x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romani Criss face apel la romi să îşi declare adevărata etinie la recensământul din octombrie

Romani Criss face apel la romi să îşi declare adevărata etinie la recensământul din octombrie

de Mediafax    |    10 Aug 2011   •   15:10

Organizatia Romani Criss face apel la romi sa se implice in procedura de colectare a informatiilor cu privire la populatia tarii, care incepe in octombrie, pentru a nu se mai repeta subreprezentarea de la recensamantul din 2002, cand s-au declarat doar aproximativ 530.000 de etnici.

"Ne dorim ca si minoritatea noastra sa aiba un rol activ in desfasurarea celei mai ample si celei mai importante actiuni de colectare a informatiilor cu privire la populatia tarii. Dupa cum stiti, in luna octombrie a acestui an va avea loc recensamantul populatiei, ceea ce presupune inregistrarea tuturor cetatenilor din Romania. Vrem ca printre recenzori sa va numarati si voi, etnicii romi! De ce ne dorim o implicare a voastra, a romilor? Deoarece stim cu totii ca romii comunica si se recunosc mai usor in fata unuia de-al lor; deoarece vrem o colectare cat mai corecta a datelor si o intervievare cat mai clara a respondentilor", se arata intr-o scrisoare deschisa a Romani Criss.

Sursa citata precizeaza ca atat campaniile Romani CRISS de promovare si de recunoastere a identitatii etnice, cat si implicarea romilor "pot aduce la suprafata numarul real al etnicilor", astfel incat "subreprezentarea de la recensamantul din 2002 sa nu se mai repete".

"In 2002, numarul persoanelor care s-au declarat ca fiind de etnie roma la recensamant a fost de numai 535.250, reprezentand doar o mica parte din estimarile cercetatorilor. Noi vrem o reprezentare reala si in statistici!", noteaza organizatia

Romani Criss spune ca cei care sunt absolventi de studii medii (cu bacalaureat) si doresc sa se implice in aceasta actiune civica, trebuie sa-si depuna CV-urile la primariile din localitatea de domiciliu.

"Inscrierile se pot face pe toata perioada lunii august (interesati-va pe site-urile sau la sediile primariilor pentru aflarea perioadei exacte, deoarece difera de la o localitate la alta). Dupa depunerea CV-urilor, veti participa la cursuri de formare, iar in urma unui test de verificare puteti deveni recenzori. Mentionam ca activitatea de recenzor este platita! De asemenea, daca doriti sa participati la un curs gratuit de instruire, contactati Romani Criss", mai scrie sursa citata.

Pe de alta parte, cei care nu au studiile medii finalizate cu bacalaureat, pot insotiti echipa de recenzori in comunitate, ajutandu-i sa realizeze cu usurinta interviurile si verificand corectitudinea procesului de recenzare. Activitatea de observator nu este platita, dar este in interesul comunitatii, precizeaza organizatia.

Recensamantul populatiei se va desfasura in perioada 22-31 octombrie 2011, urmand sa fie inregistrate 21,5 milioane de persoane, 5 milioane de cladiri de locuinte si 7,5 milioane de gospodarii ale populatiei.

Potrivit presedintelui Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu, recensamantul de proba (din perioada 7 - 16 mai) a relevat un grad "ingrijorator" de mare de refuz privind declararea datelor personale, oficialul INS precizand ca rata de refuz cea mai inalta s-a consemnat la persoanele de etnie roma.

×