x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Robert Cazanciuc despre cazul tinerei violate: Cred că este decent şi prudent să aşteptăm mai întâi finalizarea rezultatelor Inspecţiei Judiciare

Robert Cazanciuc despre cazul tinerei violate: Cred că este decent şi prudent să aşteptăm mai întâi finalizarea rezultatelor Inspecţiei Judiciare

21 Iul 2015   •   18:06
Robert Cazanciuc despre cazul tinerei violate: Cred că este decent şi prudent să aşteptăm mai întâi finalizarea rezultatelor Inspecţiei Judiciare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, la Ploieşti, că despre eventuale greşeli sau forme de vinovăţie legate de cazul elevei violate la Vaslui se poate vorbi după rezultatele verificărilor Inspecţiei Judiciare (IJ), acesta arătând că o astfel de abordare este "decentă şi prudentă".

"Cred că este decent şi prudent să aşteptăm mai întâi finalizarea rezultatelor Inspecţiei (Judiciare - n.r.) şi ulterior să vorbim de eventuale greşeli sau alte forme de vinovăţie. Evident că opinia publică este revoltată de un caz în sine, dar cred că, până la finalizarea într-o primă instanţă, e destul de dificil să ne putem pronunţa, neştiind exact toate detaliile unui dosar. De aceea, cred că, pentru a avea o informaţie corectă, trebuie să aşteptăm această verificare a Inspecţiei. (...) Oricum, într-un termen rezonabil Inspecţia o să vă poată spune exact când, din datele pe care le are, va putea finaliza o asemenea procedură", a declarat Cazanciuc.

El a subliniat că "justiţia se face în sala de judecată şi doar atât", asigurând că, la final, soluţia care va fi dată va arăta că "s-a făcut dreptate".

"Ce s-a întâmplat pe traseu, cum spuneţi, o să vedem la momentul finalizării demersului început la nivelul Inspecţiei Judiciare. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că justiţia se face în sala de judecată şi doar atât. (...) Cred că, dacă toţi cei care se uită cu atenţie la acest caz au încredere în actul de justiţie, mai devreme sau mai târziu cu siguranţă vor primi o soluţie despre care să spunem că într-adevăr s-a făcut dreptate", a afirmat ministrul Justiţiei.

Întrebat ce mesaj i-ar putea fi transmis victimei, Robert Cazanciuc a spus că i se poate transmite "compasiune" faţă de situaţia în care aceasta se află.

"Nu ştiu dacă noi trebuie să îi transmitem neapărat ceva fetei. Cu siguranţă putem transmite (fetei violate - n.r.) compasiune pentru situaţia în care s-a aflat, dar, vorbind de vinovăţii, cred că trebuie să aşteptăm finalizarea unui proces", a mai declarat ministrul.

Inspecţia Judiciară a informat, marţi, că efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârşirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunţat cu privire la măsurile preventive luate faţă de cei şapte inculpaţi în cazul fetei violate la Vaslui, cât şi de către procurorii care au participat la şedinţele de judecată.

În ziua de 10 noiembrie 2014, în jurul orei 19,00, victima s-a întâlnit în municipiul Vaslui cu doi dintre tineri, care s-au oferit să o conducă acasă cu maşina. Cei doi tineri au mers cu autoturismul pe un câmp din apropierea localităţii Văleni, unde şi-au mai chemat alţi patru prieteni care au întreţinut raporturi sexuale cu victima împotriva voinţei acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt câmp, din apropierea localităţii Moara Domnească, unde a mai fost chemat un tânăr care a forţat victima să întreţină raporturi sexuale.

"În jurul orei 22,30, tinerii au condus victima la domiciliul său şi i-au recomandat să nu povestească despre cele întâmplate. Ajunsă acasă, fata a relatat părinţilor, care au sesizat poliţiştii prin apel la numărul de urgenţă 112. De asemenea, a fost solicitată şi o ambulanţă, victima fiind transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui pentru îngrijiri medicale", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Mihaela Ştraub.

Cazul celor şapte tineri vasluieni care au violat o adolescentă anul trecut şi sunt cercetaţi sub control judiciar a stârnit în ultimele zile reacţii dure atât din partea unor persoane publice, cât şi a unor asociaţii neguvernamentale. Totodată, cetăţeni din ţară şi din străinătate s-au solidarizat cu tânăra şi s-au oferit să-i acorde sprijin. În timp ce pe reţelele de socializare s-a încercat discreditarea victimei, iar în localitatea de domiciliu a violatorilor tânăra este considerată vinovată, susţinătorii fetei trimit mesaje şi se oferă să o ajute.

Mai multe persoane fizice dar şi reprezentanţii unor asociaţii şi-au anunţat prezenţa la Vaslui, pe data de 14 august, când va avea loc un nou termen în proces. Plasarea sub control judiciar a tinerilor acuzaţi de viol a fost condamnată public şi printr-o petiţie on-line, care a adunat în câteva zile 150.000 de semnături, cerând arestarea preventivă a violatorilor.

În urma reacţiilor din partea societăţii civile, a politicienilor şi a simplilor cetăţeni care au transmis mesaje de susţinere pentru fata abuzată, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul General au dispus verificări privind legalitatea procedurilor şi a deciziei pronunţate în acest caz. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) susţine că, în urma unei sesizări pe care a depus-o în luna iunie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări în cazul eliberării din arest a celor şapte tineri acuzaţi că au violat o elevă din Vaslui.

De asemenea, Parchetul General a informat AID că a dat curs sesizării, s-au efectuat verificări interne la nivelul instituţiei şi, în cel mai scurt timp (cel mult câteva zile), concluziile anchetei vor fi prezentate public.

Magistraţii judecătoriei Vaslui au dispus vineri, 19 iunie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, în cazul celor şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni, care au violat ore în şir o elevă navetistă, până când aceasta şi-a pierdut cunoştinţa.

×
Subiecte în articol: fata violata de 7 barbati