Autorităţile judiciare române şi franceze au efectuat marţi percheziţii şi arestări simultane pe teritoriul celor două state pentru a prinde nişte hoţi.
După ce Comisia Europeană a anunţat marţi că a renunţat la demararea unei proceduri de infringement împotriva Franţei pentru nerespectarea legislaţiei în urma repatrierii mai multor romi, ca urmare a faptului că a obţinut de la Paris garanţii privind modificarea dreptului său naţional, procurorii DIICOT s-au hotărât să facă publice două cazuri de colaborare cu autorităţile judiciare franceze pentru combaterea fenomenului infracţional.
Astfel, aflăm de la procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală că România a dat curs cererii părţii franceze de a colabora în cadrul comisiilor rogatorii în două cazuri privind grupuri de crimă organizată, formate în mare parte din români, ce acţionau pe teritoriul Franţei.
În primul caz, procurorii şi poliţiştii români împreună cu un poliţist delegat din Franţa au efectuat cinci percheziţii pe raza municipiului Bucureşti, precum şi a judeţelor Ilfov şi Buzău în locuinţele unor persoane cercetate pentru săvârşirea pe teritoriul Franţei a mai multor infracţiuni de furt calificat şi constituire a unui grup infracţional organizat. În acest dosar, potrivit DIICOT, prejudiciul produs de către suspecţii de furt calificat fiind de circa 160.000 euro. În urma acţiunii au fost descoperite mai multe dintre bunurile sustrase de cei cercetaţi (camere video, telefoane mobile etc.). Mai multe persoane au fost conduse la sediul organelor de urmărire penală în vederea audierii lor şi a efectuării altor acte procedurale, urmând ca instanţa română să dea curs mandatelor europene de arestare emise de autorităţile judiciare franceze. Simultan, pe teritoriul Franţei au avut loc mai multe percheziţii domiciliare şi audieri, anchetatorii francezi reţinând mai mulţi membri ai acestui grup infracţional organizat.
Al doilea caz a necesitat o operaţiune mai amplă. Au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare în judeţele Dolj, Olt, Bacău, Prahova, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Cluj. Potrivit DIICOT, operaţiunea a fost necesară "în vederea documentării activităţii infracţionale desfăşurate de membrii unui grup infracţional organizat, format în principal din cetăţeni români care, de la începutul anului 2009 şi până în prezent, au realizat importante câştiguri materiale injuste, utilizând pe teritoriul Franţei carduri bancare falsificate". În acest dosar, francezii au emis cinci mandate europene de arestare preventivă, urmând să fie cerută instanţei româneşti punerea lor în aplicare. Şi pentru acest caz s-au aflat special în ţara noastră ofiţeri de poliţie francezi.
Citește pe Antena3.ro