x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Rodica Culcer nu va pleca din TVR!" Demiterea şefei Ştirilor a fost votată, din nou, în Consiliul de Administraţie al TVR

"Rodica Culcer nu va pleca din TVR!" Demiterea şefei Ştirilor a fost votată, din nou, în Consiliul de Administraţie al TVR

de Gabriela Antoniu    |    Anca Nicoleanu    |    31 Ian 2012   •   10:57
"Rodica Culcer nu va pleca din TVR!" Demiterea şefei Ştirilor a fost votată, din nou, în Consiliul de Administraţie al TVR

Demiterea Rodicai Culcer de la sefia Stirilor a fost votata, pentru a doua oara, in Consiliul de Administratie al TVR. Reprezentantii puterii si presedintele Lazescu refuza sa accepte decizia.

Consiliul de Administratie al TVR a votat, pe 31 ianuarie a.c., cu 8 voturi pentru la 5 voturi impotriva, incetarea mandatului pensionarei Rodica Culcer la sefia Departamentului Stiri. Cu toate acestea, Alexandru Lazescu nu intentioneaza sa puna in aplicare decizia.

Cinci ore s-a dezbatut in sedinta CA de azi cazul Rodica Culcer, la finalul careia s-a votat, pentru a doua oara, in decurs de doua saptamani, revocarea din functie a pensionarei Rodica Culcer. Surse din cadrul TVR sustin ca, in primele doua ore, reprezentantii Opozitiei au incercat sa-i convinga pe cei ai Puterii sa puna pe ordinea de zi situatia sefei de la Stiri. Scandalul a inceput o data cu prezentarea argumentului esential al reprezentantilor Opozitiei, prin care acestia au demonstrat, cu acte si cu ajutorul avocatilor, ca Rodica Culcer este mentinuta ilegal in functie. Probele prezentate sunt indubitabile: contractul de director al Departamentului de Stiri pe numele Rodica Culcer a fost incheiat inaintea contractului acesteia pe post de realizator. Potrivit reglementarilor TVR, nu poate fi numita in functia de director o persoana care nu este angajata institutiei in cauza. In aceasta situatie, avocatii au declarat contractul de angajare a Rodicai Culcer in functia de director al Directiei Sport si Emisiuni Informative nul de drept. Un alt argument adus in favoarea revocarii lui Culcer a fost depasirea, in ultimii doi ani, a fondului de salarii cu 800.000 de euro. Si aceasta in conditiile in care, pe de o parte, se vorbeste de austeritate, dar pe pe partea cealalta se fac angajari, Rodica Culcer fiind un exemplu in acest sens. Cumulul pensie-salariu al Rodicai Culcer se ridica la peste 10.000 de lei. Aceleasi surse sustin ca, pe parcursul acestor discutii aprinse, reprezentantii puterii portocalii din Consiliul de Administratie nu au adus contraargumente la fel de puternice, preferand sa repete ca ei sunt la putere si ca ei vor decide, ca vor denunta presiuni din partea Opozitiei, pe care i-au etichetat drept "teroristi" si ca, indiferent ce se va intampla, Culcer nu va pleca.

La incheierea sedintei, reprezentantii Opozitiei i-au cerut lui Alexandru Lazescu, presedintele-director general al institutiei, sa puna in aplicare decizia de a o revoca din functie pe Rodica Culcer, insa acesta a preferat sa nu ia nici o hotarare in aceasta privinta. Data fiind atitudinea lui Lazescu, reprezentantii Opozitiei se vad nevoiti ori sa puna in discutie decizia la fiecare sedinta a Consiliului de Administratie, ori sa iasa public, intr-o conferinta de presa, pentru a reclama ilegalitatile din Televiziunea Publica, mai spun sursele mentionate. Replica Rodicai Culcer nu s-a lasat asteptata. Aceasta s-a plans, din nou, pe paginademedia.ro, ca aceasta a doua decizie "e la fel de ilegala ca si decizia precedenta si are acelasi caracter de executie politica".

Prima decizie este datata 18 ianuarie a.c. Atunci, CA decidea, la capatul unei sedinte extrem de tensionate, "incetarea delegarii mandatului Rodicai Culcer pe postul de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport", cu 7 voturi pentru si 6 contra – in sedinta de azi, Opozitia a mai castigat un vot in defavoarea Rodicai Culcer din partea Luciei Hossu-Longin. Decizia a fost urmata de o informare venita din partea Departamentului Comunicare al TVR, conform careia votul din CA va fi supus unei analize, intrucat aprobarea "angajarii si concedierii personalului societatii" este atributia exclusiva a presedintelui-director general al TVR, Alexandru Lazescu, iar Rodica Culcer a reclamat pe paginademedia.ro faptul ca "este vorba despre presiuni politice inacceptabile intr-un stat civilizat".

×