x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator REGENERABILE / Legea energiei verzi

REGENERABILE / Legea energiei verzi

10 Noi 2008   •   00:00

ANRE va informa Comisia Europeană cu pri­vire la o prevedere a legii de promovare a energiilor verzi, care oferă Hidroelectricii dreptul de a participa cu toată producţia la sistemul de certificate verzi.



"Am notificat deja Consiliul Concurenţei şi aşteptăm un răspuns. Vom notifica şi CE, de­oa­­rece certificatele verzi sunt ajutor de stat, iar autorităţile de la Bruxelles cu siguranţă îşi vor spune punctul de ve­dere", a declarat pentru Mediafax, pre­şe­dintele interimar al Autorităţii Naţionale de Reglementare în do­me­niul Energiei, Nicolae Opriş. Legea se apli­că centralelor hi­dro­­energetice de până la 10 MW, unităţilor eo­­lie­ne, solare, geoterma­le, care utilizează gaze combustibile asociate, biomasă, biogaz, gaze de fermentare a deş­e­u­rilor şi gaze de fer­mentare a nămolurilor din staţiile de epurare şi apelor uza­te.

Legea menţionează că pentru atingerea ţintelor propuse de Ro­mâ­nia cu privire la ponderea energiilor regenerabile în totalul consumului se vor lua în considerare şi hi­dro­centralele cu puteri instalate mai mari de 10 MW. Asta avantajează puternic Hidroelectrica, singurul producător de electricitate în hidrocentrale din Ro­mâ­nia. Compania va pu­tea vinde câte un certificat verde pentru fie­care megawatt-oră (MWh) produs. România şi-a propus ca în 2010 ponderea electricităţii produse din surse altenative să fie de 33% din consumul final. Procentul ar urma să crească la 35% în 2015 şi la 38% în 2020. Hidroelectrica are în plan vânzarea tuturor hi­dro­cen­tra­le­lor mai mici de 10 MW, iar în aceste con­di­ţii nu ar mai fi beneficiat de prevederile legii. Hidroelectrica, alături de Electrica şi comple­xu­rile energetice Rovinari şi Turceni, au fost incluse de Guvern într-o companie energe­ti­că na­ţio­n­ală, care va concentra 70% din uni-tă­ţile de pro­duc­ţie a energiei din România. Noua com­panie se va numi "Electrica" şi va avea o capacitate instalată de 10.000 MW.

ÎMPRUMUTURI GARANTATE
Legea prevede ca investitorii în unităţi noi de producţie a energiei din surse rege­nerabile vor avea garantat cel mult 50% din împrumuturile pe termen mediu sau lung pentru aceste investiţii, şi vor fi scutiţi sau li se vor reduce impozite şi taxe pe profitul reinvestit timp de trei ani de la punerea în funcţiune. Opriş a adăugat că ANRE este obli­gată să aplice legea, care a fost aprobată de Parlament, deşi garantarea cel mult 50% din împrumuturile pe termen mediu sau lung pentru investiţiile în energii regenerabile este o "supracompensare". "Este o pro­­ble­mă a Guvernului, noi am spus clar că este o supracompensare. ANRE nu a fost de acord cu legea în forma propusă, dar suntem obligaţi să o aplicăm", a adăugat Opriş. Alte facilităţi sunt asigurarea infrastructu­rii de transport, a căilor de acces, modifica­rea infrastructurii existente şi a utili­tă­ţi­lor necesare începerii şi dezvoltării in­ves­tiţiei, potri­vit Legii pentru stabilirea siste­­mu­lui de promovare a producerii ener­giei din surse regenerabile adoptată de Parlament şi promulgată de preşedintele României.

BONUSURI DE LA STAT
Investitorii pot beneficia şi de contribuţii financiare de la buget pentru locurile de muncă nou create. Actul normativ precizează că producătorii de ener­gie din surse regene­rabile vor avea acces prioritar la reţeaua de transport şi distribuţie, atât timp cât nu este afectată siguranţa sistemului energetic na­ţional. Pe de altă parte, furnizorii de energie care nu îşi îndeplinesc cota anuală de certificate verzi vor trebui să achite contravaloarea certificatelor verzi pe care nu le-au achi­ziţionat la preţul de 70 de euro pe unitate. Un certificat verde corespunde unui MWh de electricitate obţinut din surse regenerabile.

×
Subiecte în articol: verde! legea