x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ritli: Posturile din Sănătate ar putea fi deblocate

Ritli: Posturile din Sănătate ar putea fi deblocate

27 Ian 2012   •   13:18
Ritli: Posturile din Sănătate ar putea fi deblocate

Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau a declarat ca spitalele au deficit de personal, dar posturile din sanatate ar putea fi deblocate daca va fi aprobat un proiect de OUG care sa modifice Legea 283/2011.

"Sunt foarte multe probleme privind numarul de personal la toate segmentele. A fost aceasta legislatie care a restrictionat numarul de angajati in sistemul public. In momentul in care aceasta legislatie s-a adus in sistemul sanitar, in 2009, acoperirea cu personal a posturilor existente era de 65 la suta. De atunci, am ajuns la 60 la suta, dar avem o varianta de a reveni la formula initiala. In prima etapa, avem un proiect de OUG care modifica Legea 283/2011 in sensul de a excepta sistemul sanitar de aceste prevederi legale, dar intai vom acoperi numai strictul necesar pentru urgentele majore. Aceste posturi vor fi probabil deblocate", a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa la Zalau, ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.

Potrivit acestuia, "se va gasi calea legala pentru deblocarea posturilor, fiind imperios necesara incadrarea in bugetul alocat cheltuielilor de personal".

Ministrul Ritli a spus ca posturile vacante vor fi ocupate prin concurs si ca medicii care pleaca din Romania sunt o pierdere pentru sistemul sanitar.

"Astazi, medicul care a urmat studiile aici si pleaca din Romania este o mare pierdere. Problema medicilor care pleaca sa lucreze in strainatate este una sociala, nu este a Ministerului Sanatatii. MS, impreuna cu alti factori, va rezolva acest lucru. De ce pleaca medicii? Pentru ca primesc salariu mai mare si pentru o aparatura mai atractiva", a afirmat Ritli, potrivit Mediafax.

El a dat ca exemplu Spitalul Judetean de Urgenta Salaj, care, desi este unic in tara in ceea ce priveste sectia moderna de sterilizare si are o aparatura mult mai performanta decat in urma cu cinci-zece ani, tot nu ajunge la nivelul spitalelor din statele vestice, "care au un sistem atractiv si au bani sa schimbe aparatura la fiecare cinci ani".

"Sa oferim un salariu asemanator cu cel din aceste tari ar fi astazi o iresponsabilitate. Ce putem noi sa facem este sa cream posibilitatea ca medicii tineri sa se specializeze mai usor, optimizand sistemul de rezidentiat", a mai spus ministrul Sanatatii.

×