x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Replica singaporeză la acuzaţiile lansate de Silviu Ionescu

Replica singaporeză la acuzaţiile lansate de Silviu Ionescu

de Violeta Fotache    |    27 Iul 2010   •   00:00

Trimis special în România pentru procesul ex-diplomatului Silviu Ionescu, ambasadorul singaporez la Bruxelles, Anil Kumar Nayar, a ţinut marţi două conferinţe de presă, una pentru jurnaliştii străini care au acoperit evenimentul şi una pentru cei români.



Atitudinea afişată pe parcursul conferinţei, atât în timpul declaraţiei de început, cât şi pe parcursul sesiunii de întrebări, denotă o schimbare faţă de abordarea de la prima vizită. Concret, ambasadorul Nayar a evitat să mai facă referiri critice la adresa sistemului judiciar din România, dar a precizat că va urmări procesul pe viu şi la termenul din 6 octombrie, deoarece "cetăţenii şi Guvernul din Singapore urmăresc cu mare atenţie acest caz".

Emisarul singaporez a precizat că nu a venit în România pentru a face remarce negative despre ţara noastră. "Nu e în intenţia mea să critic sistemul judiciar românesc. Pentru noi e important să înţelegem procedurile", a spus ambasadorul. "Am făcut progrese semnificative faţă de ultima dată când ne-am întâlnit (în România, în urmă cu câteva luni ­ n.r.), deoarece cazul a ajuns în faţa instanţei. Ultima oară eram optimist moderat, rămân optimist moderat, dar mai optimist decât data trecută, vestea bună fiind că facem progrese în demersurile pentru a ne asigura că dreptatea este făcută", a spus ambasadorul Anil Kumar Nayar.

Întrebat dacă lui Silviu Ionescu, pentru infracţiunile de care este acuzat, în Singapore i s-ar aplica pedeapsa capitală prin spânzurare, aşa cum a arătat marţi la proces apărătorul inculpatului, ambasadorul Nayar a spus că a fost vorba despre o informaţie greşită. "Pentru infracţiunile care i se impută, dacă va fi găsit vinovat, în Singapore nu este pedeapsa capitală cea care i se aplică", a declarat emisarul. Cât priveşte dezvăluirile făcute în instanţă de fostul însărcinat al României cu afaceri la Singapore, privind o "tentativă" mai veche de "compromitere" a acestuia "tot cu un accident rutier şi tot cu fugă de la locul faptei", oficialul singaporez a precizat: "Dr Silviu Ionescu a spus multe despre sistemul din Singapore. Dar acest proces nu este despre Guvernul din Singapore, nici despre statul Singapore, ci despre evenimente în care a murit un om şi alţi doi au fost răniţi. Noi vrem să răspundă pentru mort şi răniţi. Unde? În România sau în Singapore, nu e important! (...) Să nu ne lăsăm distraşi de alte puncte de vedere puse pe masă. Procesul trebuie să continue. Pentru a fi sincer, ce a spus dr Ionescu în instanţă nu e nimic nou faţă de interviurile lui în presă. Ce spune dr Ionescu nu înseamnă că e şi adevărat. Eu cred că în acest caz faptele sunt foarte, foarte clare, vorbesc de la sine!".

Întrebat în legătură cu motivele pentru care s-au organizat două conferinţe de presă separate, el a spus că jurnaliştii străini ­ din Rusia şi Republica Moldova ­ au fost invitaţi de organizaţia de presă singaporeză pentru a acoperi evenimentul în condiţiile în care presa din Singapore nu a avut corespondent singaporez în România.

×
Subiecte în articol: observator