x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Riscurile României în 2015. Avem un scor slab la logistică din cauza lipsei autostrăzilor

Riscurile României în 2015. Avem un scor slab la logistică din cauza lipsei autostrăzilor

de Gabriela Antoniu    |    13 Ian 2015   •   20:26
Riscurile României în 2015. Avem un scor slab la logistică din cauza lipsei autostrăzilor
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Raportul Political Risk Map pe 2015, realizat de Marsh, ce evaluează 178 de ţări pe baza riscului politic, macroeconomic şi operaţional, arată că România a înregistrat un progres în ultimii ani, însă disputa prim-ministru - preşedinte are potenţialul de a îngreuna atingerea stabilităţii politice. Astfel, ţinându-se cont de alegeri şi de componenta ce ţine de eficienţa adoptării legislaţiei, România a obţinut 62.7 puncte, pe o scară de la 0 la 100, unde o valoare sub 49 înseamnă instabilitate politică. În regiune, Moldova, Ucraina şi Serbia sunt considerate cu risc politic ridicat, având scoruri situate sub 49 de puncte, iar Bulgaria este situată între 50 şi 59 de puncte. În Europa, singurele ţări cu un punctaj aproape de 100 sunt Elveţia, Danemarca, Norvegia şi Suedia.

Raportul mai arată că economia României prezintă una dintre cele mai rapide creşteri din CEE în următorii ani. Cheltuielile de gospodărie încep să îşi revină, iar Guvernul va cheltui mai mult pentru a susţine creşterea economică. Documentul precizează că, din cauza încetinirii exporturilor, economia se va orienta către un model intern. Astfel, va fi nevoie de mai multe acţiuni pentru a înlătura corupţia, a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene şi a diversifica tipul produselor exportate pentru ca ţara să revină la creşterea de dinainte de criză. România are un scor de 59.2 pentru riscul economic pe termen scurt.

“Pe scara riscului operaţional, România înregistrează 58.8, poziţionându-se astfel pe locul 50. Scorul ţării este deosebit de slab pentru componenta "risc logistic" – 52.4. Acest lucru reflectă parţial reţeaua de drumuri subdezvoltată a ţării, unde lipsa autostrăzilor este o problemă deosebită. Deşi România a făcut progrese în îmbunătăţirea reţelei de transport în ultimii ani, o rată slabă a absorbţiei fondurilor UE va limita dezvoltarea în următorii ani”, se mai arată în raport. Marsh este lider global în brokerajul în asigurări şi consultanţă de risc.

×