti aflaseră de la jurnalişti.



MANOLOIU. Confuziei şi informaţiilor contradictorii oferite in ultimele zile de organele de poliţie, li se adaugă o nouă informaţie scoasă de Constantin Manoloiu (foto), şeful Corpului de Control al MIRA. Acesta a declarat că ministrul nu s-a prezentat singur la poliţie, ci, a fost chemat de oamenii legii. "Nu ministrul Orban a venit să ne spună, ci ca urmare a intrebărilor mass-media, domnul Tutilescu a dispus domnului Marian Motoc, şeful Brigăzii Poliţiei Rutiere, să-l contacteze pe ministru şi să-l intrebe dacă a fost implicat intr-un accident. Legătura intre Motoc şi ministru s-a luat la ora 19:00, cănd poliţistul i-a cerut acestuia să se deplaseze la sediul BPR pentru formalităţile necesare", ne-a declarat ieri chestorul Manoloiu. De precizat că demnitarul, dar şi Poliţia, declaraseră iniţial că ministrul "s-a prezentat să declare accidentul" şi nu că "a fost chemat".


TUTILESCU. Informaţia dezvăluită de Manoloiu a fost confirmată de şeful Poliţiei Capitalei, chestorul principal Marian Tutilescu. Acesta a precizat că, după ce jurnaliştii "au inceput să facă presiuni" referitor la faptul că demnitarul ar fi provocat un accident, iniţial i-a cerut lui Motoc să verifice in baza de date dacă există un eveniment cu ministrul Transporturilor şi, cum i s-a raportat că nu, atunci i-a cerut să clarifice situaţia. "Din căte am inţeles, Motoc l-a sunat pe Orban, dar ministrul nu i-a putut răspunde. Intr-un final a răspuns un consilier al acestuia, care a afirmat că ministrul Orban este la medic şi efectuează analize medicale. La scurt timp a reuşit să vorbească şi cu Orban, care i-a spus că va veni la să clarifice situaţia. Mai departe, povestea o ştiţi", a explicat Tutilescu.


"Nu Orban mi-a accidentat fata"!

Gavril Todean (foto), tatăl fetiţei care ar fi fost lovită cu maşina de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, duminică, in cartierul Cotroceni, a fost ieri la Parchetul instanţei supreme, unde a dat primele declaraţii in faţa procurorilor de la urmăriri penale. Bărbatul a negat că rana de la măna fetei ar fi fost provocată de demnitar. "Fiica mea a alunecat pe o scară din faţa casei. Nu Orban mi-a accidentat fata. Toate astea sunt manevre ale presei", a spus Gavril Todean după intălnirea cu anchetatorii. "Fiica mea mi-a spus că a alunecat cu zece minute inainte de a face Ludovic Orban accident. Fata a spus că s-a accidentat in urma căzăturii. Am declarat că nu am nici o implicaţie cu accidentul", a declarat Gavril Todean, precizănd că Simona a suferit doar o contuzie uşoară la mănă. El a mai spus că il ştie pe Orban de la televizor şi a negat că ar fi primit bani de la acesta. Audierea lui a durat o oră şi jumătate.



20 la sută pentru miştocăreală şi omisiune

Ion Şerbănescu este dispecerul care a preluat apelul de la numărul unic de urgenţă 112, cel care a luat in băşcălie operatoarea de la Serviciul Ambulanţă şi, totodată, cel care a raportat mai departe la Poliţia Rutieră accidentul, omiţănd insă să spună că a fost anunţată şi o victimă, o fată "luată pe capotă", "pe o trecere de pietoni", aşa cum reiese din inregistrarea apelului de la 112. Pentru atitutinea lui, Ion Şerbănescu a fost sancţionat cu reţinerea a 20 la sută din salariu, pe o perioadă de trei luni.

Cei doi poliţişti care au fost duminică la locul accidentului unde au făcut "doar o vizualizare superficială" şi au raportat că nu exista in zonă nici un accident sunt anchetaţi, potrivit chestorului Constantin Manoloiu. Ei riscă să-şi piardă funcţiile.

