x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Restricţii la graniţa non-UE. Românii pot aduce doar o dată pe săptămână ţigările, băuturi alcoolice şi alimentele din Serbia, Ucraina şi Moldova

Restricţii la graniţa non-UE. Românii pot aduce doar o dată pe săptămână ţigările, băuturi alcoolice şi alimentele din Serbia, Ucraina şi Moldova

17 Noi 2013   •   22:12
Restricţii la graniţa non-UE. Românii pot aduce doar o dată pe săptămână ţigările, băuturi alcoolice şi alimentele din Serbia, Ucraina şi Moldova
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/JURNALUL NATIONAL

Românii care revin în ţară pe la graniţele cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova trebuie să fie atenţi la ce pun în bagaje. În încercarea de a controla evaziunea fiscală şi micul trafic de frontieră, ANAF a limitat pentru 22 de grupe de produse cantităţile care pot fi introduse în ţară din statele care nu sunt membre UE. Pe listă se află ţigările, alcoolul şi o serie de alimente care vor putea fi introduse în ţară o singură dată pe săptămână, potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF.

Autorităţile vamale au monitorizat aproximativ 1.300 de persoane care până la intrarea în vigoare a ordinului restrictiv au tranzitat zilnic vama Porţile de Fier I, chiar şi de două-trei ori într-o zi şi au adus în ţară câte două pachete de ţigări şi un litru de alcool de persoană, atât cât permitea legea. Aceste produse sunt vândute ulterior pe piaţa neagră.

Cum se aplică restricţiile
Începând de vineri o persoană poate introduce, o singură dată la şapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină. La graniţele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se vor aplica instrucţiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale. 

Potrivit inspectorului vamal Daniela Dragomir de la Biroul Vamal Porţile de Fier I, de la graniţa cu Serbia, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale la intrarea în ţară prin completarea "Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial".

"Această declaraţie se completează de către călători la intrarea pe teritoriul României. Cuprinde trei rubrici importante. Una dintre rubrici include 22 de produse care trebuie declarate la intrarea pe teritoriul ţării, tipurile de produse, dar şi limitele cantitative. Pe teritorul ţării pot fi introduse o singură dată la şapte zile bunuri din această declaraţie. În momentul în care într-o anumită zi se introduc în ţară doar ţigări, spre exemplu, iar a doua zi acelaşi cetăţean va dori să introducă în ţară ulei, care este prevăzut în declaraţie, nu va mai avea această posibilitate", a explicat Dragomir, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Cozi în Vamă
Reprezentanţii Biroului Vamal Porţile de Fier I spun că pentru completarea formularului este nevoie de aproximativ 5 - 6 minute, astfel încât timpii de aşteptare la control au crescut, fiind suplimentat la opt numărul inspectorilor vamali. Totodată, şi numărul poliţiştilor de frontieră din vămi ar urma să fie suplimentat ca urmare a noilor reglementări.

"Având în vedere că fiecare cetăţean în parte trebuie să declare în scris bunurile pe care le transportă, timpii de aşteptare cresc considerabil la intrarea în ţară, la controlul de frontieră, iar Poliţia de Frontieră acţionează pentru fluidizarea traficului de călători şi dacă este nevoie va fi suplimentat numărul poliţiştilor pentru controlul la intrarea în ţară", a declarat şeful Poliţiei de Frontieră din Vama Porţile de Fier I, Irinel Coman.


×
Subiecte în articol: control vamal