x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reguli pe sticlă de dragul Puterii

Reguli pe sticlă de dragul Puterii

de Carmen Vintila    |    21 Feb 2011   •   19:43
Reguli pe sticlă de dragul Puterii
Sursa foto: Lucian Tudose/Agerpres
153053-lucian-tudose-agerpres-5047954.jpgDeputaţii PDL Raluca Turcan, Brînduşa Novac, Doiniţa Chircu şi Cezar Preda şi-au retras  pro­punerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002. În locul ei, aceiaşi iniţiatori au depus aceeaşi pro­punere legislativă din care a fost scos controversatul articol care mărea amenzile aplicate furnizorilor de servicii media. Aproape aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. În solicitarea adresată conducerii Camerei, iniţiatorii au precizat că "au apărut unele vicii în legătură cu textul depus". Potrivit Ralucăi Turcan, proiectul depus ulterior a fost de fapt cel agreat de iniţiatori, primul intrând în procedură parlamentară din cauza "unei fisuri" în traseul de depunere. 

În "vechiul-noul" proiect de lege al deputaţilor PDL, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) este autorizat să stabilească condiţiile, criteriile şi procedura pentru acordarea sau prelungirea licenţelor audiovizuale analogice şi digitale; să stabilească procedura de acordare a autorizaţiei de retransmisie; să elibereze licenţe audiovizuale analogice şi digitale şi autorizaţii de retransmisie pentru exploatarea serviciilor de programe de radiodifuziune şi televiziune şi să emită decizii de autorizare audiovizuală.

Proiectul îi obligă pe furnizorii de servicii media să asigure o distincţie clară între fapte şi opinii; informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. Dacă informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare. Dacă informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate  nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt.

De asemenea, în emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii  trebuie să respecte următoarele reguli, inspirate parcă din sesizările PDL şi ale Preşedinţiei către CNA: rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală; titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate; în cazul difuzării unor reconstituiri să se menţioneze în mod clar acest lucru; în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei să se precizeze acest lucru. Proiectul mai prevede că în emisiunile de dezbatere numărul reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei trebuie să fie egal.

Emisiunile de ştiri şi dezbateri pe teme politice nu vor mai putea fi sponsorizate; nu poate fi sponsorizat întregul serviciu de programe, mai prevede proiectul de lege.
Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări ale persoanelor reţinute pentru cercetări, arestate ori aflate în detenţie, fără acordul scris al acestora, cu excepţia situaţiilor în care filmarea sau înregistrarea este realizată în locuri publice. De asemenea, nu pot fi difuzate materiale audiovizuale realizate şi pu­se la dispoziţia radiodifuzorilor de Poliţie sau Parchet, fără acordul persoanelor care sunt vic­time ale unor infracţiuni sau ale familiilor aces­tora. Este interzisă şi difuzarea de imagini ale persoanei filmate în propria locuinţă sau în orice alte locuri private, fără consimţământul acesteia.

Cum au tot apărut în presă imagini şi înre­gistrări de la şedinţele cu uşile închise ale PDL, Raluca Turcan & Co au luat măsuri. Proiectul lor interzice difuzarea de imagini şi sunete înregistrate cu microfoane şi camere de luat vederi ascunse, cu excepţia situaţiei în care materialele audiovizuale astfel obţinute nu puteau fi realizate în condiţii normale, iar conţinutul lor prezintă un interes justificat pentru public. De asemenea, difuzarea înre­gistrărilor convorbirilor telefonice sau a corespondenţei ajunse în posesia radiodifuzărilor este permisă în următoarele situaţii: răspunde unor necesităţi de siguranţă naţională, ordine publică sau asigură prevenirea unor fapte penale; probează comiterea unei infracţiuni; prezintă un interes public justificat.

Pe de altă parte, nu vor mai putea fi difuzate emisiuni interactive în care: publicul apelează la vrăjitori şi prezicători sau la activităţi interzise prin lege; se atribuie câştiguri în produse sau servicii pentru care este interzisă prin lege comunicarea comercială audiovizuală. De asemenea, proiectul de lege interzice prezentarea sau oferirea de consultaţii şi tratamente medicale neavizate de Colegiul Medicilor în emisiunile interactive. Difuzarea materialelor privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala va fi permisă numai cu acordul persoanei respective.

×