x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Repetitie pentru francofonie

Repetitie pentru francofonie

de Vladimir Ioan    |    24 Sep 2006   •   00:00

O data cu "simularea francofoniei", citez dintr-o instiintare data de Ministerul Afacerilor Externe, pe la sfarsit m-am plictisit de atata bine. Dar inceputurile au fost traznet! M-am simtit ca inainte de ’89, intr-o zi de duminica cu numere pare/impare.

In Bucuresti s-au simulat ieri masurile de securitate pentru Sommet-ul Francofoniei, din perioada 27-29 septembrie.

Trs bien pentru ei, naspa pentru noi

MORCOVI. Semnalizarea "culoarului unic" a costat vreo 300.000 de euro. Cam cat consuma autoturismele din stanga ca sa treaca de stop










O data cu "simularea francofoniei", citez dintr-o instiintare data de Ministerul Afacerilor Externe, pe la sfarsit m-am plictisit de atata bine. Dar inceputurile au fost traznet! M-am simtit ca inainte de ’89, intr-o zi de duminica cu numere pare/impare.

Am mers cu autocarul pe culoarul rezervat sefilor de stat, fara sa ne stanjeneasca vreo masina, practic am mers snur de la raposatul Otopeni, si mult mai viul Henry Coanda, pana la Casa Poporului, devenita intre timp Palatul parlamentarilor, care nu-s ai poporului. De o parte si de alta noastra insa, kilometri de masini, arzand gazul pe loc. Daca circulam cu vreun jeep, probabil ca am fi putut afla de pe buzele soferilor de rand lucruri inedite despre mamele noastre. Asa, cu o harabaie pe care scria "nu-stiu-ce-Rahova" ne-am ales doar cu un mixaj de incruntaturi si mirare. Din loc in loc, politie. Locurile erau dese. In afara de politie se zareau gura-casca, servicii, lunetisti, cefe, unele late, altele acoperite de gulere fine, ursi. Cu ocazia prezentarii masurilor de securitate, a traseului si a altor nimicuri specifice am constatat un consens gretos de general intre toate speciile astea. Dam o bila alba si pentru rostitul cuvant "civilitate", care chiar exista. Pare ca or sa urmeze cateva zile in care nu o sa se intample nici un eveniment neplacut, pentru ca oficialii pomeniti cred ca si-au facut temele prea bine. Un camarad canadian, camarad cu ei, a zis, dupa puteri, fie in engleza, fie pe frantuzeste ca amenajarea trebii e "good" si "tres bien".
SCAUN CU SENILE. Organizatorii par sa se fi gandit la o multime de amanunte. Cei de la Aeroportul Otopeni, ba
Omul facea parte din niste servicii cu artar pe umar si venise sa observe cum sta treaba, ca la anu’ organizeaza si ei o francofonie. Deci e bine. Ai nostri, ca brazii, au fost la Bruxelles si s-au documentat pe la desele intalniri la inalt nivel de acolo, deci "tres bien". Asta pentru ei, ba chiar si pentru noi. N-ar da bine sa-l impuste careva pe Chirac sau sa inceapa sa-i spele parbrizul, zic. Poate dinspre MAE sa se simta asa un aer mai urat. Una e sa spui ca Sommet-ul face bine la imagine si la alte alea, si alta e sa ceri cetatenilor, cu gura lui Cristian Popa, secretar de stat pentru francofonie, sa fie recunoscatori organizatorilor pentru ca nu mai pot circula prin Bucuresti. Barem ceilalti oficiali si-au cerut scuze pigmeilor sau macar au avertizat ca traficul va fi varza. De prisos, pentru ca era oricum.

Trasee si reguli

Accesul masinilor utilitare, edilitare: ambulanta, pompieri, apa, electricitate nu va fi restrictionat, ba chiar se va circula pe traseul rezervat oficialilor, spun organizatorii. "Culoarul unic", dintre Otopeni, Piata Presei Libere si Arcul de Triumf, va fi amplasat la data de 27, la ora 4:00, si ridicat la 29, la miezul noptii. Pe Kiseleff, intre Arc si Piata Victoriei se va interzice circulatia, ca si pe Calea Victoriei, Bulevardul Natiunilor Unite pana la Parlament si in jurul acestuia. La 28 septembrie se va inchide traficul auto pe Regina Elisabeta, Eroii Sanitari si in jurul Palatului Cotroceni, respectiv pe Dr. Gheorghe Marinescu, Cotroceni, Geniului si Ana Davila.

×
Subiecte în articol: observator