x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele Mihai: ”Exprimăm simţămintele noastre de recunoştinţă către GLORIOASA ARMATĂ SOVIETICĂ”. Citeşte discursul de acum 65 de ani

Regele Mihai: ”Exprimăm simţămintele noastre de recunoştinţă către GLORIOASA ARMATĂ SOVIETICĂ”. Citeşte discursul de acum 65 de ani

25 Oct 2011   •   14:26
Regele Mihai: ”Exprimăm simţămintele noastre de recunoştinţă către GLORIOASA ARMATĂ SOVIETICĂ”. Citeşte discursul de acum 65 de ani

Precedentul discurs regal sustinut in aula Parlamentului a avut loc la 1 decembrie 1946, cand Regele Mihai a pus capat asa-zisului boicot regal, cedand presiunilor si, prin acest discurs de inaugurare a Adunarii Deputatilor, certificand rezultate alegerilor "democratice" din luna martie a aceluiasi an, castigate de comunisti si de apropiatii politici ai acestora.


Mesajul Tronului, citit de regele Mihai I cu prilejul deschiderii lucrarilor Adunarii Deputatilor la 1 decembrie 1946
Domnilor deputati,
Sunt fericit sa ma gasesc in mijlocul reprezentantilor tarii, intrunti astazi, pentru intaia oara, dupa o indelungata intrerupere a vietii parlamentare.
Primul meu gand se indreapta catre scumpa mea armata si catre toti acei care s-au jertfit pe campul de lupta, in razboiul purtat impotriva Germaniei hitleriste si aliatilor ei, redobandind libertatea si independenta patriei noastre.
Deopotriva, exprimam simtamintele noastre de recunostinta catre glorioasa armata sovietica si catre eroii ei, cazuti pe pamantul tarii noastre, pentru eliberarea poporuli nostru si a Ardealului de Nord si pentru libertatea tuturor popoarelor.
Noul parlament are menirea grea de a desavarsi opera de lichidare a tristelor urmari ale razboiului, asezand statul nostru pe baze sanatoase si puternice.
Am credinta ca veti consacra acestei opere de mare raspundere toata atentiunea si energia Domniilor voastre.

Domnilor deputati,
Punandu-se capat nesfarsitului razboi din Rasarit, in urma alaturarii Romaniei la Natiunile Unite si a particparii noastre la razboiul dus impotriva Germaniei hitleriste, tara noastra si-a castigat dreptul de a avea un loc demn in familia natiunilor libere si doritoare de pace.
Prin desfiintarea dictatului de la Viena, Ardealul de Nord a fost reintegrat patriei mume.
Guvernul meu, desfintand intreaga legislatie rasiala, a adus o serie de masuri legislative si adminstrative,pentru asigura egalitatea de drepturi si putinta liberei dezvoltari a tuturor cetatenilor tarii, fara diferenta de religie sau nationalitate.
Prin reforma agrara, repunera in functiune a multor intreprinderi industriale, prin normalizarea si reinzestrarea retelei de comunicatie, s-a adus o usurare greutatilor materiale, carora populatia a trebuit sa le faca fata, mai ales in urma anilor grei de seceta.

Domnilor deputati,
Dificultatile ce va asteapta, in indeplinirea misiunilor Domniilor voastre, sunt mari. Printre ele, cele mai de seama sunt preocuparile cu caracter economic.
Guvernul meu, va aduce in deliberarea Domniilor voastre masuri menite sa asigure o serioasa sporire a productiei industriale.
O deosebita importanta se va da indsutriei grele si exploatarii intensive si rationale a bogatiilor naturale.
Se va incuraja intiativa particulara printr-o politica fiscala corespunzatoare si o dreapta politica acordarii creditelor, avandu-se in vedere nevoile generale ale tarii si interesele paturilor producatoare.
Se vor intensifica schimburile comerciale cu strainatatea si se va urmari o asezare pe baze sanatoase a finantelor publice. In acest scop guvernul meu va supune Domniilor voastre proiectul de lege pentru etatizarea Bancii Nationale a Romaniei.
Guvernul meu va va supune Domniilor voastre masurile menite sa asigure tuturor salariatilor un standard de viata mai ridicat.
De asemenea, se vor lua masuri pentru stavilirea speculei si intrecerii dintre preturi si salarii.
Veti avea sa examinati masurile pentru sporirea productiei agricole si modernizarea agriculturii, prin inzestrarea ei cu masini si unelte, precum si prin acordarea de credite avantajoase agricultorilor si nesovaita aparare a proprietatii.
Guvernul meu va va supune spre examinare proiecte de legi pentru reorganizarea si simplificarea aparatului de stat.
Respectand cu strictete stipulatiunile tratatelor si ale conventiunilor incheiate de noi, guvernul meu va urmari inzetrarea scumpei noastre armate cu material modern si suficient, imbunatatind totodata conditiile de viata ale ofiterilor, subofiterilor si trupei.
Biserica va trebui sa capete tot sprijinul, in vederea implinirii nobilei misuni ce-i revine in viata statului nostru.
Guvernul meu va aduce in deliberarea Domniilor voastre o serie de legi urmarind promovarea culturii nationale si transformarea scolii intr-un bun accesibil intregii populatii.

Domnilor deputati,
Pozitia externa a Romaniei este o pozitie de activa participare la opera de consolidare a pacii internationale.
Credincioasa nazuintelor pacifice, care sunt acele ale intregului popor roman, Romania va continua neclintita politica ei de intarire a raporturilor de prietenie cu celelalte tari. O preocupare a noastra de capetenie, o va forma, ca si pana acum pastrarea si dezvoltarea relatiilor de desavarsita prietenie si stransa colaborare cu Uniunea Sovietica.
Guvernul meu va urmari dezvoltarea relatiilor politice, economice si culturale cu Marea Britanie, cu Statele Unite ale Americii, Franta si celelalte tari iubitoare de pace. O atentie deosebita va fi acordata relatiilor de prietenie cu toate tarile vecine: Bulgaria, Iugoslavia, Cehoslovacia, Polonia si Ungaria.
Prin incheiera tratatelor de pace, Romania va fi in situatia de a cere intrarea in Organizatia Natiunilor Unite, acceptand princinpiile ei si luand parte la colaborarea internationala, pentru a-si implini misiunea ca factor de pace si propasire.
Domnilor deputati,
Incredintat ca guvernul meu va gasi in dragostea Domniilor voastre pentru tara tot sprijinul necesar, va urez munca rodnica si invoc binecuvantarea Celui Atotputernic asupra Domniilor voastre.

×