Reuniunea miniştrilor de Externe din NATO va aborda, în principal, riscurile generate de Rusia asupra securităţii euro-atlantice, dar şi provocările generate de forța militară în ascensiune a Chinei, anunța secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu câteva zile în urmă.
Din punct de vedere al României, summitul de la București consemnează câteva premiere în relația cu blocul militar tansatlantic. Este prima reuniune a miniștrilor de Externe ai NATO găzduită de România, de când țara noastră a intrat în organizația militară, în 2004. De asemenea, este prima reuniune găzduită de un stat aliat de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, după izbucnirea războiului din Ucraina.
Mai mult, în marja reuniunii ministeriale a NATO va avea loc și un alt eveniment important, mai exact o reuniune G7. Pentru prima oară un astfel de summit va fi găzduit de țara noastră, la care, de asemenea, România va participa în premieră. O altă premieră este participarea oficială la o reuniune a NATO a unui ministru de Externe din Republica Moldova.
De asemenea, la eveniment vor fi prezente statele candidate Suedia și Finlanda, aliații din Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina, dar și țări membre ale G7. În consecință, oficialitățile române au programate întâlniri bilaterale extrem de importante cu o serie de parteneri din regiunea Mării Negre. De altfel, Marea Neagră se află în centrul tuturor dezbaterilor reuniunii NATO de la București.
Logo-ul Reuniunii este prezentat pe panouri electronice din oraş. Arcul de Triumf este iluminat, seara, în culoarea albastră, iar în autobuzele STB va rula un film despre rolul NATO.
Securitatea pentru evenimentele de la București este una de nivel maxim. Pe străzi vor putea fi văzute echipaje de poliție și jandarmi.