x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele Mihai împlineşte 91 de ani. Ce evenimente sunt pregătite pentru aniversarea Majestăţii Sale

Regele Mihai împlineşte 91 de ani. Ce evenimente sunt pregătite pentru aniversarea Majestăţii Sale

25 Oct 2012   •   08:51
Regele Mihai împlineşte 91 de ani. Ce evenimente sunt pregătite pentru aniversarea Majestăţii Sale
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Regele Mihai I împlineşte, astăzi, 91 de ani, iar aniversarea sa va fi marcată printr-o serie de evenimente. Astfel, de la ora 11:00, Regele va lua parte la ceremonia inaugurării Piaţetei Regelui, aflată la intersecţia şoselei Kiseleff cu strada arhitect Ion Mincu, urmând ca de la ora 12:00 să primească titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti.

După-amiază, regele Mihai şi principesa Margareta vor decora o serie de personalităţi din România şi din Europa, fostul suveran urmând ca seara să participe la concertul de gală de la Ateneul Român organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României pentru strângerea de fonduri destinate tinerilor cu talent artistic.

Mihai I, rege al României (n. 25 octombrie 1921, Sinaia), principe al României, fost principe de Hohenzollern, în perioada domniei tatălui său, regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947.

Stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a, Mihai este una dintre ultimele figuri publice în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României după moartea bunicului său Ferdinand, în urma renunţării la tron a lui Carol al II-lea, în decembrie 1925. Detronat de tatăl său după doar trei ani de domnie sub regenţă, a reprimit coroana un deceniu mai târziu, după abdicarea forţată a lui Carol al II-lea, domnind peste regimul progerman al mareşalului Ion Antonescu.

La 10 mai 1941, de Ziua naţională a României, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost înălţat la gradul de mareşal, bastonul fiindu-i înmânat de conducătorul statului.

După colaborarea României cu Germania în al Doilea Război Mondial şi după ce forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu.

Regele s-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946, dar a fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947 şi s-a stabilit la Versoix (Elveţia).

Programul aniversării zilei de naştere a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, aşa cum este postat pe site-ul Familiei Regale a Romaniei:

Inaugurarea Pietii Regelui


• Majestatea Sa Regele va lua parte la ceremonia inaugurarii Pietii Regelui, aflata la intersectia soselei Kiseleff cu strada architect Ion Mincu.
• Evenimentul va avea loc joi, 25 octombrie 2012, la ora 11 si va fi organizat de Primaria Municipiului Bucuresti.
• Vor participa Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae.
• Accesul presei este liber.


Regele Mihai I, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti

• Majestatea Sa va primi titlul de Doctor Honoris Causa într-o ceremonie ce va avea loc la Universitatea din Bucuresti, joi, 25 octombrie 2012, la ora 12. Principesa Mostenitoare va reprezenta pe Majestatea Sa Regele la ceremonie.
• La ceremonie va mai lua parte Alteta Sa Regala Principele Radu.
• Accesul presei este liber.


Ceremonii de decorare la Palatul Elisabeta


• Majestatea Sa Regele si Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare vor decora o serie de personalitati din Romania si din Europa.
• Evenimentul va avea loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta joi, 25 octombrie 2012, la ora 15.15, ora 16 si ora 16.45.
• Vor participa la ceremonii Altetele Lor Regale Principele Radu si Principele Nicolae.
• Accesul presei este liber.


Concert de gala la Ateneul Roman

• Cu ocazia zilei de nastere a Majestatii Sale, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza al patrulea concert anual de binefacere. Fondurile vor fi folosite pentru derularea proiectelor destinate tinerilor cu talent artistic.
• Evenimentul va avea loc în sala mare a Ateneului Roman joi, 25 octombrie 2012, la ora 18.
• Vor participa Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu si Principele Nicolae.
• Accesul presei este liber.

×