x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrocedarea Branului, nulă

Retrocedarea Branului, nulă

de Carmen Vintila    |    Libiu Mateescu    |    26 Sep 2007   •   00:00
Retrocedarea Branului, nulă
Sursa foto: Christian Silva/

Deputaţii au adoptat ieri, cu 159 de voturi "pentru", 56 "impotrivă" şi 4 abţineri, raportul subcomisiei de anchetă privind retrocedarea Castelului Bran, care stabileşte că restituirea acestuia nu s-a făcut către toate persoanele indreptăţite, iar actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolută.

Decizie in Parlament



Deputaţii au adoptat ieri, cu 159 de voturi "pentru", 56 "impotrivă" şi 4 abţineri, raportul subcomisiei de anchetă privind retrocedarea Castelului Bran, care stabileşte că restituirea acestuia nu s-a făcut către toate persoanele indreptăţite, iar actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolută. Proiectul de hotărăre care insoţeşte raportul comisiei va fi trimis la Guvern, la Parchetul de pe lăngă ICCJ şi la Curtea Constituţională, pentru a fi analizate măsurile propuse in raport. Autorităţile sesizate vor avea la dispoziţie 30 de zile să prezinte conducerii Camerei Deputaţilor un raport privind măsurile adoptate de deputaţi, urmănd ca şi plenul să fie informat despre modul in care acestea au fost duse la indeplinire. In raportul adoptat de deputaţi se arată că in procesul de retrocedare al Castelului "au fost comise mai multe ilegalităţi, au fost ignorate dispoziţii legale şi constituţionale in materia proprietăţii şi incălcate reguli procedurale in materia succesiunilor".

DESPĂGUBIRI. Dominic de Habsburg a atacat autorităţile romăne pentru faptul că i se in-grădeşte dreptul de a i se retroceda Castelul Bran, ameninţănd cu mediatizarea mondială a abuzului autorităţilor romăne in acest caz. Mai mult, proprietarii Castelului Bran, Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, au ameninţat statul romăn printr-o scrisoare către Parlamentul Romăniei că-şi vor susţine cauza la Washington, cu despăgubiri in valoare de 150 de milioane de euro, in cazul in care raportul va fi adoptat. După eşecul cumpărării "Castelului lui Dracula" de către CJ Braşov in cursul anului trecut pentru suma de 60 de milioane de euro, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a susţinut că retrocedarea obiectivului a fost făcută conform legii şi că ministerul are drept de preemţiune in cazul vănzării castelului.

×
Subiecte în articol: observator