x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Regele Mihai, încurajat chiar şi de adversari

Regele Mihai, încurajat chiar şi de adversari

de Dan Radu    |    04 Mar 2016   •   11:00
Regele Mihai, încurajat chiar şi de adversari
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Vestea bolii de care suferă Regele Mihai, care l-a forţat să renunţe la viaţa publică, a făcut înconjurul lumii, fiind preluată în presa de pe toate continentele.

În ţară, monarhul a primit mesaje de susţinere din partea mai multor personalităţi publice, printre care se numără chiar şi foşti adversari. Ion Iliescu s-a referit la rege ca la un „exempu de echilibru”.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, s-a declarat profund îngrijorat de starea de sănătate a regelui, amintind de rolul său în stabilirea unui climat de normalitate în România, după Revoluţia din 1989.

„Am aflat cu profundă îngrijorare despre problemele de sănătate ale Maiestăţii Sale, Regele Mihai, care trece prin momente dificile. Prezenţa sa în spaţiul public românesc a fost un exemplu de echilibru şi a contribuit la crearea unui climat de normalitate. Sper să revină cât mai repede cu putinţă la proiectele sale”, a scris fostul preşedinte pe blogul personal. Ion Iliescu i-a urat regelui să aibă puterea de a trece de „această cumpănă a vieţii”.

Regimul condus de Ion Iliescu s-a opus în mai multe rânduri venirii în ţară a Regelui Mihai, în primii ani după Revoluţie. Accesul monarhului a fost permis abia în 1992.

Vestea a fost preluată de presa din întreaga lume

Şi fostul premier, Adrian Năstase, şi-a exprimat regretul faţă de suferinţa regelui. "M-au întristat veştile despre starea de sănătate a Regelui Mihai. Aveam senzaţia unei eternităţi paralele, care veghează. Am uitat că şi el este un om", a spus Năstase.

Vestea bolii regelui a fost preluată de presa din întreaga lume. Bloomberg a notat că familia regală din România este ultima din Europa al cărei rol este unul ceremonial.

Potrivit Reuters, popularitatea Regelui Mihai este crescută în România, acesta fiind privit ca un reper la care clasa politică nu se poate încă ridica.

Portalul britanic royalcentral notează că dorinţa Regelui Mihai este aceea ca în cazul reinstaurării monarhiei în România, tronul să fie ocupat de fiica sa, Margareta, ceea ce ar necesita eliminarea interdicţiei ca o femeie să ocupe tronul ţării noastre.
 

×
Subiecte în articol: regele mihai casa regală