x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Retrospectiva - Justitia merge ca un disc stricat

Retrospectiva - Justitia merge ca un disc stricat

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    19 Iun 2006   •   00:00
Retrospectiva - Justitia merge ca un disc stricat

Retrospectiva - Justitia merge ca un disc stricat

Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un "calcai al lui Ahile" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.

Arestat, liber. Arestat, liber. Arestat… Asa suna in ultimul timp semnalul transmis de justitie, cel putin in dosarele petrolului. Ca un disc stricat. Mai intai acul a "sarit" la Marian Iancu, incarcerat si eliberat de cateva ori in decurs de doua luni. Saptamana trecuta a venit randul partenerului sau de dosar, Ovidiu Tender, sa traiasca aceeasi experienta halucinanta.

STAT DE DREPT? Omul de afaceri a asteptat trei luni in arestul preventiv pentru ca o instanta, din cele multe care s-au pronuntat in cazul sau, sa descopere ca mandatul in baza caruia acesta a fost incarcerat ar fi ilegal. Eliberat, Tender a apucat sa stea in afara gratiilor opt zile, pentru ca procedura, bat-o vina!, l-a adus din nou in postura de arestat. Curtea de Apel Bucuresti a desfiintat hotararea eliberatoare din cauza unor vicii. Prin urmare, mandatul revocat a redevenit valabil. Astfel, Tender a intrat vineri din nou in arest, pierzand momentul nasterii celui de-al doilea fiu al sau, petrecut duminica. Dupa ping-pong-ul la care asistam, ne intrebam daca scopul legal al arestului s-a transformat intre timp din "preventie" in "pedeapsa".

DE LA LEGI PORNESTE. Modul diferit de interpretare a legii si a probelor s-a facut simtit si in cazul celor doi politisti judiciari din cadrul DIICOT, acuzati ca au luat o mita de 20.000 de euro pentru a influenta o ancheta disjunsa din cazul RAFO. Daca unul a fost arestat, iar celalalt nu, la recurs amandoi au fost bagati la zdup.

In acest "cerc vicios" se inscrie cu succes si modul in care se fac si se adopta legile in Romania, cel putin cele care privesc sistemul judiciar. Orgoliile personale ori interesele de grup au creat de la o legislatura la alta proiecte paralele si discutii nesfarsite. Cu aceeasi repetitie ca a unui disc zgariat.

MACOVEI SI ANI, AMENDATE DE COALITIE
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a fost saptamana trecuta marul discordiei intre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si liderii partidelor din coalitia aflata la guvernare. Dupa ce proiectul de infiintare a acestei agentii pentru controlul averilor, al declaratiilor de interese si al compatibilitatilor, in forma propusa de Ministerul de Justitie, a iscat nemultumiri in societatea civila, miercurea trecuta ANI a fost "picata" de Guvern. Monica Macovei si-a aparat proiectul si a avut de infruntat criticile dure ale politicienilor, printre contestatari numarandu-se atat senatorul UDMR Gyorgy Frunda, cat si senatorul PD Vasile Blaga (foto stanga). Acesta din urma este unul dintre liderii Partidului Democrat, formatiune care a sustinut-o pe Monica Macovei pentru functia de ministru al Justitiei. Vasile Blaga ar fi numit proiectul Monicai Macovei drept o "insiruire de ineptii" ce ar putea fi respinsa de Curtea Constitutionala. El a spus ca angajatilor ANI li se acorda prerogative prea mari si a formulat 80 de amendamente la textul de lege. Si secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu, a criticat dreptul de ancheta conferit inspectorilor de integritate din cadrul ANI, aratand ca cercetarea celor suspectati de a fi acumulat averi pe cai ilegale este un atribut exclusiv al procurorilor. Dupa discutarea amendamentelor si eliminarea articolelor neconstitutionale, proiectul Monicai Macovei va fi luat din nou in discutia Guvernului, in sedinta de miercuri.

VERDICT DECISIV
Instanta suprema va ramane astazi in pronuntare cu privire la legalitatea procesului in care se verifica averea fostului ministru al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu (foto) si a sotiei acestuia. Problema nelegalitatii sesizarii instantei a fost ridicata lunea trecuta de aparatorii lui Popescu. Potrivit acestora, Curtea a fost investita de o structura "care nu exista din punct de vedere juridic", respectiv Comisia speciala pentru verificarea averii demnitarilor. De asemenea, avocatii sustin ca insasi comisia a fost sesizata printr-un act nul, deoarece nu fusese semnat de pro-curorul general al Romaniei, asa cum prevede legea, ci de altcineva.

DEJA VU
Modul in care s-au derulat ancheta si cercetarea judecatoreasca in cazul privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) ne da dimensiunea redusa a capacitatii justitiei romanesti de a lupta eficient contra criminalitatii economico-financiare. Dupa sase ani de cercetari pe la parchet si pe la instante am asistat saptamana trecuta la cea de-a doua intoarcere a dosarului la momentele de inceput ale judecarii. Curtea de Apel a dispus casarea sentintei de condamnare a celor gasiti vinovati si a trimis dosarul la Tribunal pentru a fi judecat din nou. In acest ritm ar mai putea trece cativa ani buni pana la pronuntarea unui verdict final.
×
Subiecte în articol: observator