• inregistrarea apelului telefonic la 112 (audio -mp3)

Inregistrare 112

  • Operatoare 112: 112, ce urgenţă aveţi?
  • Martor: Sărut măinile. La cinema Cotroceni a avut loc un accident pe trecere de pietoni.
  • Operatoare 112: Căţi răniţi?
  • Martor: Aaa... O fata, din ce-am văzut eu.
  • Operatoare 112: Ce sector e acolo?
  • Martor: Vă rog?
  • Operatoare 112: Ce sector e?
  • Martor: Nu ştiu ce sector e. E la Cotroceni, lănga cinema Glendale, exact la trecerea de pietoni de lăngă cinema Glendale.
  • Operatoare 112: Rămăneti, vă rog. Să nu inchideţi, da?
  • Martor: Da, doamnă.
  • Operatoare 112: Un moment, să-mi răspunda ambulanţa.
  • Politist: Unde s-a intămplat? Pe ce strada?
  • Martor: Nu ştiu dacă are ceva fata sau…
  • Operatoare 112: Vorbiţi, vă rog, cu Poliţia intre timp şi o să vorbiţi şi cu Ambulanţa.
  • Politist: Pe ce strada sunteti, va rog?
  • Operatoare 112: Cotroceni…
  • Martor: ştiţi unde e cinema Glendale, la Cotroceni? Dinspre Cotroceni către Glendale, către rău…
  • Politist: Aşa…
  • Martor: Deci, coborănd din vale, o maşina nu a…
  • Operatoare Ambulanţă: Alo! Unde este accidentul, vă rog?
  • Martor: … trecerea de pietoni de după semaforul de după vale, cum cobora…
  • Poliţist: Care vale, dom’le? Daţi-mi…
  • Martor: OK. intre Leu si rău. E ditamai valea.
  • Poliţist: Aşa, la Grădina Botanică, da.
  • Martor: Aşa, după Gradina Botanică, după semaforul de la Gradina Botanică e o trecere de pietoni fără… nesemnalizată, doar trecere…
  • Poliţist: Da, da…
  • Martor: Acolo a avut loc un accident, un domn a luat-o pe sus pe o domnişoară…
  • Poliţist: La Vulcanizare…
  • Martor: Da, la Vulcanizare… A intrat in dreapta, in alte maşini. A vrut să evite, şi n-a mai putut…
  • Alt poliţist: intrebaţi dacă să cheme descarcerarea…
  • Poliţist: Nu este… Este grav rănită fata?
  • Martor: Aaaaa… Fata plăngea, statea in picioare, insă… Nu ştiu ce să vă zic… Maşina e destul de avariată şi a intrat in celelalte maşini de pe trotuar.
  • Politist: A prins-o cumva intre masini pe fată?
  • Martor: Nu, nu, nu, a luat-o doar pe parbriz, pur şi simplu…
  • Operatoare Ambulanţă: Domnul Şerbănescu, binevoiţi să-mi daţi şi mie legatura la Ambulanţă? Că poate o mai salvăm, că numarul e mai puţin important la accident.
  • Poliţist: Aloooo! Nu s-a intămplat nimic, doar a luat-o pe capotă.
  • Operatoare Ambulanţă: A luat-o, n-a luat-o pe capotă, nu e problema dvs. Vă rog să-mi faceţi legătura cu solicitantul. Domnul Şerbănescu, imi faceţi legătura astăzi? Ambulanţa, spuneţi-mi şi mie unde-i accidentul.
  • Martor: Să trăiţi, nu ştiu in ce sector este. ştiţi unde este zona Leu? De la Leu in jos, coborăţi către Cotroceni.
  • Operatoare Ambulanţă: Aşa…
  • Martor: După primul semafor, la prima trecere de pietoni.
  • Operatoare Ambulanţă: La Grădina Botanică, da?
  • Martor: După Grădina Botanică, da…
  • Politist: Mai jos de Grădina Botanică… intre Grădină şi…
  • Operatoare Ambulanţă: Hai, lăsaţi dvs., că nu e treaba dvs.
  • Poliţist: (răde)
  • Operatoare Ambulanţă: Domnu’ Şerbănescu, vă băgaţi unde nu vă fierbe oala…
  • Poliţist: (răde)
  • Operatoare Ambulanţă: O să vă facem noi un raport… Pentru ca, să ştiti, ambulanţa trebuie să vină.
  • Poliţist: Hai, trimite acolo şi nu te mai certa.
  • Operatoare Ambulanţă Nu "hai trimite acolo", că nu sunt "hai trimite acolo" cu tine.
  • Martor: OK, mai trebuie să fac ceva?
  • Poliţist: Alo!
  • Poliţist: Poliţia Rutieră.
  • Poliţist: Alo, alo!
  • Poliţist: Da, Poliţia Rutieră.
  • Poliţist: Trimiteţi aici, la trecerea de pietoni de la vulcanizare. intre Grădina Botanică şi cinematograf e un accident.
  • Poliţist: Deci, pe şoseaua Cotroceni.
  • Poliţist: Da, da, intre cinematograf şi Grădina Botanică. E o trecere de pietoni acolo şi e un accident.
  • Poliţist: Da, trimitem acolo.
  • Poliţist : Alo.
  • Poliţist: Trimitem acolo.

×